"Trnovit put Hrvatske u EU"

Started by Bred, 02-10-2007, 13:58:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta 
Ljubljana -- Ljubljanski dnevnik Delo piše da je put Hrvatske u Evropsku uniju nesiguran, nejasan i trnovit.

"Hrvatske reakcije na presudu Haškog tribunala "vukovarskoj trojci", koja je i za nepogođene van Hrvatske preblaga i sramotna, posebno reakcija na objavljivanje pisma premijera Slovenije Janeza Janše premijerima članica EU i predsedniku Evropske komisije, u kom poziva na ubrzano uključenje Srbije u EU, najkonkretniji je odgovor zašto je evropski put Hrvatske tako trnovit, zamršen, često nesiguran i nejasan", ocenjuje list.

List, pored ostalog, navodi da Međunarodni sud za ratne zločine na području SFRJ u Srbiji često nazivaju antisrpskom ustanovom, a od četvrtka u Hrvatskoj važi i za antihrvatsku.

"Ne samo ekstremni i manje ekstremni desničari, već i oni koji se smatraju političkim centrom, ozbiljno razmišljaju da li još ima ikakvog smisla sarađivati s takvim Hagom, a istovremeno se budi i jača ne tako stara hrvatsko-srpska mržnja", piše Delo.

"Do četvrtka, recimo, nikome nije smetalo to što se u centru Zagreba već nekoliko meseci prodaje jedan od romana haškog begunca Radovana Karadžića", piše list.

"Sada mnogima smeta Janšino nastojanje za ubrzanu evropeizaciju Srbije, iako bi ona veoma koristila Hrvatskoj jer je na kraju krajeva njen sused, kao što bi, recimo, Sloveniji i njenim građanima koristilo kada slovenačko-hrvatska granica ne bi bila spoljna granica EU", piše list.

"U Hrvatskoj će događaji s Hagom, hrvatsko-srpskim i hrvatsko-slovenačkim odnosima biti veoma važni za dijagnozu stanja u Hrvatskoj, koju je presuda Haškog tribunala zbunila, pa su u prvi plan došle snage koje Evropu prihvataju samo takvom kakva bi Hrvatskoj donosila samo korist, bez obaveza", piše list.

b92

dirigent

Dobar clanak , Hrvati zapravo treba da shvate ko je bio Tudjman i koje je njegovo mjesto i njihovoj tisucljecnoj povijesti , umesto da napadaju Srbe i haski tribunal...