Računarom do Vlade i potvrde

Started by Bred, 05-10-2007, 14:11:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: N. Erac |
Elektronska vlada zameniće u administraciji Srbije internetom sve što je do sada bilo u papirnoj formi, od centralizovane baze podataka matičnih knjiga do plaćanja poreza, što će građanima uštedeti vreme i novac, a privrednicima u zemlji i inostranstvu olakšati poslovnu komunikaciju.

- Sektor za poštanske usluge i informatičko društvo za mesec dana počeće da radi punom parom. Trenutno se radi na analizi elektronske spremnosti i kreiranju zakona jer za sada postoji samo Zakon o elektronskom potpisu. Elektronska uprava zameniće internetom sve što je u kartonskoj formi - kaže Aleksandra Smiljanić, ministarka za telekomunikacije.
Elektronska vlada je projekat elektronske administracije, koji će olakšati komunikaciju i transakcije između i u državnim institucijama, sa građanima i privrednicima u međunarodnim transakcijama. Ukucavanjem određenog koda na tastaturi kompjutera građanima će biti omogućeno da dođu do dokumenta zbog kojih su do sada morali da čekaju u redu, a deo dokumentacije neće morati da potražuju na jednom šalteru da bi predali na drugom, već će ustanove kojima su podaci potrebni moći same da ih pribave.
Uvođenje nove tehnologije omogućiće fiskalnu decentralizaciju, pa će porezi koje Poreska uprava ubira od građana od sledeće godine biti prebačeni u domen opština.
- Ne treba ponovo izmišljati točak, već samo slediti iskustva okolnih zemalja. U Srbiji je stanje šarenoliko jer pojedine opštine koriste tok-centre, neke komuniciraju sa građanima preko interneta, ali ima i onih opština koje su u velikom tehnološkom zaostatku. Nova tehnologija značajno smanjuje troškove, ali u opštinama gde ima uslova da se primenjuje, prepreka je zakonska regulativa, pa će prvi korak Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu biti osnivanje radne grupe koja će raditi na predlozima izmene postojećih zakona - rekao je Saša Pivalica iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Elektronska vlada, nova informaciona i komunikaciona tehnologija, omogućiće srpskim privrednicima iz sveta koji žele finansijski da ulažu u Srbiju da se virtuelno okupe i povežu, intelektualnoj eliti u inostranstvu da se uključe u zajedničko akademsko istraživanje, a oni koji žele da se vrate imaju mogućnost da se uključe u nove projekte.

Registar
U sklopu priprema za projekat elektronske vlade do sada je napravljen registar zdravstvenih osiguranika koji omogućava da svih sedam miliona stanovnika Srbije budu obuhvaćeni zdravstvenim osiguranjem.

blic