Pitanja i kombinacije kod prof. Radice Stepanovic

Started by Mickoli, 03-10-2007, 12:28:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

suncokret

trecu je oborila na opioidima, pitala je koliko vrsta opioidnih rec ima, koji su,i pricu oko nishodnih puteva nije znala...

malena

Danas...

1.Deca i lekovi
2.Amitriptilin
3.diuretici
4.h1 antihistaminici
5.N.D. interferona
6.oralni hipoglikemici

1.Rc
2.antiparkinsonici
3.antokoagulantni lekovi
4.insulin
5.N.D rifampicina
6.ergot alkaloidi

1.putevi primene lekova
2.opsti anestetici
3.pretkomorske aritmije
4.antiemetici
5.hipotireoidizam
6.N.D litijuma

1.klinicka ispitivanja
2.beta blokatori
3.oralna kontarcepcija
4.antiepileptici
5.Nd.D lokalnih anestetika
6.ulkus

bokili

Moja kombinacija
1.Metabolizam lekova(svrha metabolizma,gde se odvija,reakcije 1. i 2. faze metabolizma,koji lekovi su  induktori a koji inhibitori mikrozomalnih enzima jetre)
2.Fibrinolitici i antikoagulansi(mehanizam dejstva fibrinolitika,navesti lekove,koji od njih izaziva anafilakticku reakciju,a koji ne izazivaju,indikacije....antikoagulansi-koji su kod nas registrovani oralni...varfarin i acenokumarol,mehanizam dejstva,da li im dejstvo nastupa odmah,koja indikacija zahteva dozivotnu primenu antikoagulantnih lekova-valjda pacijenti sa ugradjenim vestackim zaliscima,nezeljena dejstva,merenje protrombinskog vremena...heparin-meh dejstva,indikacije,razlika izmedju nisko- i visokomolekularnog,antidot)
3.SSRI (meh dejstva,i promene na receptorima do kojih dolazi nakon duze primene-nishodna regulacija 5HT Rc pre i postsinaptickih,navesti lekove,indikacije,da su manje opasni ako se predoziraju,tj. bezbedniji su u odnosu na triciklicne,ali i manje efikasni,nezeljena dejstva i zasto se ne koriste kod mladjih od 18 god-zabelezena pojava agresivnosti i suicida)
4.Atropin (kad se vrsi puna atropinizacija-kod trovanja organofosfatima i gljivama,sta je karakterise-tu se sad nabroje sva dejstva atropina-tahikardija,midrijaza,bronhodilatacija,opstipacija,smanjenje sekrecije zlezda,itd...kako atropin izaziva midrijazu,kad se koristi ta dugotrajna midrijaza-mislim da mi je rekla kod dece,al se ne secam najbolje...kako atropin deluje na CNS,a kako skopolamin) Jos jedna devojka je imala isto ovo pitanje.Nju je pitala gde su sve rasporedjeni M Rc,dejstva atopina koja nastaju njihovom aktivacijom i upotrebu ostalih antiholinergika-ipratropijuma,tiotropijuma,kod Parkinsonove bolesti koji se koriste,antiemeticko dejstvo skopolamina,da se atropin koristi kod sinusne bradikardije,koji su midrijatici.
5.Antidijaroici (samo mehanizam dejstva loperamida i nezeljeni efekat-opstipacija)
6.Nezeljena dejstva inhibitora AchE (periferna nezeljena dejstva i centralna,razlika u duzini dejstva edrofonijuma i neostigmina...nabrojati koji prolaze u CNS,koi se koriste kod Alchajmerove bolesti,indikacije...sta je miastenija gravis,koji se koriste kod nje)

jelkica

Evo jos par njenih podpitanja:

