Pitanja i kombinacije kod prof. Radice Stepanovic

Started by Mickoli, 03-10-2007, 12:28:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

maki

receptori vezani za jonski kanal,H1 antagonisti,oralni kontraceptivi(pitala me gestagene,starije i novije,i njihova n.d.),nd.klozapina,fibrinolitici,antiparkinsonici

krajina

a gde spadaju hepadna virusi, u dnk ili rnk viruse?mislim gde spadaju hepatitis b i c?pozdrav!

kaja

Quote from: krajina on 20-12-2009, 11:47:58
a gde spadaju hepadna virusi, u dnk ili rnk viruse?mislim gde spadaju hepatitis b i c?pozdrav!
DNK

krajina

a zasto onda u rangu i dejlu pise da su Hepadna virusi(serumski hepatitis)rnk virusi.

Bred

QuoteHepatitis B virus is an hepadnavirus—hepa from hepatotrophic and dna because it is a DNA virus—and it has a circular genome composed of partially double-stranded DNA. The viruses replicate through an RNA intermediate form by reverse transcription, and in this respect they are similar to retroviruses. Although replication takes place in the liver, the virus spreads to the blood where virus-specific proteins and their corresponding antibodies are found in infected people. Blood tests for these proteins and antibodies are used to diagnose the infection.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_B

mrsH

Quote from: jeckobo5 on 15-12-2009, 19:46:11

Fenitoin / meh. Dejstva. Zasto nije kod nas registrovan? Karakt. ND?

Jel zna neko zasto kod nas nije registrovan fenitoin

rodiæ

POLO®ILA SAM DANAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Hvala Bogu!!!!!!!!!!!!!!!!ala me je muèila,bar 45 minuta.jao!e sad idemo na pivo!!!!!!opioidi,prokinetici,interferoni,nitrati......

makyca

:~Moja srecna kombinacija od danas :~(napokon da i ja to mogu da kazem  :Bog) ...:
1.Rp vezani za jonski kanal
2.Antiparkinsonici
3.n.d. klozapina
4.H1-blokatori
5.Fibrinolitici
6.Oralni kontraceptivi
Puno srece svima,a ja odoh da  :ziveli....

rodiæ

ma bre zapamti da nije registrovan i æao.sigurno su tu najva¾nija od n.dejstava megaloblastna anemija i hepatitis,al on je redak.al neznam.pozdrav iz Zrenjanina!!!! :wave:

makyca

Quote from: mrsH on 20-12-2009, 23:07:26
Quote from: jeckobo5 on 15-12-2009, 19:46:11

Fenitoin / meh. Dejstva. Zasto nije kod nas registrovan? Karakt. ND?

Jel zna neko zasto kod nas nije registrovan fenitoin
ja predpostavljam da nije registrovan,jer postoji karbamazepin,cija upotreba i doziranje moze mnogo bolje da se kontrolise nego kod fenitoina,a prilicno je efikasan...
Glavni problem kod upotrebe fenitoina jeste da mu je veoma neujednacena resorpcija iz git-a,a drugo i sama dalja kinetika,jer vrsi indukciju enzima jetre,pa time ubrzava svoj metabolizam (a i drugih lekova),a sa druge strane vrsi i saturaciju enzima,pa se sa povecanjem koncentracija nece proporcionalno povecati i brzina inaktivacije....
sto se tice nez.dej.:alergijske r-je(osip,prilicno cesto),vrtoglavica,ataksija,glavobolja,a nema sedativan efekat,konfuzija...,a moze se javiti megaloblastna anemija (zbog poremecaja metabolizma folata i u tom slucaju se daje supstituciona terapija folatima) i naravno kontraindikovan je kod trudnica (fetalne malformacije,rascep nepca) i ne sme se davati kod absansa jer pogorsava stanje i izaziva pojavu rasa.....a sto se tica hepatitisa to je idiosinkrazijska r-ja....(veoma retko)
Posto se kod njegove primene moraju stalno pratiti i odredjivati koncentracije u plazmi,moje misljenje je da je to vazan razlog zasto se kod nas vise ne koristi,jer ipak su kod nas uslovi za takav vid terapije prilicno losi,a postoji karbamazepin kod kojeg je upotreba jednostavnija....ipak najbolje je otici do nje i pitati je da objasni...nadam se da sam pomogla...SRECNO!!!

Marijanchi

Sinergizam, eritromicin, IIIgrupa antiaritmika, aspirin, oralni hipoglikemici, triciklicni antidepresivi.

salesale

Da li neko zna da li dolazi po jedno pitanje iz svake grupe,mislim na pitanja sa neta, i moze li doci pitanje koje nije na listi?Meni je Savic rekao da dolaze samo ona pitanja koja su data na netu!Hvala!

judo

radica se toga bas i nepridrzava.Kod nje moze da ti dodje po 2 pitanja iz jedne oblasti i naravno fura i dalje nezeljena dejstva,bar je tako bilo u prosla 2 roka!!

anaj

nije lepo da pita zasto nije registrovan fenitoin ako je i sama rekla na predavanjima
`pravo da vam kazem nije mi jasno zasto ga do sad nisu regostrovali`...