Farmakokinetika

Started by luki, 06-10-2007, 20:45:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Favis

jos jedno pitanje za poen: razlozi interakcija u fazi resorpcije

spavalica

majski rok

pitanje 10 poena: renalni klirens
pitanje 25 poena: metod superpzicije(primer) metod ostatak(grafik,konstanta raspodele za primer), urin(svi grafici i odredjivanje parametara)
zadatak:infuzija dato ti,Cl,t1/2,Ro, odrediti koncentraciju u 5h i 12h.

JO

Da li moze neko ko ima testove da mi ih prosledi?

stancca

Sto se tice gradiva sa vezbi,da li je dovoljno samo sa slajdova uciti ili  i iz prirucnika,i sta?  :help: :help: :help:

Enea

obavezno dopuni gradivo iz knjige slajdovima sa vezbi deo koji se odnosi na farmakokineticku analizu.. to ti je ujedno i najbitnije, centralno pitanje od 25 poena

pitanja sa vezbi su od po poen, i sa vezbi i iz praktikuma.. nije strasno ako ih ne uradis.. koliko se secam samo pet pitanja od po poen se odnose na ta sa vezbi..

srecno!  :wave:

JO

Sa danasnjeg ispita

Zadatak: SVZ preko PIK i PIKM!!!  Bas je trebalo vremena da se uradi taj zadatak :namcor
25 poena: metod superpozicije, metod rezidua i analiza iz urina
10 poena: kinetika metabolizma lekova

Od malih pitanja:
nesto za tacnost metode-ne secam se sta tacno
izraz za t (tau)

Ako se setim jos neceg, javljam  :wink:

JO

E ja ovo polozih! I to sa ocenom 10!

Inace, za sve one koji tek trebaju da polazu, moram da kazem "mnogo buke nioko cega". Nije da bas tako skidaju poene za sve i svasta, po meni prilicno su korektni. Ja sam mnoge stvari zaboravila da napisem, za neke sam shvatila da ih nisam bas najtacnije napisala, pa opet su mi sve priznali. Ispit je bas ok, potrebno je preci knjigu i shvatiti je i to je to!
Posto je bilo puno gresaka u racunu, snizili su kriterijum, tj. bodovali su zadatak parcijalno, sto potvrdjuje korektnost prof.

Puno srece svima!  :wink:

Jeca

drugari, imam par pitanja...nisumi bas jasna ova velika pitanja....

Parametri koji karakterisu rezim doziranja...pisem o kojim parametrima?

FK procena SS, depo preparata i BR/BE
da li pisem sve o BR/Be(def, izracunavanja, nacin ispitivanja...  :love:

Bred

Ispit iz farmakokinetike (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,15536.0.html) :wink:

Jeca

Hvala Bred.....volela bih da neko napise pitanja iz prakticnog dela koja se vrte....da li su to slicna pitanja onima sa kolokvijuma? :)

Yasmin

Kakav je bio jucerasnji test? Moze li neko da napise pitanja?

suncica

Ponovili su masu pitanja sa testova koje ljudi imaju(def.leka, farm.ekvivalenta ili alternativa-nisam sigurna, predloziti korigovanje rezima doziranja kod UM, problemi u izlucivanju kod gerijatrije, uslovi za ispitivanje lekova iz salive...), ali ima tih pitanja i ovde na forumu, ima i pitanja sa prakticnog tipa predloziti pH vodene faze za extrakciju amfetamina organskim rastvaracem koji se ne mesa sa vodom, pa nesto vezano za to sta su prednosti koriscenja masenog spektrometra uz hromatografiju (cini mi se tako nesto), iskreno ne mogu sa ih se vise setim.  :a
pitanje za 10 bodova bilo je interakcija lek protein, znacaj i karakteristike
Pitanje za 25 bilo je kres, kel, t-lag, SVZ ali sve cega se setis treba da pises, ja sam je pitala cak da li i izracunavanje PIK i PIKM treba da pisem, i trebalo je i to uz odgovarajuci grafik, onaj na kome su predstavljeni zajedno.
zadatak je, barem meni, bio totalno O.K. crtao se C-t profi, izracunavala brzina infuzije ako je smanjen klirens za 60 posto i vreme za koje se postigne 80% ravnotezne koncentracije.Imas, valjda, Vd, TM, poluvreme el, mislim da je to to, oprostices mi ako sam nesto zaboravila.
Prof je maximalno korektna hoce da pomogne, tj.razjasni sta god treba
Nadam se da sam barem malo pomogla :~

Yasmin

Naravno da si pomogla! Hvala! :cvet

mrvica

Pitanje 25 poena: resorpcija, parametri resorpcije; stepen eliminacije
Pitanje 10 poena: flip-flop model
Zadatak: infuzija + injekcija, izracunavanje koncentracije i kada prestaje efekat leka
Test: LADME, CLint, koliko se prate lekovi u salivi, metabolicki status, faktori koji uticu na L-P interakciju, preciznost...

lorimer

intrinsicki klirens,obrazac za F.O.,sta znaci LADMER,sta se resorbuje u zelucu,zasto antikoagulansi stupaju u interakcije,kako se racun doza hidrofilnih lekova kod gojaznih osoba,kruzni procesi u organizmu...