Košarkaška reprezentacija Srbije

Started by mikele, 20-07-2007, 11:43:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mikele

"Orlovi" se okupili, Moka ljut i nervozan
(http://nono9.us)

Reprezentacija Srbije počela je u četvrtak uveče pripreme za Evropsko prvenstvo u Španiji, a u sportski centar u Kovilovu stigla su devetorica igrača, koji su izrazili optimizam i želju za kvalitetnim radom.

"Orlovi" će u Kovilovu, nadomak Beograda, biti u izolaciji do ponedeljka i neće komunicirati sa medijima, ali su se novinari ipak okupili na Kalemegdanu, odakle su Branko Cvetković, Zoran Erceg, Aleksandar Rašić, Nemanja Aleksandrov, Nenad Mišanović, Vuk Radivojević, Mile Ilić, Novica Veličković i Marko Jarić otišli na početak priprema.

Rašić, do proleća plejmejker FMP Železnika, a potom Efes Pilsena, obećao je da će igrači "ostaviti srce na parketu".

"Svi smo mladi i željni dokazivanja. Kvalitet već posedujemo, ostaje nam samo da 'sklopimo kockice'. Verujem u ovu ekipu i uveren sam da možemo da izborimo plasman na Olimpijske igre u Pekingu", rekao je Rašić.

Aleksandrov je istakao da jedva čeka da počne rad i da mu prija rad sa selektorom Zoranom Slavnićem.

"Moka je veliki motivator i to me raduje. Počinje najteži deo posla, nadam se da ćemo se skupiti i uraditi nešto. Ja sam bio na odmoru, malo sam individualno radio, ali mi je najvažnije što sam uopšte pozvan", rekao je Aleksandrov.

Veličković je dodao da praktično nije imao odmor posle osvajanja titule sa Partizanom, ali da ni malo ne žali zbog toga.

"Velika je čast igrati za Srbiju i jako mi je drago što sam uopšte pozvan", rekao je krilni centar crno-belih.

"Tražio sam tri dana mira..."

Selektor Slavnić očekuje da mu se jave još sedmorica igrača.

Aleksandar Pavlović bi trebalo da se pojavi kada potpiše ugovor, Darko Miličić dolazi 22. ili 23. jula, kapiten Milan Gurović 23, juniori Milenko Tepić, Miloš Teodosić i Dragan Labović 24, a datum dolaska Stefana Markovića zavisi od daljeg učinka omladinske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu.

"Prozivku" nacionalnog tima u Beogradu obeležila je Slavnićeva rasprava sa novinarima, na koje je vikao i bunio se što "nisu ostavili reprezentaciju na miru".

"Imali smo dogovor, zašto ne možete da ga ispoštujete? Tražio sam tri dana da nas ostavite na miru", govorio je Slavnić okupljenim izveštačima pored autobusa.

Na novinarsku primedbu da samo rade svoj posao, Slavnić je odgovorio: "Nije vam to posao".

Selektor se potom upustio u diskusiju sa novinarkom "Kurira", kojoj je izbio diktafon iz ruke kada je počela da snima razgovor.

Slavnić je potom naložio igračima da udju u autobus i zabranio im da daju izjave.

(Beta, foto: MN Press)
=============================================================================================

Saša Pavlović ne ide na EP

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Moka Slavnić ipak neće moći da računa na as Klivlenda Aleksandra Pavlovića na Evropskom prvenstvu u Španiji, piše "Sport". Talentovani Baranin razgovarao je sa srpskim selektorom i objasnio mu svoju konačnu odluku.

"Imao sam dug i zaista otvoren razgovor sa selektorom. Činjenica da sam slobodan igrač stavlja branu velikoj želji da pomognem saigračima iz nacionalnog tima. Ma koliko želeo da igram u Španiji i srce me vuklo da budem deo tima, nisam mogao da se pojavim u Kovilovu, jer ne znam kada ću u SAD na potpisivanje ugovora. Očekujem da to bude uskoro, ali nisam želeo da selektoru dam reč, a da je ne održim, jer datum potpisivanja ne zavisi od mene", rekao je Pavlović za "Sport".

Selektor Slavnić bio je spreman da dozvoli Pavlovići da zakasni na pripreme do 1. avgusta, ali ni to nije pomoglo.

