Klice iz "klime"

Started by Bred, 19-07-2006, 01:39:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92 
Beograd -- Opasnost od razvijanja mikroorganizama u centralnim rashladnih sistema koji u velikim firmama neprekidno rade.

Ako se ti sistemi ne odr¾avaju, postoji moguænost da se pojavi bakterija legionela. Za sada, kod nas se ta bakterija ne mo¾e uoèiti mikrobiolo¹kim analizama, veæ se prepoznaje po simptomima koje pacijent ima.

Bakterija legionela javlja se u centralnim rashladnim sistemima koji postoje u velikim ustanovama kao ¹to su hoteli i bolnice. Toj bakteriji pogoduje temperatura i vla¾nost u rezervoarima za vodu u centralnim sistemima, a njena sezona su leto i rana jesen.

"Klinièka slika je veoma blaga i nespecifièna kod ljudi koji su imunolo¹ki zdravi. Kod njih poèinje naglo sa visokom temperaturom koja tokom dana dostigne 39 stepeni, drhtavica, malaksalost, bolovi u zglobovima. To je stanje op¹te infekcije koje dovodi do razvoja bolesti", ka¾e Nada Miliæ, specijalista epidemiologije instituta Batut.

S druge strane, ako je osoba hronièni bolesnik ili ima oslabljen imunitet, legionela mo¾e da dovede do pojave legionarske bolesti. Ova bolest, ako se ne ustanovi i ne leèi na vreme, mo¾e da dovede i do fatalnog ishoda. Inaèe, zapaljenje pljuæa koje izaziva ta bakterije leèi se antibioticima.

Veljko Miroviæ, specijalista medicinske mikrobiologije ka¾e da prevencija koja se odnosi na velike sisteme znaèi da ih treba redovno èistiti. "Postoje odreðena tehnièka re¹enja na ovim sistemima koja omoguæuju da se voda zagreje iznad 60 stepeni, a na toj temperaturi legionela se uni¹tava", ka¾e on.

Bez obzira na to ¹to za sada ne postoje podaci da se ta bakterija javlja u kuænim klimama i njih treba redovno odr¾avati, ¹to znaèi da filtere treba èistiti bar jednom godi¹nje, a ako je potrebno, i èe¹æe. Struènjaci i ove godine skreæu pa¾nju da razlike izmeðu spolja¹nje i unutra¹nje temperature ne sme da bude vi¹a od deset stepeni.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=07&dd=18&nav_category=12&nav_id=205114