Epilepsija nije bauk

Started by Bred, 16-07-2006, 02:42:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92 
Beograd -- Procenjuje se da u Srbiji oko 80.000 ljudi boluje od epilepsije, a polovina prvi napad do¾ivi pre puberteta.

Zbog straha i nepoznavanja te bolesti deca te¹ko prihvataju one koji se razlikuju, pa je, radi otklanjanja predrasuda i stigmi, u letnjem kampu na Divèibarama organizovano dru¾enje dece koja boluju od epilepsije i drugih vr¹njaka.

Dvadesetoro dece iz cele Srbije, ¹kolskog uzrasta od V do VIII razreda, proteklu nedelju je provelo u letnjem kampu na Divèibarama. Reè je o deci kod kojih je epilepsija dobro kontolisana, ali su ona neprekidno bila pod nadzorom lekara Milana Borkoviæa iz Klinike za neurologiju i psihijatriju. "Epileptièni napad ne izgleda lepo, a onaj ko ga vidi upla¹i se za bolesnika i pomisli da æe u tom momentu on umreti. To je jedan od razloga ¹to su takva dece stigmatizovana jer ni deca ni roditelji ne znaju dovoljno o epilepsiji. Svrha kampa je da se deca koja su zdrava upoznaju s decom koja imaju epilepsiju i da se tako skine beleg dece koja imaju epilepsiju", ka¾e Borkoviæ.

Epilepsija je izleèiva za dve treæine obolelih. "Ja sam Jovana Markoviæ i do¹la sam sa ostalom decom. Pitale su me neke drugarice od èega sam bolesna, ali nije to ni¹ta stra¹no, niko nema ozbiljan problem. Lepo se dru¾imo i sad sam stekla mnogo prijatelja, a verovatno æemo se i dopisivati i dolaziti jedni kod drugih".

"Zovem se Magdalena Miljkov, imam 12 godina. Ovde sam upoznala dosta dece, veæina ima epilepsiju. Ni¹ta nisam znala ranije o deci koja imaju epilepsiju i pitala sam èak i lekara ne¹to ¹to me je ba¹ zanimalo, da li se oni normalno pona¹aju i ¹ta mo¾e da im se desi. To su sad moji drugari i normalno se dru¾imo, sve normalno".

Sedmodnevni boravak za 20 dece obezbedila je farmaceutska kuæa Glakso-Smit-Klajn i Klinika za neurologiju i psihijatriju dece i omladine.