Novina za bruco¹e -Bez preno¹enja ispita ili se gubi bud¾etski status

Started by Bred, 19-07-2006, 21:54:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Bruco¹i fakulteta Beogradskog univerziteta koji studiraju na teret bud¾eta od ovog oktobra ukoliko ne oèiste godinu neæe moæi da upi¹u sledeæu o tro¹ku dr¾ave. Novim statutom BU odreðen je i rok u kojem studije moraju da se zavr¹e - najdu¾e duplo od godina trajanja studija, a poo¹trava se i procedura prebacivanja na fakultete Beogradskog univerziteta.

- Jedina novina koja se odnosi na upravo upisane studente BU je da nemaju pravo preno¹enja ispita u narednu godinu studija ukoliko ¾ele da zadr¾e status bud¾etskih studenata. To je veæ praktièno re¹eno Zakonom o visokom obrazovanju s obzirom na to da se ni bodovanje ne mo¾e adekvatno uvesti bez ovoga. Ipak, uvode se i mnoge olak¹ice koje æe omoguæiti studentima da oèiste godinu u roku: mnogo jednosemestralnih ispita i predispitnih obaveza, ve¾bi, kolokvijuma, seminarskih. Pored toga, na fakultetima se uvodi i modularna nastava. Svaki predmet æe biti sastavljen iz nekoliko modula koje æe studenti polagati zasebno i time davati deo po deo ispita - oba¹njava prof. dr Sima Avramoviæ, predsednik Komisije za izradu statuta BU.

Radi spreèavanja pranja diploma, odnosno upisa studenata na druge fakultete, a zatim prebacivanje tokom ¹kolovanja i uzimanje diploma BU, univerzitet je re¹io da uvede stroge kriterijume za prebacivanje. Od sada æe se individualno utvrðivati kvalitet studija na visoko¹kolskoj ustanovi sa koje se prelazi na BU i to svaki predmet, odnosno njegov nastavni plan, ponaosob. Ostalo je jo¹ da novi statut proðe i na Savetu univerziteta, gde æe konaèno biti odluèeno od koje ¹kolske godine æe va¾iti njegove odredbe.

Jovana Subotiæ

blic

Ksenija

koliko sam ukapirala to vazi za ljude koji su se sad upisali ,sadasnje brucose?

Bred

kyu_1987

Znaci, mi koje smo ove godine upisali moramo da ocistimo celu godinu ako hocemo da ostanemo na budzetu

pereca

Da, to vazi za generaciju 2006/07.
Ali ne treba da se plasite. To je princip koji funkcionise svuda u Evropi, a ipak ti ljudi zavrsavaju faks u roku. Mislim da vam je to olaksica, a jedini preduslov je da se postuje oslobadjanje dela gradiva kroz kolokvijume, vezbe, diskusije... potrudicemo se da to sto pre zazivi na nasem faksu.

katarina

Ma bice vam super, uciete redovnije, a bice vam i skraceno gradivo! Znaci, bice na budzetu onaj ko hoce da uci!!! Pa ucite, sta da vam kazem:)

pipi_duga_carapa

ne znam da li sam vas ovo vec negde pitala - cula sam od nekoga da ljudi koji se upisu na fax na samofinansiranje, da po tom novom programu, ne mogu da predju nikada na budzet? ja mislim da je to neka dezinformacija ;p jer to ne bi bilo fer roll ...

Bred

pereca

Da bi samofinansirajuci student presao na budzet, on mora u toku redovne skolske godine da ostvari 60 ECTS poena. Dakle, da ocisti godinu.

Bred

Po novom programu tj Bolonji, za stare studente vazi da trebada daju uslov da bi iz samofinansiranja presli na budzet.

Bred

ono sto je mene juce frapiralo jeste da je i "bolonjcima" uslovljeno polaganje ispita. Znaci oni vise nece moci da biraju koji ce ispit da polazu prema svojim afinitetima nego ce morati da prate spisak :hm :roll:

pereca

Da. To vazi za obavezne predmete.
Izborne biraju sami. Sama rec kaze.

hulio_salinas

e pa to i nije tako lo¹e...

to æe nas najbolje naterati da uèimo... nema prvo laki ispiti... nema ovo nema ono... nego bato sedi i uèi...

tako i treba... malo æe nam biti te¾e, ali br¾e.... Zar ne?

pereca

Bred

Pa, i ne bas, sta ako ti se zalomi da 3 puta zaredom ne mozes da polozis npr biologiju a ona je uslov za antomiju? I tako za jos nekoliko ispita i ode godina...