"Moka je pokazao izuzetno razumevanje. Medjutim, objasnio sam da nije sigurno da ostajem u Klivlendu i da, samim tim, novi ugovor bih mogao da potpišem 15 dana od momenta dobijanja ponude. Pošto Kavsi imaju upravo toliko vremena da je izjednače, znači da bi cela procedura bila produžena do 5. ili 6. avgusta, pa kad se toma doda još koji dan zbog odlaska u SAD, jasno je da bi kasnio", naveo je Pavlović.

Reprezentacija Srbije počela je u četvrtak uveče pripreme za Evropsko prvenstvo u Španiji, a u sportski centar u Kovilovu stigla su devetorica igrača.

(MONDO, foto: MN Press)

mikele

Moka Slavniæ kao Mark ©pic

Selektor reprezentacije Srbije Zoran Moka Slavniæ pokazao je da, pored ko¹arka¹kih, poseduje i fantastiène plivaèke moguænosti.

Vodja srpskog tima u èetvrtak je izazvao svoje izabranike na trku u du¾ini od 22,5 metra i kao ¹to je najavio, na kraju je ostvario najbolje vreme.

Slavniæ je pomenutu deonicu preplivao za 10,85 sekundi, ostavio iza sebe sve reprezentativce i postavio novi rekord hotela "Prezident" u Kovilovu, gde se "orlovi" spremaju za Evropsko prvenstvo.

"©ta, da pustim da me ove dereglije pobede? Nikad, pa mene su zvali Mark ©pic kada sam bio mladji", prokomentarisao je Slavniæ u svom stilu.

Nakon Slavniæa, u vodu je uskoèio jedan od najmladjih igraèa Nemanja Aleksandrov, koji je sjajno isplivao prvi deo deonice, ali je na kraju posustao.

"Ma, nagutao sam se vode, a i spada mi ¹orts", pravdao se Aleksandrov koji je postigao vreme od 11 sekundi.

Jo¹ manje uspeha imao je Mile Iliæ koji je poku¹ao da "osveti" biv¹eg saigraèa iz FMP ®eleznika, ali su svi njegovi napori bukvalno pali u vodu za 13 sekundi, koliko mu je bilo potrebno da prepliva bazen.

(MONDO, foto: MN Press)

mikele

Tanjeviæ: Srpski igraèi su mangupi

Trofejni ko¹arka¹ki struènjak, selektor Turske Bogdan Tanjeviæ, koji je stvorio sijaset asova - izmedju ostalih Dejana Bodirogu, izjavio je posle Efes kupa u Izmiru minulog vikenda da mu se selekcija Srbije izuzetno dopada.

U dva okr¹aja na pripremama za Evropski ¹ampionat, koji 3. septembra poèinje u ©paniji, Srbija je prvo savladala Tursku u Italiji sa 78:77, a nedavno se u Izmiru u polufinalu Tanjeviæev tim revan¹irao (91:80).

"Srbija ima dva puta bolju reprezenaciju nego pro¹le godine. Ovo je sjajan rez po mom mi¹ljenju. Sastavili ste najtalentovanije igraèe koji su u neku ruku veæ seniori po igraèkom iskustvu, jer su imali te¹ke zadatke u svojim klubovima. To je samo garancija da æe i dalje napadati. Oni su kao vile, atlete medju kojima veæina ima vi¹e od dva metra. Svi lete, imaju tehniku i dovoljno su hrabri da preuzmu odgovornost ako im se to zatra¾i", izjavio je u intervjuu za "Politiku" Tanjeviæ.

Turski selektor nije ¹tedeo reèi hvale za podmladjeni srpski tim.

"Mentalitet na¹ih igraèa je ispred svih u Evropi. Tu je pozitivna drskost, spremnost da se ka¾e: "Evo ja æu". Ako samo malo dobiju ¹anse oni ka¾u - dobro, to sam oèekivao i zaslu¾io. Sa dobrim radom srpska selekcija æe biti stra¹na u buduænosti", dodao je Tanjeviæ, naglasiv¹i da jedina koènica za srpski tim mo¾e biti to ¹to "pre svega ima nasledjene komplekse iz godina dominacije na¹e ko¹arke, ¹to je i dalje optereæenje".

©panija prvi favorit na EP
Tanjeviæ je istakao da u ©paniji oèekuje najjaèe Evropsko prvenstvo, buduæi da skoro svaka reprezentacija mo¾e da trijumfuje.

"Konkrencija je veoma jaka, ujednaèena. Jedan veliki favorit je ©panija, sledi Grèka po sastavu tima i po godinama igraèa. Domaæini imaju jednu generaciju 26-godi¹njaka. U najboljim su godinama, a i stvarali su godinama tim. Recimo ¹pansku selekciju èine najva¾niji igraèi koji su do¹li do svetskog zlata na juniorskom prvenstvu u Portugaliji. Najozbiljniji tim za medalju je potom Litvanija, nekako je najkompletnija. Mi ostali, ¹est-sedam reprezentacija, imamo podjednake ¹anse. Biæe gu¾va i te kako za prvih sedam mesta koja vode na Olimpijske igre. To garantuje da æe Evropsko prvenstvo biti najjaèe do sada", rekao je selektor Turske.

Tanjeviæ je rekao da je morao da napravi veliki rez u odnosu na pro¹lu godinu, kada je do¾iveo slièna iskustva kao i selektor Srbije Zoran Slavniæ otkazivanjem nekih od najboljih igraèa.

"Preuzeo sam na sebe odgovornost. Nisam ih optu¾ivao. Èak sam, na primer, Turkogluu rekao da mi nije potreban, a ne da ga neæu u timu, malo sam ga provocirao... Sada sam u odliènim odnosima sa svima. Svi su mnogo dobri, èak previ¹e, da po¾eli¹ ih vodi¹ svojoj kuæi na ruèak. Nisu mangupi kao na¹i igraèi, koji se radjaju kao banditi, a onda odrastaju na ulici... Ba¹ zato su sposobni da se snadju u svim situacijama. I pored svih ¹ema, ko¹arka ima bezbroj novih situacija a mi to re¹avamo lako intelektom i talentom. Imam i dodatni problem ovde u Turskoj. Iako imamo odredjenih uspeha s mladim selekcijama, nisam zadovoljan kako mladi igraèi, pre svih Akjol i Erden, napreduju u svojim klubovima. Ja im posvetim maksimalnu pa¾nju na pripremama, ali ih treneri u klubovima sputavaju, a uz to brojni ih stranci "pojedu". To nije sluèaj samo sa Turskom. Tako je u celoj Evropi sa trenerima, izuzev Balkana gde je takva situacija da si prinudjen da ti klub predvode mladi igraèi", rekao je Tanjeviæ.

(MONDO)

mikele

EP: Sjajan start - Hrvatice deklasirane

®enska ko¹arka¹ka reprezentacija Srbije sjajno je startovala na Evropskom prvenstvu, koje se od 24. septembra do 7. oktobra odr¾ava u Italiji. "Plave" su u prvom kolu D grupe u Ortoni sjajnom igrom u drugom poluvremenu deklasirale tim Hrvatske rezultatom 88:70 (16:21, 22:19, 24:16, 26:14).

Dvadesetogodi¹nja Miljana Musoviæ bila je najefikasnija u na¹em timu sa 19 poena, ali ¹to je jo¹ va¾nije, uz iskusnu Moniku Veselovski predvodila je ekipu do velikog preokreta. Hrvatice su u 23. minutu imale 11 poena vi¹ka (38:49, 40:51), a onda je usledila neverovatna serija na¹ih igraèica od 28:5 i utakmica je u 33. minutu bila praktièno odluèena - 68:56.

Srbija je sigurnom igrom u odbrani i preciznim ¹utom do kraja meèa poveæala prednost na rekordnih "plus 19" (84:65 u 39. minutu), da bi Musoviæeva trojkom u poslednjem sekundu postavila konaènih 88:70.

Pored nje, istakla se Ivana Grubor sa 17 poena i pet skokova, Maja Miljkoviæ postigla je 12, Ana Peroviæ 10 (sve u prvom poluvremenu), a Veselovski devet, uz ¹ut za trojku 3-4 i ¹est asistencija. Centar Marina Pu¹kar zabele¾ila je dva poena i devet skokova.

Na¹e igraèice u poslednjih 18 minuta su ubacile èak sedam trojki iz deset poku¹aja, a do tada su ¹utirale oèajnih 0-8. U listu strelaca upisale su se sve osim Jasmine Iliæ.

U reprezentaciji Hrvatske najbolje su bile Petra ©tampalija sa 20 poena i osam skokova, Sonja Kireta sa 14 poena i Emilija Podrug sa 13 poena, sedam skokova i pet asistencija.

