Nemaèka olak¹ava dolazak struènjaka

Started by Bred, 24-08-2007, 21:57:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Berlin -- Nemaèka vlada odluèila da olak¹a dolazak inostranih struènjaka i njihovo zapo¹ljavanje u pojedinim bran¹ama.

Na sinoænjem zatvorenom sastanku u Merzeburgu, blizu Berlina, vlada je odluèila da se ¹to pre dopusti dolazak in¾enjera iz dvanaest novih zemalja-èlanica Evropske unije. Do sada je bilo predviðeno da se nemaèko tr¾i¹te rada za nove zemlje EU otvori tek posle 2009.

Pri tome je reè pre svega o ma¹inskim i elektro-in¾enjerima. U ovim sluèajevima ubuduæe æe zapo¹ljavanje biti moguæe bez prethodne provere da li radno mesto mo¾e da se popuni nemaèkom radnom snagom, koja onda, naèelno, ima i prednost.

Pored toga, stranci koji zavr¹e studije u Nemaèkoj, moæi æe bez ikakvih ogranièenja u svojoj struci da rade najmanje tri godine u Nemaèkoj.

Ovim merama vlada je odgovorila pre svega na apele privrede, koja smatra da nedostatak struènjaka sve ozbiljnije ugro¾ava konkurentsku sposobnost nemaèke privrede.

Rezultati najnovije studije Instituta nemaèke privrede pokazuju da nedostatak struène radne snage, pre svega in¾enjera, Nemaèku godi¹nje ko¹ta najmanje 20 milijardi evra, a 100.000 radnih mesta du¾e vreme ne mo¾e da bude popunjeno.

Akutan nedostatak struènjaka vlada u ma¹inogradnji, metalskoj i elektronskoj industriji, industriji vozila i u uslu¾nim delatnostima vezanim za privredu. Predviða se da æe 2014. godine u Nemaèkoj nedostajati 95.000 in¾enjera i 135.000 nauènika u oblasti prirodnih nauka.

Vlada sinoæ, meðutim, nije pozitivno odgovorila na zahteve privrede da se naèelno izmene uslovi za zapo¹ljavanja stranih struènjaka. Oni sada, da bi se zaposlili u Nemaèkoj, moraju vlastima da doka¾u da im je poslodavac obezbedio primanja od najmanje 85.000 evra godi¹nje.

Najavljeno je da æe se vlada kasnije pozabaviti predlogom za sni¾avanje platne granice za strane struènjake, kao i predlogom da se i u Nemaèkoj za strane struènjake uvede sistem poena, kakav postoji u Kanadi ili Australiji.

b92