H5N1 sa trudnice na fetus

Started by Bred, 02-10-2007, 14:19:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug 
Džakarta -- Grupa naučnika sa Univerziteta u Pekingu otkrila da virus ptičjeg gripa može da se prenese s trudnice na fetus.

Utvrđeno je i da virus kod odraslih može zahvatiti i druge organe sem pluća. Do tih rezultata, objavljenih u britanskom medicinskom časopisu Lanset, došlo se autopsijom 24-godišnje žene koja je preminula u četvrtom mesecu trudnoće, devet dana posle pojave prvih simptoma ptičjeg gripa, autopsijom fetusa i autopsijom jedne 35-godišnje osobe preminule 27 dana posle prvih simptoma.

Virus H5N1 je kod fetusa nađen u placenti, plućima i jetri, a kod odraslih u dušniku, plućima, moždanim nervnim ćelijama, crevima i ganglijama.

Nova žrtva ptičjeg gripa

Jedan Indonežanin preminuo je od posledica ptičjeg gripa, a ukupan broj žrtava te bolesti u ovoj zemlji dostigao je 86. Neimenovan mladić iz glavnog grada Džakarte, star 21 godinu, preminuo je u petak posle tri dana lečenja u lokalnoj bolnici, preneo je AP, pozivajući se na saopštenje Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi da su se analize izvršene u dve laboratorije pokazale pozitivnim na virus H5N1, ali da nije poznato kako se mladić zarazio.

Prema statistikama Svetske zdravstvene organizacije, od ptičjeg gripa je obolelo više od 300 osoba u 12 zemalja, a njih 200 je preminulo od 2003.

b92