O matiènim æelijama na ¾ivotinjama

Started by Bred, 16-07-2006, 02:40:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta 
Leskovac -- Genetièar Miodrag Stojkoviæ sa svojim timom zapoèeo ispitivanja dejstva matiènih ljudskih æelija na ¾ivotinjama.

Prvi Evropljanin koji je klonirao ljudski embrion u medicinske svrhe je na konferenciji za novinare, organizovane povodom potpisvanja ugovora o neogranièenom zakupu klinike za ve¹taèku reprodukciju u Leskovcu, kazao da su ta ispitivanja pokazala dobre rezultate.

On je istakao da se njegov tim koncentrisao na matiène æelije za leèenje povreda kièmene mo¾dine kod paraplegièara, ¹eæerne bolesti tipa B i bolesti srèanih mi¹iæa. "Najboli rezultati su trenutno kod povrede kièmene mo¾dine i srèanih mi¹iæa zbog jednostavnosti aplikacije matiènih æelija, ali je vrlo te¹ko dobiti æeliju pankreasa. Postoji problem i nepohodno je du¾e vreme za dobijanje tih æelija koje luèe insulin", objasnio je Stojkoviæ.

On je kazao da æe u adaptiranoj kuæi na Hisaru, u koju je op¹tina ulo¾ila vi¹e od 22 miliona dinara, biti stacionirana klinika za ve¹taèku reprodukciju i centar za prouèavanje maticncih æelija. "Moja supruga Petra i ja nastaviæemo, uz pomoæ domaæih lekara i nauènika, tamo gde budemo stali sa matiènim æelijama u Valensiji. To je ono po èemu smo postali poznati u svetu i ¹to nosimo u svojim glavama i rukama", dodao je Stojkoviæ.

Nauènik je rekao da æe klinika za ve¹taèku oplodnju biti prva klinika tog tipa ju¾no od Beograda i izrazio nadu da æe u Srbiji ubrzo biti donesen zakon o kloniranju ljudskih embriona u humane svrhe iz koga se koriste matiène æelije. "Dok ne bude donesen zakon mi æemo koristiti matiène æelije iz vi¹ka oplodjenih embriona, uz dozvolu ¾ena koje dolaze na ve¹taèku oplodnju", dodao je Stojkoviæ.