Æirilica (latinicom!)

Started by Darker, 03-10-2007, 19:56:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Darker

Sva¹ta je o tome po raznim temama reèeno, pa za¹to da nema sopstvenu? Iako mislim da je ovim tekstom re¹enje veæ dato, tako da je ovo mo¾da 1post-tema :K
elem, ne volEm knjige dotiènog, ali sa ovim se sla¾em, kI ja da ga pisah :wink:


   
Марко Видојковић
Ћирилица


Боли нас уво, волимо и ћирилицу и латиницу, можемо да замислимо да нам је ћирилица рецимо син, а латиница рецимо ћерка

Почео сам да потписујем књиге на ћирилици! Отприлике сваку другу. И то углавном онима којима се ћирилица згадила. „Еј, био си супер у Пешчанику!" „Је л′? Ево, стиже један аутограм на ћирилици"! Нисмо смели да дозволимо да нам отму цело писмо. То је доказ да на „нашој" страни има подједнако великих идиота као и на „супротној". Дозволили смо да паднемо на шибицарску фору. Довољна је била шачица искомплексираних изданака неонацистичке омладине, што уз помоћ шаблон-папира и ауто-лака прете по тротоарима свим пешацима који не пишу ћирилицом. Наша реакција на овакве глупости оставила нас је без тридесет фантастичних слова. Е, отимам ћирилицу назад! Веровали или не, на ћирилици може да се напише и „Младића у Хаг"! и „Пахомија у затвор"! Какве везе ћирилица има с њима? Откад је ћирилица заштитник ратних злочинаца? Откад је латиница заштитник демократије? Наравно да је свађање око писма врхунац идиотизма. Ах, колико је само идиотизама који управљају нашим животима! Свађање око тога ко је које вере? Врхунац идиотизма. Ко је за кога гласао? Врхунац идиотизма. Ко навија за Звезду, а ко за Партизан? Романтично, али ипак врхунац идиотизма. Да ли то значи да смо идиоти? До јуче си писао и ћирилицом и латиницом и данас ти нека будалетина каже да ниси Србин ако не пишеш ћирилицом и ти од сутра из ината почнеш да пишеш само латиницом? Да, идиоти смо.

Е, пошто смо открили топлу воду, да видимо и да ли има каменца у бојлеру. Прво што се намеће је теорија завере (Срби смо, мора се). Док се један део дебила одучава од писања слова Ш са цртом испод, а други део оштри каме да би казнио сваког ко пише слово Ш са квачицом изнад, шта се дешава иза свих тих дебилних леђа? Највероватније крађа пара, као и у свим осталим случајевима наметнутих идиотских подела. Али, ни теорија завере не би била могућа да грађани Србије просто не обожавају да их неко наложи на неку глупост, само да се не би бавили животом. Грађани Србије просто обожавају да заузму став, ма колико глупав био. Толико волимо да нам неко баци коску, да нећемо ни приметити да су нам ставили поводац док смо је глодали.

Наравно, наша држава није оперисана ни од морона међу политичарима (штавише), који су питање ћирилице и латинице упропастили на највишем нивоу. Наиме, „најодговорнији" међу нама осетили су да је прави тренутак за коначни обрачун са одвратним, дегенерично накривљеним, убилачким усташким словима. И латиница је избачена из устава. У Србији је данас званично писмо ћирилица, чиме смо коначно формално успели да одстранимо писмо-уљеза, из наших живота. Још само да избацимо латиницу и са компјутерских тастатура, са интернета, из видео игара, са телетекста на телевизорима, и још седамдесетак хиљада других места и на коњу смо!

Примењена ћирилица може се видети на таблама у центру Београда, на којима путник намерник може да види своју позицију у односу на главне београдске атракције. На овим мапама сва имена улица и називи објеката су на ћирилици, што ће рећи да служе странцима са одличним познавањем српског језика и ћирилице, ђацима из провинције које су довукли на сајам књига, као и народним посланицима, који имају проблем да пронађу народну скупштину и наплате милионске дневнице.

Наравно да је у случају „Ћирилица - званично писмо" поново реч о неуништивој способности наших политичара за шлихтањем свима који се мало јаче деру и не треба то схватати трагично. Боли нас уво, волимо и ћирилицу и латиницу, можемо да замислимо да нам је ћирилица рецимо син, а латиница рецимо ћерка, или да нам је ћирилица рецимо брат, а латиница рецимо сестра, или да нам је ћирилица рецимо отац, а латиница рецимо мајка. У сваком случају, нема ниједног ваљаног разлога зашто не бисмо обилато користили обе. Само не у истој речи.

Марко Видојковић
[објављено: 03.10.2007.] Politika

shumshi

E da i on nesto pametno kaze...