Srbija se u utorak od 20.30 èasova sastaje sa velikim favoritom D grupe, selekcijom ©panije, koja je u prvom kolu bila bolja od Belorusije - 76:62. U drugu fazu Eurobasketa plasiraæe se tri ekipe, dok poslednjeplasirana veæ u sredu uveèe mo¾e da poène sa pakovanjem kofera.

(MONDO)

avgogh

devojke  bas fino igraju... mogle bi da se takmice i u muskoj konkurenciji, umesto onih nasih...

pop

"Glas naroda" nesklon re¹enjima iz inostranstva
Autor: Blic online | 26.09.2007 - 08:07
“Sale nacionale” vodi u anketi Birajte selektora

Prvi dan ankete Birajte selektora ko¹arka¹ke reprezentacije Srbije pokazao je pre svega da “glas naroda” u Srbiji nije sklon re¹enju koje je i ruskoj reprezentaciji pomoglo da stigne do novog evropskog trona, te da èovek koji je vodio na¹u reprezentaciju u ©paniji nije vi¹e po ukusu ovda¹nje javnosti.

Za opciju “neki stranac” glasalo je 4 % uèesnika, a za opciju “neko na¹, ali van spiska” samo 3 % onih koji su do sada glasali. Ova opcija, naravno, podrazumeva i “Moku” Slavniæa ali i mnoge druge na¹e trenere.
Za sada prilièno ubedljivo vodi “Sale nacionale” Ðorðeviæ sa 27% osvojenih glasova, a najbli¾i mu je èovek sa kojim je reprezentacija ostvarila poslednji veliki uspeh - Svetislav Pe¹iæ sa visokih 22% glasova. Prilièno izjednaèeno slede “Muta” Nikoliæ sa 12% i ®eljko Obradoviæ sa 11%, pa Vlada Vukoièiæ sa 9% i Du¹ko Ivanoviæ sa 7% dobijenih glasova.
Interesovanje za uèe¹æe u anketi je oèekivano veliko, a biæe otvorena do ponoæi izmeðu petka i subote.

Na zvaniènoj strani, Struèni savet KSS bi trebalo danas da odluèuje o buduæem statusu “Moke” Slavniæa u reprezentaciji. Njegov prvi mandat je istekao zavr¹etkom uèe¹æa na¹e reprezentacije na Eurobasketu 2007.

izvor www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)

pop

Kapièiæ konaèno uzeo metlu
Slavniæ otpu¹ten, Struèni savet raspu¹ten
Autor: I. Velimiroviæ | 27.09.2007 - 19:45

Zoran - Moka Slavniæ nije vi¹e selektor reprezentacije Srbije, a sa njim oti¹ao je i kompletan Struèni savet, odluèeno je na dana¹njoj sednici Upravnog odbora Ko¹arka¹kog saveza Srbije.

Upravni odbor je usvojio predlog predsednika Struènog saveta Ranka ®eravice da se svi èlanovi saveta - Bo¾idar Maljkoviæ, Svetislav Pe¹iæ, Du¹ko Vujo¹eviæ, Dra¾en Dalipagiæ, Ratko Radovanoviæ i Zoran Slavniæ razre¹e du¾nosti. A formirana je komisija koja æe predlo¾iti nove èlanove struènog saveta, koju èine predsednik KSS Dragan Kapièiæ, Bora Stankoviæ, Neboj¹a Èoviæ i Predrag Daniloviæ.
Predsednik dosada¹njeg Struènog saveta Ranko ®eravica je preuzeo deo odgovornosti za lo¹e rezultate na proteklom Evropskom prvenstvu u ©paniji.
- Krivi smo i mi, jer Struèni savet nije bio dovoljno aktivan. Slavniæ, a ni Struèni savet sada nije podnosio izve¹taj, to nije bilo jer Savet nije bio u kompletnom sastavu. Ono ¹to je bitno za ubuduæe, kako se ovakav razultat vi¹e ne bi desio, jeste da se radi na vaspitanju igraèa, kao i i psiholo¹koj pripremi za reprezentaciju - ka¾e ®eravica.
Kapièiæ je objasnio da izbor novog struènog saveta „ne treba shvatati kao ka¾njavanje dosada¹njeg, veæ novi poèetak“.
- Na¹ presudni element je veliki kvalitet zlatne mlade selekcije. Naravno, ne oèekujemo da radi za d¾abe, ali neæemo moæi i da mu ponudimo novac kao u, na primer, ©paniji ili Italiji. ®eravica je na bazi ¹iroke analize, objasnio za¹to Savet ne funkicioni¹e, kao institucija, i da u ovom sastavu na ovakav naèin nije spreman da napravi strategiju. Bora Stankoviæ, èlan Upravnog odbora, predlo¾io je da se raspusti i pod hitno formira novi, naravno ne i sa potpuno novim ljudima - rekao je Kapièiæ.

