Kombuha i domaca radinost

Started by AquArius, 22-10-2007, 21:57:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Hvale je na sva usta.

Kombuha (cajna gljiva) je simbioza gljive i bakterije koja se uzgaja najcesce u zelenom i/ili crnom, zasladjenom caju. Metabolite gljiva dalje preradjuju bakterije i dobija se napitak kisel(kast)og ukusa, pun vitamina (kompleks vit B, vit C).. i razlicitih drugih supstanci.. glukonska kiselina, mlecna, glukoronska.

Kazu da je blagotvorna za ceo organizam i da cela porodica moze i trebalo bi da je pije.

Litar napitka kosta oko 120 dinara.
Kombuhu samu kazu ne mozete kupiti vec se ona poklanja (?!).

Da li iko ima iskustva sa kombuhom i sa uzgajanjem iste,
posto ta varijanta mi se cini jeftinijom, s obzirom da meni samoj litar kombuhe ne traje ni dva dana.  :>

Izvinjavam se ako nisam dovoljno pisala, ali sam malo umorna,
za sve dodatne detalje .. pa, nadam se da ce ih biti i u ovoj temi.

:cvet

Adonis_Vernalis

O kombuhi ne znam mnogo. To jest, znam ono sto se pise po raznoraznim casopisima, ali to mene, licno ne zadovoljava: cudotvornost bez dokaza u mojim ocima jednaka je ispraznim madjionicarskim trikovima. Volim da ih gledam, a ne verujem svojim ocima. No, jedan kolega sa Tehnoloskog fakulteta u NS je pre par godina radio doktorat na tu temu, pa, ako vas put nanese u NS, a imate vremena, skoknite do njihove Univerzitetske biblioteke i prekopajte je malo. Mozda ce vredeti.

AquArius

Verujem da bih i u Beogradu mogla da pronadjem doktorat na ovu ili slicnu temu.
Takodje, pise se po raznim casopisima, neki su strucni, a neki opet manje strucni.

Medjutim interesovalo me je (a bas zbog magicnosti (ne)opravdane) da li neko ima iskustva sa njom, konkretno sa uzgajanjem, pa i samim efektima.

Hvala u svakom slucaju.

Adonis_Vernalis

Univerzitetska biblioteka u NS objavljuje on-line doktorate, ako se ne varam, odbranjene u prethodnih pet godina. Mozete ih pregledati preko KOBSON-a, ali samo sa fakulteta, tako da ne morate samo zato, zapucavati u NS. Ali, ne bi vam skodilo. Prija!

AquArius

Tacno - KoBSON i samo preko faksa. Nije mi na pamet palo.  :cvet

A sto se tice NSa, imamo mi neke Novosadiste beogradske tamo  :> , pa cemo se zaputiti kad tad, ali kako vremena uvek ima malo, .. obecali su da ce nas vodati po vojvodjanskim klopama i picima, a slozice se mnogi, novosadska Univerzitetska biblioteka nece mi bas biti tad (mnogo) na pameti.

:shy:

Adonis_Vernalis

E, pa eto razloga da se ne prejedete/prepijete: griza savesti. Idem na ice/pice... i rezance s makom, a zelim da saznam sve o kombuhi... ;)

Bred

evo ovde spisak svih doktorata na nasem faxu http://www.unilib.bg.ac.yu/projekti/disetacije_2/fakulteti/farmaceutski_fakultet.php