Pitanja i kombinacije kod prof. Radice Stepanovic

Started by Mickoli, 03-10-2007, 12:28:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

rodiæ

Quote from: rodiæ on 19-11-2009, 18:30:05
da li se kombinuju triptani i ergometrin?
naravno ovde umesto ERGOMETRIN treba ERGOTAMIN.

Bred

Znam, samo ti pisi, znam da imas brdo tih potpitanja  :wink:

Djordje_L

makyca

Daje se abciksimab (inhibitor agregacije trombocita,blokira GP IIb/IIIa receptore ),jer se stent ponasa kao strano telo u organizmu,pa da ne bi doslo do akutnog lepljenja trombocita za njega,a posle ti pacijenti nastavljaju da uzimaju kardioloske doze aspirina....Predpostavljam da vec znas,ali stent se preko katetera uvodi u zacepljen krvni sud gde se otvara kao "padobran" i drzi krvni sud otvoren....

Sta treba da se prica u pitanju "terapija influence",posto su u Rangu navedena samo 3 leka:Amantadin,Rimantadin-za influencu tipa A i Zanamivir za influencu tipa B,a o samoj influenci nista ne pise (osim da je RNK virus )  :wall:,a ni u onim predavanjima sa neta (barem koja ja imam )!? :dole: :wacko:  :help2:
Bilo bi lepo da ako neko zna nesto vise,napise,jer stvarno ne znam o cemu da pricam ako izvucem to pitanje! :hm
Hvala unapred....  :cvet

*TIJANA*

Quote from: makyca on 21-11-2009, 06:15:52
Sta treba da se prica u pitanju "terapija influence",posto su u Rangu navedena samo 3 leka:Amantadin,Rimantadin-za influencu tipa A i Zanamivir za influencu tipa B,a o samoj influenci nista ne pise (osim da je RNK virus )  :wall:,a ni u onim predavanjima sa neta (barem koja ja imam )!? :dole: :wacko:  :help2:
Bilo bi lepo da ako neko zna nesto vise,napise,jer stvarno ne znam o cemu da pricam ako izvucem to pitanje! :hm
Hvala unapred....  :cvet

Imas u Varagicu malo vise, mada su opet navedena samo ta 3 leka;  onda mozes spomenuti nazalost trenutno aktuelni oseltamivir, nadji malo na netu o njemu i eto ti jednog zanimljivog odgovora :)

makyca

Pa i nije ti losa ideja,samo meni je malo vise trebala neka prica o samom virusu,znam da toga ima u mikrobima,koje sam ja naravno nekom dala i nisam ih nikad dobila nazad  :batina....Najbolje se drzati uopstene price o RNK virusima,ova 3 leka i aktuelni h1n1,a ako bude trazila nesto vise..... :ohwell: :shock2:

Djordje_L

Bred

Bilo bi dobro da nabavite i Kaziceve Gotove lekove, cisto da imate za pripomoc ...  :wink:

*TIJANA*

Quote from: makyca on 21-11-2009, 10:52:39
Pa i nije ti losa ideja,samo meni je malo vise trebala neka prica o samom virusu,znam da toga ima u mikrobima,koje sam ja naravno nekom dala i nisam ih nikad dobila nazad  :batina....Najbolje se drzati uopstene price o RNK virusima,ova 3 leka i aktuelni h1n1,a ako bude trazila nesto vise..... :ohwell: :shock2:

ja stvarno ne verujem da hoce,ako ti ista znaci :K2:

Quote from: Djordje_L on 21-11-2009, 01:05:55
Quote from: rodiæ on 19-11-2009, 18:30:05
7.STA SE DAJE PRE UGRADJIVANJA STENTA?

Ne nadjoh bas odgovor...  :wacko:

Ako je u okviru pitanja o infarktu miokarda, daje se prvo cela ona terapija- kiseonik,morfin,aspirin,heparin,alteplaza...  sve ostalo i tek onda se pristupa perkutanoj koronarnoj intervenciji.  A ako je pitanje koji antiagregacioni lek se koristi u toku ugradnja stenta- to je abciksimab, a posle operacije se nastavlja sa aspirinom.

rodiæ

hej,bred javi se,ja znam da ti sve znas,sad citam na sajtu antihistaminike pa mi nije jasno ovo:za antihistaminike 1.generacije pise da ne deluju narocito na bronhospazam u anafilaksi a posle za njih pise da se koriste u anafilaksi,a za ove 2. generacije pise da se koriste kao adjuvantna terapija u anafilaksi.pa sta se u stvari od njih koristi u anafilaksi? opet sam kod profesorice.

da jeste kod nje bitna jako kardiovaskularna farmakologija,al bitna je kod nje i farmakologija bola.

Bred

To najbolje da odes na konsultacije kod nje pa vidis sta ona kaze.

QuotePostoje antihistaminici I i II generacije, a razlikuju se po tome ¹to antihistaminici I generacije prolaze KMB pa se mogu koristiti i kao antialergici i kao antiemetici.Antihistaminici II generacije ne prolaze KMB i deluju samo na periferiji.
   H1 blokatorsko dejstvo na centrali dovodi i do izra¾enog sedativnog efekta, pa se ovi lekovi mogu primenjivati i kao sedativi (npr.prometazin).
    Astemizol i terfenadin su izbaèeni iz upotrebe zbog kardiotoksiènosti.To su H1 blokatori II generacije.Kada se istovremeno primenjuju sa konazolima ili sa eritromicinom (oni vr¹e inhibiciju izoenzima koji metaboli¹e astemizol i terfenadin), dolazi do poveæanja kolièine slobodnog leka u cirkulaciji i ispoljavanja kardiotoksiènog efekta.

http://tmg.org.rs/v310307.htm

I kod Kazica pise da se antihistaminici KORISTE i.v kod anafilakse ...  :wink:

makyca

Mogu na licnom primeru da vam kazem da se kod nas sigurno koriste antihistaminici prve generacije u terapiji anafilaxe (na nesrecu sam to otkrila na svojoj kozi),s tim sto ti naravno prvo daju adrenalin,pa tek onda antihistaminik...poenta je valjda sto oni brze i jace deluju,a i verovatno im odgovara i taj sedativni efekat,jer se osoba prilikom anafilaxe nalazi u panicnom stanju,pa cak i kad dobije injekcije ima tendenciju da zbog panike nastavlja otezano da dise,tako da se davanjem antihistaminika I gen pacijent smiruje...A onda se obicno u daljoj terapiji daje npr. loratidin par dana (mada je to samo iz sigurnosnih razloga) i na mestima gde je doslo do pojave plikova,tj. alergijskih promena na kozi maze se npr. synopen mast(hlorpiramin)...
Naravno,mozda ti je bolje da sve ovo proveris sa njom,jer ko zna sta tacno ona zeli da cuje!

Bred

Quote from: makyca on 03-12-2009, 14:26:53
Naravno,mozda ti je bolje da sve ovo proveris sa njom,jer ko zna sta tacno ona zeli da cuje!

Hm, e to je pravi odgovor. Mada pitanje je da li su ta predavanja sa neta njena ili necija druga?

rodiæ

nije,prof.Savica su predavanja.Oticicu,al dok ne odem,da pitam.

jovana

...zar nije uloga antihistaminika koji se daju posle adrenalina da blokiraju H rec i na taj nacin sprece dejstvo oslobodjenog histamina i zastite H rec od eventualno naknadno oslobodjenog histamina?