Varljivo leto

Started by wolfeitzckie, 04-09-2007, 10:58:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

wolfeitzckie

2. septembar 2007. | Ljubomir ®ivkov
Srbija je velika tajna. Autoput je velika tajna. Velja Iliæ je velika tajna. Javnosti je preko volje predoèio ugovor o gradnji i eksploataciji autoputa, ali bi za njeno dobro da je po¹tedi svetih tajni pohranjenih u aneksima; portparolka ministarstva tajni ukorila je drznike ¹to im nije dosta preambula nego bi da vr¹ljaju po èlanovima i alinejama: dali smo vam prst a vi hoæe celute ¹aku, hoæete li da vidite donji ve¹ ministrov i premijerov! - pripretila je ostrvljenim perverznjacima i feti¹tistima.


Novosadski bud¾ovani ne ispu¹taju digitrone iz ruku, raèunaju danonoæno koliko æe Pokrajina izgubiti na putarini - taj namet neverovatni ustanovljen je i naplaæivanim od pamtiveka na d¾adi koja je sve drugo samo ne autoput! - i gle, ¹to vi¹e zure u digitron gubici su sve veæi i sve bolniji, pa dobro, na èijoj si ti strani, o¾alo¹æenih Novosaðana ili veljinaca koji æe poslednji, najtajniji aneks braniti kao da je Kadinjaèa? Nisam ni na èijoj, to je kao pitanje jesi li za Slobu ili za to da nas NATO bombarduje! Ili: da li vi¹e volim Filareta koji je razdu¾io mitraljez pa se za veru bori gladovanjem, ili sam za mulu Jusufa od Èarne Gore koji je Njegovom preosve¹tenstvu poruèio da crnogorsko dr¾avljanstvo mo¾e steæi ako se u op¹tini o¾eni dr¾avljankom Crne Gore ili ako u pravnoj naslednici Zete bude boravio neprekidno deset godina! Kako da boravi kad ne mo¾e da uðe? Kako da se ¾eni kad mu je èador stalno pun Srbadije na èelu sa Naumovim koji je radi vizite srpskom Gandiju propustio probu crkvenog hora! Crna Gora mlado¾enji tj. aplikantu za dr¾avljanstvo ostavlja slobodu da sklopi brak sa Crnogorkom, Albankom ili kojom mu drago graðankom, jo¹ uvek to mora biti pripadnica suprotnog pola, ali doèekasmo dan u kojem je crkva odvojena od dr¾ave! Ne dodu¹e na¹a crkva od na¹e dr¾ave, nego na¹a crkva od susedne dr¾ave...

Kod nas je sve po prezhdnemu. Sladostrasni Ilarion na slobodi je, na jedvite jade izreèena zatvorska kazna zastarela mu je. Zastareli su i deèaci koje upuæivao u tajne ploti, vi¹e svoje nego njihove, momèadiji je èika Jova tek pubertetska uspomena.

Ministar prosvete pao je u verski zanos kad je video koliko se dece upisuje na verounauku. Dr¾ava mora da podstrekava duhovnu obnovu, uskliknuo je s ljubavlju, a nema duhovne obnove bez obnove crkvenih zdanja, neæe na Srbiju pasti blagoslov Gospodnji dok Svetoj materi ne budu vraæena sva njezina ovozemaljska dobra za ¹ta æe se Lonèar u svojstvu ministra prosvete svesrdno zalo¾iti. Kao ministar za lokalnu samoupravu lièno je, ka¾e, obezbedio novac za gradnju Svetosavskog doma u Karlovcima, kako to, volontirao je prikupljajuæi priloge ili je iz svog d¾epa izdvojio svotu potrebnu za obnovu?! Bilo kako bilo, obeæanje da æe Dom biti obnovljen Lonèar be¹e dao u Brankovim ali i Ilarionovim Karlovcima, na Badnje veèe, u prisustvu Svetog Bubala Deesesovskog i sad æe sa èasne partijske reèi da preðe na èasno pravoslavno delo.

Radikalski i i espeesovski poslanici prednjaèe u putnim tro¹kovima, jedan je ¹e¹eljoid naplatio vi¹e od ¹eststo hiljada dinara za benzin i valjda putarinu, drugi nekih pola miliona: ili svaki put zalutaju ili voze kr¹eve koji tro¹e desetine litara na kilometar.

Vr¹ilac du¾nosti predsednika Privredne komore samoproglasio se najugro¾enijim radnikom vascele udruge. Iako prima vi¹e od 130 hiljada dinara meseèno podigao je 90.000 evra kredita sa kamatom od 1,5% na dvadeset godina ne bi li se nakon razvoda nanovo skuæio, e, pa ako mu je braèni krah argument, neka zna da ima graðana znatno razvedenijih od njega, koji ga ¹iju i po raspu¹tenièkom sta¾u i po broju razvoda; Boris Tadiæ jedva èeka da ga opet izaberemo za predsednika, birajte me ponovo, otelo mu se u Vrnjaèkoj Banji, kao osoba je koja konkuri¹uæi za posao nema impresivan CV, ali prila¾e opse¾no pismo o motivima da se tog radnog mesta domogne. 
-----------------------------------------
" ¹e¹eljoid " -  :siza: :siza:

Gocca