Zasto mokraca mora biti alkalne reakcije u toku terapije uvinim cajem?

Started by aziraphale, 06-09-2006, 00:38:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aziraphale

Adonis_Vernalis

Aziraphale,

bices ti meni asistent!

Ne zvao se ja Adonis Vernalis...

Maslacak

Ih, a da vidite kako ja crtam... hocu i jaaa da budem asistent!! :'(
Salim se :> :> :>

Ali stvarno su mi super crtezi sa vezbi :happy:

Uragoga

Ja znam da ovaj topic dugo nije bio aktivan, ali imao bih da dodam podpitanje na osnovnu temu (uva i alkalni urin). Ako se na papiru napise jednacina oksidacije hidrohinona, to izgleda ovako:
hidrohinon-> hinon + 2H+ + 2e-

Pre nego sto sam procitao ovaj topic, bio sam ubedjen da bazna sredina ima veze sa neutralizacijom H+ jona, sto 'vuce' reakciju na desnu stranu,pospesujuci na taj nacin redukcione osobine hidrohinona. Na osnovu toga, bakteriostatski efekat bi trebalo da bude u vezi upravo sa redukcionim osobinama ovog jedinjenja. Da li pravim gresku i zasto :hm :`??

(Adonise, help)

aziraphale

Quote from: Adonis_Vernalis on 08-09-2006, 16:23:59
Ukoliko je pH urina alkalna, onda se ravnoteza reakcije hidrolize prenosi ka desnoj strani, dakle, ka stvaranju hidrohinona, koji, oslobodjen iz glukuronida ili sulfata, ispoljava na licu mesta svoj bakteriostatski/baktericidni efekat.

bio si dobro ubedjen. :)

lepo adonis rece:

Quote from: Adonis_Vernalis on 08-09-2006, 16:23:59
To je sustina. Pokusajte da je zapamtite... :)

:>

Uragoga

aziraphale, tvoj odgovor nije bio od pomoci :(. Vidis, postoji odgovor na 'osnovnu' temu ovog topica i on kaze da urin treba biti alkalizovan kad primenjujemo uvu jer:
1)alkalnost sredine pogoduje odvijanju reakcije hidrolize glukuronida ili sulfata hidrohinona
Kad sam ja ucio taj deo farmakognozije, meni to nije padalo na pamet. Ja sam mislio da:
2)alkanost sredine pogoduje odvijanju redoks reakcije (necu dalje da se ponavljam, ima u postu iznad)

Ovde druga pretpostavka ne iskljucuje prvu. A ja u stvari cekam presudu (uh, al' ovo sve zvuci kao da smo sa prava :1) da li pretpostavka 2 ima prakticno opravdanje, jer neku vrstu teorijskog ima.

zoe

Мени се свиђа твоја претпоставка, само што си ти на основу ње закључио да се бактериостатски ефекат огледа у редукционим особинама хидрохинона.

Ја бих обрнула редослед премисе и закључка, па бих рекла: ако се бактериостатски ефекат заснива на редукционој способности хидрохинона, онда алкална средина доприноси и продужењу тог ефекта.

Но, видећемо шта ће профа рећи...
Оно за хидролизу естара свакако стоји...

Uragoga

Quote from: zoe on 17-08-2007, 16:19:40
Мени се свиђа твоја претпоставка...

U stvari, nije to "moja pretpostavka". Ja sam to tako naucio posto sam odnekle tako cuo. Jedini je problem sto vise nisam siguran za izvor (mislim da imam razloga da sumnjam da sam to cuo na predavanju kod prof. Silvane, ali ne mogu da tvrdim. Zao mi je :lol2:). I u to sam verovao, dok se jednog dana ne ulogovah na temu 'farmakognozija', sto je u meni pocelo da budi sumnju  :K

(by the way, ne usudjujem se da kazem da je hidrohinon baktericidan jer redukuje - pa se prema tome, zoe, ja do kraja slazem sa tobom!)

zoe

Један одговор не мора да искључује други. Зато ја и рекох:
Quoteонда алкална средина доприноси и продужењу тог ефекта

Што се професорке Силване тиче, ја сам је слушала како прича о хидролизи естара...

Али, стрпљења, па ћемо видети! :loptica

Adonis_Vernalis

Alkalna sredina je bitna zbog hidrolize. Ono sto se oslobodi je fenol, sa dve -OH grupe. Na stranu oksidoredukcija (ne kazem da je netacno i da ste na losem tragu), ali mislim da nije pretezna, pogotovo ako se uporedi sa uobicajenim efektom koji fenolske grupe ispoljavaju direktno na membranske proteine denaturisuci ih, ili inhibirajuci membranske enzime, razarajuci membranu i slicno.

Trenutno nisam u BG, ali cu od ponedeljka biti od koristi.