Opasnosti klimatizovanih prostora

Started by Bred, 16-07-2006, 02:41:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta 
Beograd -- Lekari upozoravaju na moguæe ¹tetne efekte kori¹æenja klima-ureðaja i upozoravaju na rizike velikih razlika u temperaturi.


Pa¾ljivo sa klima ureðajima


Epidemiolog iz Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Nada Miliæ upozorila je da nepravilno odr¾avanje sistema za klimatizaciju mo¾e da pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju te¹ke posledice. U sistemima za klimatizaciju mogu se razviti bakterije legionella, koje izazivaju groznicu, ali i legionarsku bolest.

Visok rizik za pojavu epidemija, uzrokovanih legionelama, su hoteli i bolnice gde se za osve¾avanje vazduha koriste sistemi s raspr¹ivaèima vodenih kapljica. Bakterija se mo¾e pojaviti tokom cele godine, ali èe¹æe leti i u jesen. "Legioneloza poèinje slabo¹æu, malaksalo¹æu, glavoboljom i bolovima u mi¹iæima. Telesna temperatura raste i do 39 stepeni, bolesnik ka¹lje, ali ne iska¹ljava. Oboljevaju najèe¹æe starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom, reðe ¾ene i mlaðe osobe", ka¾e Nada Miliæ.

Rizik od pojave se mo¾e smanjiti odr¾avanjem temperature u sistemu za toplu vodu iznad 50 stepeni Celzijusa i kori¹æenjem odgovarajuæih biocida za èi¹æenje sistema za klimatizaciju. Naèelnik mikrobiologije u Institutu za javno zdravlje Veljko Miroviæ ka¾e da legionele uzrokuju infekcije kada se steknu odreðeni uslovi kod osoba sa smanjenim imunitetom. Bakterije izazivaju infekcije respiratornog sistema, a te¾ina oboljenja kreæe od blage forme sliène gripu, Pontijaèke groznice, do te¹ke upale pluæa s moguæim smrtnim ishodom, Legionarske bolesti.

Struènjaci ukazuju i na to da tokom leta temperatura u klimatizovanim prostorijama ne treba da bude ispod 24 stepena Celzijusa, a lekari navode da je idealna razlika izmeðu spoljne i unutra¹nje temperature pet stepeni. Nagle promene temperature izazivaju reakcije organizma sliène onima koje proizvodi veoma visok stepen stresa.