Nema dovoljno lekova

Started by Bred, 20-08-2007, 21:10:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kome prepisati lek?
Izvor: Tanjug
Kragujevac -- Lekarima kragujevaèkog zdravstvenog centra sve je te¾e da odluèe kome da pripi¹u lek interferon-beta.

Razlog je ¹to taj centar dobija samo 50 jedinica leka meseèno za obolele od multiple skleroze u pet okruga - ©umadijskom, Pomoravskom, Ra¹kom, Rasinskom i Kosovskomitrovièkom. Prema broju obolelih, potrebno je najmanje 100 jedinica leka, rekla je Tanjugu naèelnica Neurolo¹ke klinike u Kragujevcu i èlanica Republièke komisije za primenu interferona dr Gordana Tonèev.

Ona je ukazala da se broj obolelih od multiple skleroze svakodnevno uveæava, kao i da se inteferonska terapija daje svakog drugog ili treæeg dana.

Interferon-beta je lek koji ne leèi, veæ samo ubla¾ava tegobe, i zato ga je neophodno uzimati do¾ivotno, navela je Tonèeva.

Predsednica Republièke komisije za primenu interferona dr Jelena Druloviæ rekla je da se na "pozitivnoj listi nalazi 300 pacijenata, pa je te¹ko odluèiti kome pre pripisati interferonsku terapiju".

Radi se o problemu koji muèi celu Srbiju, u kojoj je oko 5.000 obolelih, od kojih na terpatiji treba da bude njih najmanje 1.000.

Prema njenim reèima, zahtev za pro¹irenje liste na 1.000 pacijenata upuæen je jo¹ pro¹le godine Ministarstvu zdravlja i Republièkom fondu za zdravstvenu za¹titu, ali odgovor do sada nije dobijen.

"Kriterijume za primanje interferon-bete je odredila struèna komisija Ministarstva zdravlja", navela je ona.

Druloviæeva je dodala da pacijenti obavezno moraju da imaju potvrðenu dijagnozu multiple skleroze reminentnog toka, najmanje dva dokumenta o tome da im se bolest pogr¹ava, da nemaju ogranièenja pri hodu i da nemaju vi¹e od 50 godina.

Multiple skleroza je bolest usled koje se, zbog lo¹eg funkcionisanja imunolo¹kog sistema, javljaju oboljenja nervnih vlakana, ¹to dovodi do zapaljenja unutra¹njosti mozga i kièmene mo¾dine, kazala je ona.

Druloviæeva je rekla da, na¾alost, od te neizleèive bolesti najèe¹æe obolevaju mladi, starosti izmeðu 20 i 40 godina, i dodala da su ¾ene dva do tri puta ugro¾enije od mu¹karca.

"Interferonska terapija u velikom broju sluèajeva u ranim fazama znaèi povratak normalnom ¾ivotu", kazala je ona, napomenuv¹i da lek ne mogu primati osobe mlaðe od 18 godina.

Kragujevèanka Marija Nikoliæ od multiple skleroze boluje èetiri godine i ne mo¾e besplatno da prima interferonsku terapiju koja bi, tvrdi, u njenom sluèaju mogla znaèajno da spreèi razvoj bolesti.

Nikoliæevu ne spreèava samo nesta¹ica, veæ i materijalna situacija jer, ka¾e, za meseènu terapiju potrebno joj je oko 1.000 evra, ¹to je 12.000 evra godi¹nje, a ona to nema.

Nikoliæeva je Tanjugu rekla da je bolest sve vi¹e ogranièava pri hodanju, pogor¹ava koordinaciju pokreta i slabi vid.

b92