Mo¾e li hrana da smanji tro¹kove leèenja

Started by Bred, 20-07-2007, 02:56:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kombinovanjem lekova s hranom, èime se mo¾e znatno poveæati njihova efikasnost, u velikoj meri mogu se smanjiti tro¹kovi terapije raka, zakljuèili su struènjaci s Univerziteta u Èikagu.




Nauènici su do takvog zakljuèka do¹li analizirajuæi podatke klinièkog ispitivanja pilula "tykerb”, novog leka za rak dojke firme "Glakso Smit Klajn", izve¹tava Rojters.

Propisano je da se ovaj lek uzima na prazan stomak. Ustanovljeno je, meðutim, da kad se uzme posle kompletnog obroka, sadr¾aj leka "tykerb " koji cirkuli¹e organizmom biva poveæan za 167 odsto.

Kada je obrok jo¹ i bogat mastima, sadr¾aj leka u ogranizmu poveæava se za èak 325 odsto. To bi moglo da pacijentima omoguæi da uzimanjem 40 odsto manje leka postignu isti efekat kao kad bi uzimali svu propisanu kolièinu na prazan stomak.

Imajuæi u vidu da terapija ovim lekom ko¹ta 2.900 dolara meseèno, njegovim uzimanjem na pun stomak meseèni tro¹ak mogao bi da se smanji na 1.740 dolara ili èak i manje od toga.

Kad bi se pilula, uzeta posle obroka, zalila èa¹om soka od grejpfruta, pacijenti bi mogli da uzimaju i do 80 odsto manje leka nego ¹to je propisano, tvrde struènjaci.

Umesto do sada prepisivanih pet pilula od po 250 miligrama dnevno, mogla bi se uzimati samo jedna. Ipak, nauènici ne preporuèuju da se sa promenom terapije krene na svoju ruku jer bi to moglo da bude opasno.

Poenta istra¾ivanja je novi pristup kori¹æenju lekova - da se, umesto ¹to se na interakciju leka s hranom gleda kao na ne¹to ¹to treba izbeæi, proba sa iskori¹æavanjem pozitivnih strana tog meðudejstva.

Hrana mo¾e da pobolj¹a efikasnost leka jer je jetra razla¾e istim procesima kao i lekove. Ako su enzimi jetre "zauzeti" varenjem hrane, oni ne mogu da u tolikoj meri razlo¾e lek kao da je uzet na prazan stomak, tako da lekoviti sastojci du¾e opstaju u organizmu.

Istra¾ivanja bi ubuduæe mogla da se fokusiraju na sastojke hrane uz pomoæ kojih bi mogle da se smanje doze pa i propratni efekti pojedinih lekova, sugeri¹u struènjaci.

b92

pig_am_am

#1
cekaj...zar je sad grejpfrut koristan?
:hmm