Postupak protiv Velje Iliæa

Started by Roben, 13-10-2007, 09:46:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Postupak protiv Velje Iliæa

Republièki odbor za re¹avanje o sukobu interesa pokrenuo je postupak protiv ministra infrastrukture Velimira Iliæa zbog sumnje da je prekr¹io Zakon o spreèavanju sukoba interesa. Odbor je, povodom informacija da Iliæ gradi privatnu kliniku u selu Kaèulice kod Èaèka bez potrebnih dozvola, zatra¾io i dobio podatke o tom predmetu od Uprave za urbanizam, izgradnju, stambene i komunalne poslove i Uprave za inspekcijski nadzor Op¹tine Èaèak.

Na osnovu tih podataka proizilazi postojanje osnovane sumnje da je on, dok je bio ministar za kapitalne investicije, postupio suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, jer je izgradnju klinike poèeo pre dobijanja gradjevinske dozvole za izgradnju i akta o urbanistièkim uslovima. "Èinjenica da je navedenu dokumentaciju pribavio posle zapoèete gradnje ne iskljuèuje potrebu provere podataka da je u ovom sluèaju postupljeno kao i u drugim sliènim sluèajevima, s obzirom na funkciju koju obavlja i okolnost da je njegov brat predsednik Skup¹tine op¹tine Èaèak", ocenio je Odbor.

Ministar Iliæ izjavio je da nije znao da je du¾an da Odboru za re¹avanje o sukobu interesa prijavi da namerava da gradi kardiovaskularnu kliniku u blizini Èaèka. "Niko mi to nije rekao. Svi su æutali i dali saglasnost. Platio sam sve takse i obaveze koje su izuzetno velike, niko nije rekao da ne mo¾e da se gradi", kazao je Iliæ na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Iliæ je potvrdio da je nedavno odustao od te investicije. "Kad je poèela hajka ja sam re¹io da to vi¹e ne radim, i zato je sve ozidano, pokriveno i ostavljeno", dodao je Iliæ. Nameravao je, kako je dodao, "da uradi ne¹to dobro za Srbiju, jer 2.500 ljudi èeka na operaciju srca od jedne i po do dve godine".

Kako je saop¹teno na sajtu odbora, Zakonom o planiranju i izgradnji propisano je da je investitor du¾an da osam dana pre poèetka gradjenja prijavi naziv izvodjaèa, poèetak izvodjenja radova i rok zavr¹etka gradnje. Taj zakon takodje sadr¾i i kaznene odredbe kojima je propisana kazna od tri godine zatvora za investitore ukoliko grade objekat bez odobrenja za izgradnju i glavnog projekta.

Nadzor nad sprovodjenjem tog zakona tada je vr¹ilo Ministarstvo za kapitalne investicije na èijem èelu je bio Velimir Iliæ. "Nesaglasnost prenetih podataka u medijima sa podacima iz Izve¹taja odnosi se i na visinu podignutog kredita za izgradnju objekta", navodi se u saop¹tenju odbora i dodaje da se mora razjasniti i ko su investitori objekta jer prema podacima op¹tine Èaèak, investitor je samo Velimir Iliæ dok je on pominjao da u investiranju uèestvuju i druge osobe.

Taj odbor je ocenio i da je potrebno otkloniti nesaglasnost pojedinih podataka koje je Velimir Iliæ naveo u izve¹taju dostavljenom odboru sa podacima koje je dao medijima u vezi gradnje klinike u Kaèulicama a koje nisu demantovane.

Odbor za re¹avanje o sukobu interesa zatra¾io je od Iliæa da dostavi podatke i o pravu zakupa na nepokretnim stvarima jer je u medijima izjavio da ostvaruje meseèan prihod od oko 6.000 evra na ime zakupa od nepokretnosti a to nije naveo u svom izve¹taju.

Odluka o pokretanju postupka doneta je na sednici odr¾anoj u ponedeljak, 10.oktobra, a Iliæu je ostavljen rok od 15 dana da se izjasni o tvrdnjama i èinjenicama za koje ga Odbor tereti.

(Beta/MONDO)

Wlada

Koja je to sirovina od coveka!

wolfeitzckie

ако не постане председник Србије, овај човек сигурно иде у затвор кад Коштуница више не буде премијер.

Wlada

Е ако он икада постане председник онда смо стварно циркус од државе... Па тај човек је магистрирао пред комисијом коју су сачињавали ИСКЉУЧИВО припадници Нове Србије и СПО (чија је узданица некад био) !


_d.0.t_


willie the scot

u zdravlje!...kako je strucno nageo... :>

tarantulica

Pije ne¹to ljubièanstveno:hmm


wolfeitzckie

ма да, ви'ш да му и фаца пољубичастила.