Sti¾e medicinska elita

Started by Bred, 13-09-2007, 16:55:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Branislav Krivokapiæ |
Svetska zdravstvena organizacije (SZO) je ugledna specijalizovana organizacija koja sastanak Regionalnog biroa za Evropu prvi put odr¾ava na tlu biv¹e Jugoslavije. Za nas je to veliki dogaðaj jer smo 12 godina bili van sveta a, kao jedna od zemalja osnivaèa SZO, u èlanstvo ove ogranizacije vratili smo se 2002. godine, ka¾e za „Blic“ ministar zdravlja dr Tomica Milosavljeviæ koji æe predsedavati ovom skupu.

Sastanku SZO koji æe se od 17. do 20. septembra odr¾ati u Beogradu prisustvovaæe delegacije 53 zemlje evropskog regiona, uglavnom na ministarskom nivou, a dr Margaret Èen iz Kine, generalni sekretar SZO, na ovom æe skupu izlo¾iti pretogodi¹nji plan rada ove organizacije. Srpski ministar zdravlja na skupu æe izlo¾iti dosada¹nje rezultate reforme na¹eg zdravstvenog sistema, sa svim dostignuæima, ali i ogranièenjima.
Ministar ka¾e da je za na¹u zemlju izuzetno va¾no da na ovom presti¾nom skupu prika¾e svoje aktivnosti na unapreðenju zdravlja stanovni¹tva, olièene kroz do sada usvojene nacionalne strategije za borbu protiv HIV, za razvoj i zdravlje mladih, razvoj za¹tite mentalnog zdravlja i kontrolu duvana, kao i pripreme strategije za prevenciju i kontrolu masovnih nezaraznih bolesti.
- Ovom prilikom potpisaæemo i novi dvogodi¹nji ugovor sa SZO èija je pomoæ kroz razne tehnièke ekspertize izuzetno va¾na za jaèanje na¹eg zdravstvenog sistema. Uz njihovu pomoæ uraðen je projekat ispitivanja zdravlja stanovni¹tva Srbije u 2006. u poreðenju sa 2000. godinom. Ovo ispitivanje je od strane SZO ocenjeno kao veoma dobar model za praæenje zdravstvenog stanja nacije - obja¹njava ministar zdravlja istièuæi da je pomenuto istra¾ivanje pokazalo pozitivan trend u podizanju svesti graðana o potrebi prevencije i izbegavanja riziènih faktora.
- Uz pomoæ SZO uspeli smo da re¹imo i problem Roma koji su raseljeni iz ju¾ne u severnu Mitrovicu i kod kojih je, zbog blizine rudnika, registrovana koncentracija olova u krvi do tada nezabele¾ena u svetskoj praksi. Takoðe, postigli smo znaèajna distignuæa u kontroli duvana i uspeli da za ¹est odsto smanjimo broj aktivnih pu¹aèa. To je, meðutim, tek poèetak, i ja se nadam da æe 2018. godine tada¹nji srpski ministar zdravlja biti u prilici da ka¾e da u Srbiji ima manje novootkrivenih sluèajeva raka pluæa - ka¾e Milosavljeviæ napominjuæi da je za takvu konstataciju mnogo bogatijim Slovencima trebalo 12 godina.
Od globalnih tema o kojima æe evropska zdravstvena elita raspravljati u Beogradu, Milosavljeviæ izdvaja pitanje ljudskih resursa i poveæane migracije zdravstvenih radnika, primenu evropske deklaracije o suprotstavljanju gojaznosti i posebno razvoj zdravlja majki i dece, problem koji zbog velikih regionalnih razlika u smrtnosti odojèadi postaje sve prioritetniji.


blic