Na¹li bebu u hodniku

Started by Bred, 03-07-2007, 13:56:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Ivan Mi¹koviæ |

Devojèica bele puti, stara nepune tri nedelje, ostavljena je prekjuèe ujutru izmeðu 17. i 18. sprata solitera u Gandijevoj 87. Bebu su prona¹le kom¹ije, nahranili je i presvukli, nakon èega je zbrinuta u Institutu za majku i dete. Tu æe ostati najdu¾e mesec dana, nakon èega æe, ako se roditelji ne jave ili ne budu pronaðeni, biti sme¹tena u Dom za nezbrinutu decu.
Ekipa „Blica“ obi¹la je juèe soliter u Gandijevoj. Na mestu gde je beba ostavljena i dalje je bio plastièni mali du¹ek na naduvavanje na kojem je beba pronaðena. Bebu su prvo primetile kom¹ije sa 18. sprata, odneli su je u stan i dali joj da jede. Devojèica je bila toliko mirna da su kom¹ije u prvom trenutku pomislile da je u pitanju lutka.
- Pozvali su me da devojèicu presvuèem, jer imam malu decu, pa znaju da sam „u formi“. Mnogo je slatka beba, vidi se da je zdrava - rekla nam je Violeta ®ivkoviæ koja ¾ivi na 17. spratu.
Dr Radoje Simiæ iz Instituta za majku i dete ka¾e za „Blic“ da se beba dobro oseæa i da nema govora o tragovima zlostavljanja. Doktor pretpostavlja da se dete rodilo u bolnièkim uslovima.
- Bebu je pregledao na¹ neonatolog i zakljuèio da je dobro negovana i hranjena. Nema uroðenih anomalija i op¹te stanje je sasvim zadovoljavajuæe - rekao je dr Simiæ.
U Centru za socijalni rad Novog Beograda obave¹teni su o ostavljenoj devojèici i veæ su poèeli da tra¾e roditelje u saradnji sa policijom. PR Centra Vanja Govorko rekla je za „Blic“ da se jo¹ ne mo¾e pretpostaviti ko su roditelji devojèice. Ako ne budu pronaðeni procedura nala¾e da Centar ¹alje dopis Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, nakon èega se dete sme¹ta u Dom za nezbrinutu decu.
Mnogobrojni su razlozi zbog kojih se majke odluèuju da ostave dete. Iskustvo Vanje Govorko pokazuje da je najèe¹æe reè o ekonomskoj nesigurnosti, ali se majke èesto odluèuju na ovaj korak i zbog uticaja sredine, roditelja ili planova za buduænost koji ne ukljuèuju bebe.
Ostavljene bebe u poslednje dve godine
8. jula 2005. Ra¹a, ostavljen u Nemanjinoj 22 u Zemunu, kasnije su se javili njegovi roditelji i uzeli ga. Ovih dana slavi treæi roðendan
11. avgust 2005. ostavljena devojèica ispred crkve Aleksandra Nevskog u Ulici cara Du¹ana u Beogradu. Usvojili je tetka i teèa.
8. novembar 2005. dva dana nakon roðenja majka ostavila deèaka u ulazu zgrade u Bulevaru Mihaila Pupina 171. Lekari u Deèjoj klinici u Tir¹ovoj dali mu ime Boris.
26. jun 2006. Ostavljen deèak star oko godinu dana u dvori¹tu crkve Sveti Ðorðe na Banovom brdu.

blic



pig_am_am

za borisa su se otimali mnogi.
ne znam ko moze tako da ostavi svoje dete.
ne mogu da smislim zdravo opravdanje.

Masha

Ne razumem, i mislim da nikada necu razumeti ostavljanje dece. Ja se pozivam na 21. vek i mislim da nema opravdanja za slucajne bebe kojima ekonomski uslovi roditelja predodredjiju ziovot u domu za nezbrinutu decu. Necu vise da pricam jer se bojim da cu biti surova. Ja zaista zelim da svojoj deci priustim lep zivot i upravo zbog toga ih nemam sada, ali to ne znaci da sam nezadovoljena i nezadovoljna svojim sexualnim zivotom.

Bred

opet se ja vracam na ovaj (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,7762.msg117871.html#msg117871) film.
u tom filmu su roditelji ostavli bebu jer nisu imali od cega da je hrana a ni majka nije imala mleko[ne zaboravite da je to bilo 60tih god proslog veka] pa su rezonovali da dete ima vece sanse da prezivi ako ga ostave da ga neko nadje :hm

pig_am_am

jao moram da vam ispricam ovo...
secate se kad je andjelina dzoli trebala da dodje u srbiju?
...e.
moj drug (koji ima dva'es godina) je hteo da je doceka. a za tu priliku je spremio majicu sa natpisom
andjelina usvoji me! :siza:
[off] izvinjavam se za off [/off]