BDZ-Da li postoji neki bdz koji deluje i na GABA B Rc (baklofen)
Astma-Zasto se u astmi kombinuju beta agonisti i glukokortikoidi?(zbog rizika od smrtnih ishoda ako se sami daju beta agonisti)
Zene i lekovi-Koji se lekovi koriste u th hipertenzije u trudnoci pored metil dope? (labetalol, Na-nitroprusid, nitroglicerin i MgSO4)
Amiodaron-Na koje jos kanale deluje amiodaron pored K kanala?
BDZ-Koji od bdz se koristi u epilepsiji i st.epilepticus?
BDZ-Kod kojih pacijenata se javlja ataksija? (mislim da su stariji ljudi)
ND tipicnih antipsihotika-Obavezno nauciti deo o delovanju antipsihotika i na M, H, 5HT i alfa Rc i nd vezana i za njih, voli i to da student zna

Ja sam polozila u ovom roku, srecno i nadam se da ce koristiti podpitanja  :wink:

diskaaa

jel neko polagao ili slusao ispit danas/juce...neka pitanjca ako moze da stavi..hvala

maxvelica

Zna li neko kako je bilo na ispitu danas?

mina-L

Cetvoro polagalo i svi pali, secam se da je bila klasicna angina pekroris, atropin, aritmije...

dixy0507

je l zna neko kako je danas bilo na ispitu?

diskaaa

moze li neko da stavi danasnje kombinacije ?!

dixy0507

ja sam danas polozila. moja kombinacija: 1.aspirin, 2.SSRI, 3. antikoagulansi, 4. insulin, 5.n.d. teofilina, 6. predklinicka ispitivanja. Danas je profesorka bila extra raspolozena i vise nego korektna!
srecno....

diskaaa

po oblastima : 1. klinicka ispitiv., metabolizam, putevi primene, doza-efekat, antagonizam, aspirin, nsail..
                        2. alfa antagonisti, beta ant., beta agonisti, migrena, triptani
                        3. antiepileptici, antiparkins., alchajmer, bipolarne psihoze, barbiturati
                        4. Ca blokatori, ACEI, angina, s.insuficijencija., antiagregacioni l
                        5. expektoransi, antiulcus, laktuloza,
                        6. cefalosporini, citostatici, antiTBC, izonijazid, rifampicin, etambutol..

TheCK

Ne znam da li je, i koliko je ova tema aktivna/citana ali evo mojih pitanja od danas i jos nekih kombinacija pa se nadam da ce nekom pomoci, pitanja su naravno kod Prof Radice.

1. Odnos doze i efekta
2. Aspirin
3. N.D. Klaritromicina
4. Lecenje TBC
5. Amiodaron
6. Lecenje epilepsije

Jos neka pitanja u ovom roku: 1. eliminacija leka, hipolipemici, HOBP, ACEI, citostatici - meh dejstva, N.D. Hinolona 2. Tolerancija i zavisnost, SSRI, Antiagregacioni lekovi, Migrena, Makrolidi, N.D. Fosinoprila. 3. Farmakokineticke interakcije, Amitriptilin, Oralna kontracepcija, Varfarin, N.D. laktuloze, Blokatori H1 . . .

Samo bi' napomenuo da je profesorka vise nego korektna, razlikuje ucenje za 6 i ucenje za vece ocene, ne uzima za zlo ako se pogresi pa makar i greska bila ogromna, strpljiva je, hoce da saceka da se setis svega, odgovaranje je po principu ona pita Vi odgovarate, ako ne znate svako pitanje nije smak sveta, navodi vas dok ne pogodite na sta je mislila i to do najosnovnijih stvari, ako i ne znate te najosnovnije, hoce da predje preko toga, da pita dalje da vidi da li ostalo znate, sve u svemu najvece moguce misljenje o njoj. Da ne pisem previse ako nekog zanima imam i podpitanja u glavi pa mogu da stavim ako je nekom od pomoci.

pozz i srecno u ucenju

Bred

mina-L

da li moze neko da stavi danasnje kombinacije i utiske sa ispita?

malena

1.Receptori
2.Antiholinesterazni lekovi
3.Hipolipemici
4.Makrolidi
5.Hepatitis B i C
6.Nezeljena dejstva paracetamola