izvor www.blic.co.yu

nasty girl

Guroviæ: Riba smrdi od glave, Moko ostani!

Odigrao je dve sezone u dresu Crvene zvezde kao u transu, odluèio je potom da igra na Evropskom prvenstvu u ©paniji na nagovor Zorana Slavniæa, a odlazi iz reprezentacije osramoæen ne samo zbog debakla, veæ pre svega zbog svega ¹to se de¹avalo oko srpske ko¹arke u poslednjih nekoliko godina.

U intervjuu beogradskom listu "Sport", Milan Guroviæ je izjavio da u Ko¹arka¹kom savezu Srbije "treba da radi metla", jer "riba smrdi od glave" i poruèio da Zorana Moku Slavniæa treba ostaviti na mestu selektora.

"Nisam vi¹e ljut na Savez, jer su tamo ljudi nesposobni, ne mogu ni¹ta da urade. Pa, oni ne mogu da ubede nijednog igraèa da se odazove u nacionalni tim. Za¹to ne kontaktiraju sa igraèima tokom cele sezone, za¹to ih ne zovu. Pa i te ko¹arka¹e treba razumeti, treba im priæi na pravi naèin, jer cele godine imaju problema sa povredama, sa umorom...Ipak, stisne¹ zube brani¹ boje Srbije, pa valjda volimo svoju zemlju, a?", sipa gorèinu Milan Guroviæ.

O tome kako se oseæao kada je sa ostalim igraèima do¹ao na beogradski aerodrom posle debakla u ©paniji, Guroviæ ka¾e: "Bilo mi je krivo, sra¹no te¹ko. Celo leto trenira¹ i trudi¹ se i gine¹ za Srbiju, a onda dodje¹ na beogradski aerodrom i svi te gledaju kao da si ubio nekog, kao da si zlikovac. Znaèi, oni koji su odbili da igraju za reprezentaciju jo¹ su i ispali pametni, njih i dalje svi gledaju kao bogove, a mi smo budale!"

"Pametnjakoviæi, duvajte ga!"

Prema Guroviæevoj oceni, Moka Slavniæ nije ni¹ta kriv za neuspeh i dodaje da svaki trener zavisi od igraèa.

"Nemam ni¹ta protiv mladih igraèa, ali letos nam je iz razlièitih razloga otkazalo èak devet iskusnih i proverenih igraèa. I od ova tri poraza na EP sraman je bio samo onaj od Izraela od kojeg smo mnogo bolji. Sad da nas probudite u dva ujutro pobedili bismo ih", ka¾e Guroviæ.

Guroviæ tvrdi da nije bio upoznat sa time da je Upravni odbor KSS raspustio Struèni savet i zahvalio se Slavniæu na saradnji, a potom rekao: "Da se ja pitam ostavio bih Moku, ali nisam kompetentan da prièam o tome...Ionako niko neæe da bude selektor. Hoæe i Muta Nikoliæ? Eto, i on je dobro re¹enje".

Novi ko¹arka¹ poljskog Prokoma smatra da ribu treba èistiti od glave, jer odatle smrdi. "Sigurno je da i dalje imamo vrhunski kvalitet, ali treba da se promeni ceo sistem, da se poèisti Ko¹arka¹ki savez Srbije. A ovi pametnjakoviæi ¹to su se javljali posle neuspeha u ©paniji da pametuju, neka ga d.....!Praja je bio u pravu ¹to je neke isprozivao zbog izjava. Posle rata, lako je biti general, ¹to nisu bili ¹mekeri pa bili tu tokom bitke!".

(MONDO)

-----------------------------------

Kako ga bre nije sramorta da kaze ovako nesto....e sada sam se iznervirala.... :namcor :namcor :namcor