Napredak naših lekara u lečenju raka

Started by Bred, 05-10-2007, 13:46:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: B. Krivokapić |
Godišnje u svetu od raka oboli više od 11 miliona ljudi, a taj broj će do 2020. godine porasti na 16 miliona, konstatovano je na 14. Evropskom kongresu onkologa ECCO 2007. održanom u Barseloni. Uprkos sumornim brojevima, stručnjaci očekuju da će stopa preživljavanja kod novodijagnostikovanih pacijenata značajno porasti.

Izdvajanja za citostatike u Srbiji
godina  iznos (mil. EUR)
2004.  9,5
2005.  11,3
2006.  19,8
2007.  25
*Izvor Republički zavod zdravstvenog osiguranja
,,Kancer - svetska epidemija", naslov je jednog od pres materijala koji je u Barseloni deljen novinarima. Uprkos napretku medicine i novim lekovima koje na tržište lansira farmaceutska industrija, rak je i dalje veliki globalni problem. Od ove opake bolesti u svetu godišnje umre sedam, a samo u Evropi 1,7 miliona ljudi. Samo od raka pluća, koji je i kod žena i kod muškaraca vodeći po stopi smrtnosti, svakodnevno u svetu umre 3.000 ljudi. Procenjuje se da će stopa smrtnosti od kancera do 2015. godine imati rast od 11 odsto, a jedan od troje Evropljana tokom života gotovo sigurno će oboleti od raka.
Kongres u Barseloni je pokazao da ni mnogo bogatije države od naše ne shvataju u kojoj meri povećanje budžeta za borbu protiv kancera direktno i indirektno utiče na ekonomsku snagu zemlje. U tom pogledu Srbija, sa stopom porasta broja obolelih od raka od tri do pet odsto na godišnjem nivou, nije ni na dnu, a još manje pri vrhu. I pored neospornog napretka koji je učinjen poslednjih godina, za očekivati je da srpski lekari, koji su u Barseloni bili u priličnom broju, nadležnima i ovdašnjoj javnosti predoče značaj i potrebu da savremena onkološka terapija sa tzv. C liste bude dostupna mnogo većem broju pacijenata nego što je to sada slučaj.
Iako su kongresu u Barseloni prisustvovali gotovo svi najbolji svetski onkolozi, niko od njih nije se usudio da makar nagovesti da je konačna pobeda nad kanceroma izvodljiva.
Istraživanja pokazuju da je u poslednjih 20 godina broj pacijenata koji su preživeli rak značajno povećan. Za to su, međutim, neophodni široka društvena akcija i novac - programi za što ranije dijagnostikovanje i izuzetno skupi novi lekovi. U Evropi su u 2004. zdravstveni troškovi za rak po stanovniku iznosili 125 evra što je svega pet odsto ukupnih izdataka za zdravstvo. A to je u potpunom neskladu sa činjenicom da je čak 17 odsto gubitaka u produktivnosti privrede EU posledica trajnog invaliditeta, izostanaka s posla i smrtnih slučajeva pre 65 godine čiji je uzročnik kancer.


blic