Svaka cast!  :pljes:

wolfeitzckie

QuoteБоли нас уво, волимо и ћирилицу и латиницу, можемо да замислимо да нам је ћирилица рецимо син, а латиница рецимо ћерка, или да нам је ћирилица рецимо брат, а латиница рецимо сестра, или да нам је ћирилица рецимо отац, а латиница рецимо мајка. У сваком случају, нема ниједног ваљаног разлога зашто не бисмо обилато користили обе.
Нема везе дал' ти је бата ил' сека, мама ил' тата, нема ваљаног разлога зашто их не бисмо све користили. Каква метафора! Овај млади "писац" не може а да ме не изнервира, чак и када имамо исти или сличан став.

dirigent

latinica je lepsa stampana , a cirilica pisana. U kompjuterskoj eri stampana slova imaju primat , ali mislim da cirilicu treba sacuvati bar kad se podpisujemo , ja pisem latinicom u principu ,ali potpis je uvek pisani cirilicni , pa da je i na zahtevu za americku vizu.

wolfeitzckie

  Проблем са штампаном ћирилицом је што има веома мало добрих ћириличних фонтова, за разлику од латинице. Али то се опет враћа на причу о нама као народу и о самопоштовању.

Smrda

a ja bas smnatram da cirilicu treba zastititi,
tj da cirilica bude obligatorno pismo,a latinica fakultativno,
znaci...dokumenta bih sva prevela na cirilicu,
udzbenike takodje,
knige takodje...
a sve ostalo neka bude stvar licne odluke...

ja se prva stidim sto pisem vise latinicom,nego citilicom,
ne zato jer je vise volim,vec samo iz razloga sto sam se stihijski prepustila...

Adonis_Vernalis

Sve sto pisem, napisano je cirilicom, osim forumskih tekstova, jer su me mnogi mnogo puta opominjali da ne mogu da procitaju ono sto napisem, ako pisem cirilicom.

Ja na taj problem gledam ovako: dok zivim, ja cu (ne zbog zadrtosti, vec zato sto mi ruka sama tako krene) pisati cirilicom. Sve na sta sam mogao uticati objavio sam na cirilici. Moj mali Lale ce nauciti i cirilicu, i latinicu. A tata ce mu vec nesto sapnuti na uvce, pa ce cirilice biti bar onoliko koliko mog Laleta bude.

I tako...

Maslacak

Quote from: Darker on 03-10-2007, 19:56:46
Грађани Србије просто обожавају да заузму став, ма колико глупав био. Толико волимо да нам неко баци коску, да нећемо ни приметити да су нам ставили поводац док смо је глодали.

Brilijantno!  :Bog
:116:

Zaista... eto i od njega ne¹to pametno :>
Ja se sla¾em sa svakom reèi.

darusaz

Ја тог "лика" никада нећу схватити...

Darker

Quote from: dirigent on 04-10-2007, 08:15:16
latinica je lepsa stampana , a cirilica pisana. U kompjuterskoj eri stampana slova imaju primat , ali mislim da cirilicu treba sacuvati bar kad se podpisujemo , ja pisem latinicom u principu ,ali potpis je uvek pisani cirilicni , pa da je i na zahtevu za americku vizu.
Iako nam Radojica nije zajednièki ðed, ovakvo razmi¹ljanje nam je u krvi :K :K

stef

 Budi Srbin, pisi Cirilicom.
Narodni Pokret Obraz :batina

sto se mene tice, pisem cirilicom, kucam latinicom. :a

pig_am_am

ne znam da li se uopste secam cirilice... :roll:
od srednje skole je ne pisem.
na fakultetu od cirilice nisam videla ni c  :K

pa zar nije? znate li neki predmet koji je imao npr. slajdove cirilicom pisane?

Smrda

a sta mislite o ideji da nam pasosi budu na cirilici?
meni se svidja,....
i mislim da bi sva zvanicna dokumenta trebalo da se pisu cirilicom..
inace ,ovako...nestace..

Al-Jasmina

Quote from: Maslacak on 04-10-2007, 22:30:31
Quote from: Darker on 03-10-2007, 19:56:46
Грађани Србије просто обожавају да заузму став, ма колико глупав био. Толико волимо да нам неко баци коску, да нећемо ни приметит и да су нам ставили поводац док смо је глодали.

Brilijantno!  :Bog
:116:

Zaista... eto i od njega ne¹to pametno :>
Ja se sla¾em sa svakom reèi.

:>
Maslachkice, ovo sam i ja htela da podvucem
iako je malo off
ali ova "generalka" je istinita!

Pocela sam OPET da u dnevnik pisem cirilicom,
otkrila sam da mi pomaze da nekako ukomponujem misli
i da se organizujem oko toga sta je pisac 'teo da kaze...
Preko tastature mi je lakse da petljam sa latinicom jer chukam brzo pa me smara da zamisljam gde mi je koje slovo na tastaturi- buduci da nemam srpsku (nemam ni latinichna ch, tj i dj ovde)

Smatram da imamo pravo da obelezavamo vazna mesta po gradu cirilicom,
(ali bi bilo korisno da latinica ne bude prognana)
uostalom,
cirilica je deo kulturne bastine...
Ako mozemo neki kulturni spomenik da promovisemo-
sto ne bismo i cirilicu?
:~
Nasa je....
neko ju je s ljubavlju za nas stvorio  :happy:
:a

tarantulica

Quote from: Smrda on 22-10-2007, 22:25:25
a sta mislite o ideji da nam pasosi budu na cirilici?
meni se svidja,....
i mislim da bi sva zvanicna dokumenta trebalo da se pisu cirilicom..
inace ,ovako...nestace..

Dokumenta koja koristimo u zemlji treba da budu napisana cirilicom  :hm

Ali pasosh ne treba...  :nonono: