Ekcem (Kontaktni alergijski dermatitis)

Started by Bred, 21-08-2007, 16:58:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 
Kontaktni alergijski dermatitis je inflamatorna (zapaljenska), pruriginozna (pruritus -svrab) dermatoza sa veoma izra¾enim polimorfnim promenama.

Uzrok nastanka
Mehanizam nastanka bolesti je imunolo¹ki. Strana supstanca, obièno nepotpuni alergen (hapten) dospeva na ko¾u, penetrira u epiderm i tu se ve¾e sa proteinskim nosaèem stvarajuæi puni alergen. Alergeni su mnogobrojni-najèe¹æi su razlièiti metali (hrom, nikl, kobalt), organska i nerganska jedinjenja, jedinjenja ¾ive, kauèuk, guma, lokalni lekovi, anestetici, sulfonamidi, kozmetski prepararati, razne boje i dr. Poma¾uæi faktori u nastanku oboljenja su razna o¹teæenja ko¾e, zapaljenja, promena pH ko¾e i za¹titne barijere, razni mehanièki i hemijski faktori, koncentracija alergena, individualne osobine ko¾e.

Klinièka slika
U akutnoj fazi, koja obièno nastaje naglo, na mestu kontakta javlja se eritem (crvenilo) i otok, zatim sledi pojava papula (promena iznad ravni ko¾e, poput bubuljice), vezikula (mehuriæ), njihovo prskanje sa stvaranjem erozija i vla¾enja, sasu¹ivanja sekreta, pojava deskvamacije (lju¹tenje) i ozdravljenje bez vidjivih promena. U svim fazama je svrab jako izra¾en.

Ukoliko proces prolazi u subakutnu fazu eksudacija je manje izra¾ena i preovlaðuje upalna infiltracija. Eritem je manje izra¾en, nema otoka.

U hroniènoj fazi ko¾a je zadebljana, gruba, smeðe eritemna, lihenificirana (lihen-li¹aj) usled èe¹anja. Nema vezikula niti vla¾enja.

Bolest se mo¾e pojaviti na svim delovima tela, èak i na ko¾i dlanova i tabana gde je debeo ro¾asti sloj sa prirodno jaèom za¹titom. Èe¹æe je na nekim regijama a to su otkriveni delovi ko¾e (lice, ruke). Sem na mestu kontakta promene se mogu videti i na udaljenim regijama.

Prognoza zavisi od vrste alergena, rasprostarnjenosti promena, ali i drugih neimunolo¹kih zbivanja. Do izleèenja mo¾e doæi ako se ranije elimini¹e inkriminisani alergen. Ponekada bolest perzistira i posle uklanjanja alergena.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anameze, klinièke slike, epikutanih testova, testa eliminacije i ekspozicije. Èe¹æe se javljaju te¹koæe u identifikaciji alergena.

Leèenje
Kod eksudativnih promena aplikuju se antiseptiène obloge, kortikosteroidne kreme, po potrebi antibiotske masti. U hroniènim stanjima se aplikuju kortikosteroidne masti, preparati katrana obièno u kombinaciji sa indeferentnim kremama. U op¹toj terapiji ordiniraju se antihistaminici, a kada su promene generalizovane kortikosteroidi u kraæim razdobljima.

Veliki znaèaj ima profilaksa u vidu izbegavanja kontakta sa odgovarajuæim alergenima i naroèito za¹tita ko¾e (za¹titne rukavice, kreme paste). Najva¾nije je omoguæiti da se ko¾a koja je zahvaæena ekcemom ne isu¹uje, ¹to se posti¾e hidrantnim kremama i kremama kojima se omek¹ava ko¾a. Kada ko¾a zahvaæena ekcemom poène da svrbi treba namazati neku od ovih krema i naravno treba izbegavati èe¹anje.

http://www.stetoskop.info/bolesti/ekcem-kontaktni-alergijski-dermatitis.html