Dan zastave, pe¹kira i slepih mi¹eva

Started by tarantulica, 22-09-2007, 09:06:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarantulica

Дан заставе, пешкира и слепих мишева

Које познате и непознате празнике свет прославља током године. – У септембру, октобру и новембру сваки други дан нешто обележавамо


Свој дан имају Сунце, Дунав, Дарфур, Роми, Дарвин, студенти, стари, сеоске жене, популација истородне сексуалне оријентације, заљубљени и пријатељи, али и лименке, пешкири, конопља, смех, тоалети, књиге, лабораторијске животиње, вегетаријанци... По једном у току године цео свет се бори против: сиде, беснила, сиромаштва, насиља, корупције, злоупотребе, хомофобије, дијабетеса, туберкулозе, лимфома, пушења, шопинга, поплава, суша, апартхејда, глади, нежељене поште... Европа такође има свој дан (9. мај), као и њена застава (21. септембар). Сутра је Светски дан без аутомобила и Светски дан мора, а за викенд ћемо обележити Светски дан срца.

По систему Уједињених нација постоји 60 интернационалних празника, а летимичан поглед на листу говори да је највише оних који су посвећени здрављу и екологији.

Међународни празници (према званичној формулацији) обележавају дан, недељу, годину, декаду или неки други временски период према грегоријанском календару, а служе да привуку пажњу светске јавности на неке важне међународне проблеме, да обележе или промовишу неку идеју. Већину су установили Генерална скупштина Уједињених нација, Економски и социјални савет или Унеско.

Према званичној категоризацији УН, убедљиво највише „светских дана” је у мају – чак 10. Међутим, када би неко покушао да направи незваничну листу међународних празника, према ономе што се може наћи у медијима и на интернету, на првом месту би се ипак нашао октобар – са чак 17 дана који су посвећени некоме или нечему. Слична је ситуација и у септембру и новембру, кад се сваког другог дана може рећи: „Данас је светски дан...”.

Али, кренимо редом и то од званичне листе УН:

У фебруару свој празник има само „матерњи језик” (21), у марту су Међународни дан жена, затим Дан елиминације расне дискриминације, дан поезије, воде, метеорологије и Светски дан борбе против туберкулозе, а у априлу Светски дан здравља и Светски дан књиге и ауторских права.

У мају су светски дан: сунца (3), слободе штампе (3), породице (15), комуникација (17), културолошког развоја (21), културолошке различитости за дијалог и развој (21), биодиверзитета (22), Африке (25), мировних снага Уједињених нација (27) и Дан борбе против пушења (31)

Јуни је такође месец „богат” празницима на светском нивоу: Међународни дан невиних дечјих жртава агресије, Светски дан заштите животне средине, Дан борбе против дезертификације и суше, Светски дан избеглица, Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге и Међународни дан подршке жртвама тортуре.

Прва субота у јулу је увек Међународни дан задруга, док је 11. јули – Светски дан становништва.

У августу су Међународни дан домородачког становништва, Међународни дан младих и Међународни дан сећања на трговину робљем и њено укидање, а у септембру светски дани – писмености, очувања озонског омотача, поморства и мира.

Октобар је резервисан за међународне дане старијих особа, учитеља, поште, хране, борбе против сиромаштва, Уједињених нација, информација о развоју, станишта, смањења природних катастрофа, док се у новембру обележавају дани – спречавања експлоатације животне средине у рату и оружаним сукобима, науке за мир и развој, толеранције, индустријализације Африке, детета, филозофије, телевизије, елиминације насиља над женама и солидарности с палестинским народом.

У децембру су Светски дан борбе против сиде, Међународни дан укидања ропства, дан особа са инвалидитетима, дан волонтера за економски и друштвени развој, цивилне авијације, људских права, Међународни дан планина и Међународни дан миграната.

Претрагом по интернету пронашли смо још неке, у најмању руку – чудне празнике на планетарном нивоу. Тако се помињу: 19. новембар – Светски дан тоалета, 20. јул – Светски дан скока, 25. мај – Дан пешкира (у част Дагласа Адамса и Аутостоперског водича кроз галаксију), 22. децембар – Светски дан оргазма :smekerica:, 12. мај – Међународни дан сестринства... Светски марш конопље, у народу познатији као „ганџа марш”, одржава се сваке прве суботе у мају у стотинама градова широм планете.

Један од најчуднијих је и Светски дан пинхол фотографије, који се обележава последње недеље у априлу. (За пинхол фотографију је иначе потребна само обична мрачна комора, кутија, конзерва, са рупицом на једној страни и фотоосетљивим материјалом на супротној страни коморе.)

Компанија Yаhоо прогласила је 22. мај за Дан борбе против нежељене поште – то је својеврстан апел корисницима Интернета да не учествују у повећању броја електронских порука.

Према еколошком календару „Орке”, 20. март је Светски дан без меса, 1. април – Дан за екологију душе, 8. јун је Светски дан океана, 22. септембар је Европски дан без аутомобила, а 27. новембар је Интернационални дан уздржавања од куповине.

Светски дан волонтера је 5. децембар, 1. август је Међународни дан пријатељства, а 1. октобар је Међународни дан старијих особа и Међународни дан вегетаријанства.

Међународни дан заштите од буке је 20. априла, Светски дан сеоских жена – 15. октобар, Светски дан књиге прославља се 23. априла, 12. фебруар је Дарвинов дан, 21. јун је Светски дан музике, 29. април је Светски дан игре, 27. април – Светски дан дизајна, а 25. јануар је Светски дан борбе против лепре. Осмог септембра је Светски дан борбе против беснила и дан прве помоћи, 18. октобар је – Светски дан шетње (пешачења), а 28. новембар је Интернационални дан борбе против трговине крзном.

Забележено је и да је 10. јануар  Светски дан смеха :happy:, 12. мај Међународни дан медицинских сестара, дан раније је Светски дан писања писма, обележавамо и Међународни дан хорског певања  :wink:, али и Светски дан штедње и Међународни дан царине (26. јануар)...

-----------------------------------------------------------

Међународна година кромпира

Да у овом набрајању светских дана не запоставимо године, ваља рећи да је идућу, 2008, за Међународну годину кромпира предложио ФАО (Организација за храну и пољопривреду), а усвојила Генерална скупштина Уједињених нација (резолуција 60/191).
Прва забележена „тематска година” била је 1959/60. - Светска година избеглица. До данас је било четрдесетак посебних година - туриста (1967), детета (1979), склоништа за бескућнике (1987), свемира (1992), океана (1998), а 2003. је била Међународна година пијаће воде. После ње је уследила година пиринча, а обележавали смо и године спорта, физике и микрокредита...
С. Димитријевић
(Политика)
[објављено: 21.09.2007.]