[AKTUELNO]-Ne preterujte s rashlaðivanjem

Started by Bred, 18-07-2007, 15:27:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: I. Mi¹koviæ | 18.07.2007. - 20:26

Nenad R. (41) iz Beograda proveo je nekoliko sati u automobilu, a sve vreme vo¾nje u vozilu je bio ukljuèen klima-ureðaj - jedini spas od plus 38 koliko je juèe izmereno. Uveèe je osetio jak bol i koèenje u vratu. Nije bilo drugog izlaza osim da zatra¾i pomoæ lekara u Hitnoj pomoæi. Bol u vratu, koèenje i upale mi¹iæa, promukao glas samo su neki od simptoma nakon preteranog hlaðenja, a lekari savetuju oprez kod kori¹æenja klima-ureðaja.
Specijalista op¹te medicine dr Radmila ©ehiæ obja¹njava da prvo stradaju disajni putevi, a zatim i lokomotorni aparat, posebno kod osoba koje su sklone reumatskim oboljenjima.
- Klima-ureðaj u zatvorenom prostoru tokom vrelih letnjih dana je neophodan, tu nema diskus
Najugro¾eniji
losetljive osobe sklone alergijama
lastmatièari
lreumatièni bolesnici
lbebe

ije. Ipak, moraju se po¹tovati dva sveta pravila. Razlika u temperaturi spolja i u zatvorenom prostoru koji se rashlaðuje ne sme prelaziti pet stepeni, maksimalno sedam, i nikako se ne sme sedeti na mestima gde klima direktno hladi - ka¾e za „Blic“ dr ©ehiæ.
Organizam mo¾e da toleri¹e jedino takve temperaturne razlike. Sve ostale situacije i razlike od 10 i 15 stepeni deluju pogubno na ljudsko telo i organe i mogu izazvati brojne zdravstvene probleme, pa èak i kobni ishod.
Prema reèima doktorke ©ehiæ, najvi¹e su pogoðeni disajni organi. Zapu¹en nos, ote¾ano disanje kroz nos, infekcije koje se ¹ire ka gornjim disajnim putevima, suv ka¹alj i èesto povi¹ena telesna temperatura tipièni su simptomi prehlada zbog preteranog hlaðenja klima-ureðajima i gotovo su identièni zimskim prehladama. Strada i ¾drelo ¹to rezultira promuklo¹æu i ote¾anim govorom.
Kako se pravilno hladiti
lnikako ne sedeti direktno na udaru hladnog vazduha iz klima-ureðaja
lrazlika izmeðu spolja¹nje temperature i one u sobama i automobilima ne sme da preðe pet do sedam stepeni
lbezbednije je hladiti se ventilatorima sa cirkularnim kretanjem

blic