ISTERIVAÈ ÐAVOLA

Started by Bred, 12-08-2007, 14:08:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ivan Vinkov, jedini zvanièni egzorcista u Srbiji, prièa o susretima sa neèastivim i obja¹njava ¹ta je zapravo egzorcizam.




Gospoða X godinu dana nije ustala iz kreveta, niti je spavala. Prema psihijatrijskoj dijagnozi, bolovala je od neobiènog tipa epilepsije. Lekari nisu mogli ni¹ta da uèine. Njen sve¹tenik je preduzeo prvi korak i zatra¾io pomoæ od vikara Ivana Vinkova, jedinog zvaniènog egzorciste na teritoriji Srbije.

Vinkovljeva poseta ovoj ¾eni i izgovaranje molitve Otklanjanja pokazalo je da je nju zaposeo demon. Usledile su osmomeseèna borba sa zlim silama i stalne egzorcistièke seanse. Vinkov je upravo ovaj sluèaj opisao u svojoj knjizi „Egzorcizam i opsednutost“, a to je samo jedan od brojnih susreta na¹eg sagovornika sa, ni manje ni vi¹e, nego ðavolom.

Ovaj katolièki sve¹tenik, koji slu¾i u ¾upi Svetog Petra u Beogradu, ka¾e da su obredi egzorcizma i pona¹anje opsednute osobe najrealnije prikazani u kultnom filmu „Isterivaè ðavola“.

- U stvarnosti se radilo o jednom deèaku, za razliku od filma gde je prikazana devojèica. Osim nekoliko filmskih efekata, film je i¹ao po onome kako se taj obred odvijao. U tom filmu su saradnici bili sve¹tenici - ka¾e on.

Pogre¹ne slike Boga

Opsednuti ljudi, po njegovom obja¹njenju, imaju pogre¹ne slike Boga, dok sotona veoma dobro zna ko je Bog i suvislo govori o njemu, samo ga mrzi.

Reakcije kod opsednutih osoba nisu iste, ali sve¹tenik Vinkov nije ¾eleo da nam opisuje konkretne sluèajeve sa kojima se sretao zbog privatnost ljudi koji su od njega zatra¾ili pomoæ. Kao najzanimljiviji simptom opsednutosti naveo je fenomen govora stranim jezicima koje jedna opsednuta osoba nikada nije uèila. Kako ka¾e, opsednuti dobija vanrednu natprirodnu snagu koju u stvarnom obliku nema i koristi pogrdne izraze za svece, pona¹a se krajnje ru¹ilaèki, ali samo u trenucima napada.

Katolièka crkva pre obreda egzorcizma tra¾i mi¹ljenje psihijatra i brojne lekarske nalaze. Ako psihijatar leèi pacijenta i ne dobija ama ba¹ nikakve rezultate koji se inaèe oèekuju, onda se javlja sumnja u opsednutost. I broj egzorcizama zavisi od sluèaja - nekome su potrebne tek dve-tri molitve, dok neki sluèajevi zahtevaju vi¹egodi¹nje seanse.

Kao najèe¹æi uzrok koji dovodi do opsednutosti, Vinkov navodi posete raznim vraèarama, magovima i medijumima, a ¾ene su te koje su èe¹æe ¾rtve jer su radoznalije. Kod gospoðe X, s poèetka teksta, èiji je sluèaj Vinkov opisao u knjizi, do opsednutosti je do¹lo jer je njena majka nad njom vi¹e puta vr¹ila obred takozvanog kurenja - oko osobe se ide u krug s lopaticom u kojoj su zapaljeni predmeti i izaziva se sotona da na¹kodi onima koji su njoj uèinili zlo.

Jedan je Bog

Vinkovu se za pomoæ obraæaju i pravoslavci.

- Prvo ih posavetujemo da potra¾e pomoæ u vlastitoj crkvi, jer je pravoslavna prava Isusova crkva. Nikako nije istina da oni ne mogu pomoæi, samo je pitanje da li ¾ele. Dodu¹e, oni nemaju strukture egzorcizma kao ¹to imamo mi, katolici.

Oni imaju trebnik i u njemu molitve za oslobaðanje od zlog uticaja. I time se, takoðe, posti¾u veoma dobri rezultati. Tek kada èovek ne naðe razumevanje u svojoj crkvi mi ga primimo. Isti je Bog, pa prema tome mi ne pravimo neke razlike.



Ova ¾ena je kroz isti obred pro¹la dok je bila mala i pred venèanje. Takoðe, njena majka je poseæivala i vraèare kako bi sredila za nju odreðene poslove. A ispostavilo se i da je ona s koleginicama poseæivala razne magove.

- Sve ovo se pokazalo veoma lo¹e, jer je ¾ena na to pristala. Da bi èovek postao opsednut, tu nisu tako va¾ni sitni gresi, kao ni to da li si lo¹ èovek. Mora¹ debelo da zgre¹i¹! Taènije, lo¹e stvari mogu da se prikaèe i za dobrog èoveka koji se interesuje za magove i vraèare - obja¹njava Vinkov.Sliènost sa epilepsijom

Zanimljivo je to ¹to egzorcizam, iako je sudeæi po primerima daleko bli¾i paranormalnom, priznaju i lekari. Sve¹tenik Vinkov ka¾e da je ova oblast dugo bila zapostavljena, i da su sa razvojem psihijatrije, psihologije i psihoanalize, problemi opsednutosti spadali u domen nauke.

Na kongresu egzorcista u Kolevalenci 2000. godine prisustvovalo je oko stotinak psihijatara koji su objavili podatke o razlikama izmeðu psihijatrijskih bolesti i egzorcizma i na taj naèin ga prihvatili kao neku vrstu leèenja. Tada su utvrdili da opsednutost ima najvi¹e sliènosti sa epilepsijom, ¹izofrenijom i histerijom.

- To su samo sliènosti, ali postoje i velike razlike. To lako uoèe oni koji su du¾e u poslu. Na primer, kad je reè o epilepsiji predstoji stanje pred napad, kao ¹to su trzaji mi¹iæa. Kod opsednutih toga nema, nego su napadi iznenadni i munjeviti - obja¹njava Vinkov.

Na pitanje da li se pla¹i da bi neki demon mogao i njega da opsedne, Vinkov ka¾e da je bilo takvih poku¹aja ali da se ¹titi molitvom. Èak mu je jednom prilikom demon objasnio da on ne mo¾e da uðe u njega jer ga èuva Bog!
MARIJA MAJSTOROVIÆ

press