Farmakokinetika

Started by luki, 06-10-2007, 20:45:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jovana

...a u cemu je onda fora,sto je na ispitu rekla da mora da se dodje licno kad izadju rezultati,jer moze da pozove na usmeni?

xxx

Mora da se dodje licno jer ne izbacuje spiskove nego cita ko je prosao a ko pao i mozes odmah da pogledas svoj rad...uglavnom idu ljudi koji znaju da su dobro uradili i nadaju se da ce proci...

jovana

ok,hvala na informacijama,posto niko ne zna nista o tom usmenom!  :wall:

rodiæ

polo¾ila sam!!!jeeee!!!!

Murakami

Da li iz metabolizma treba da se nauce sve one reakcije tj. primeri na jedinjenjima?
I ako neko ima mala pitanja iz resorpcije,raspodele i metabolizma znacilo bi mi kad bi mi poslao na PP !

Poz!

Djordje_L

Imam jednu nedoumicu oko PIKM, pa bih molio ako neko zna odgovor na pitanje koje cu postaviti, da mi odgovori. A pitanje je > kada racunamo SVZ mi delimo ukupan PIKM sa ukupnim PIK-om. Taj ukupan PIKM je npr.PIKM (od 0 do 8 ) plus PIKM(od 8 do beskonacno). Taj PIKM (od 8 do beskonacno) racunamo po formuli     cx*tx/beta +cx/beta na kvadrat.   E sad, zanima me dali je to BETA ono koje smo prethodno izracunali sa c/t krive iz dve poslednje koncentracije, i koje koristimo za PIK(od 8 do beskonacno) po formuli cx/beta? Nadam se da razumete sta sam hteo da pitam . Sustina je u tome da li se trazi samo beta sa c/t krive i ono se ubacuje u sve formule i za PIK i za PIKM ,ili je to beta sa c/t krive samo za PIK(od 8 do beskonacno), a za PIKM trazimo novo beta sa c*t/t krive? I da li SVZ uvek racunamo iz UKUPNOG PIKM i UKUPNOG PIK, ili se mogu koristiti i parcijalni PIKM i parcijalni PIK npr. PIKM(OD 0 DO 8 )/PIK(OD 0 DO 8 )? To pitam jer je nama svojevremeno asistentkinja rekla da uvek racunamo iz ukupnog PIKM I PIK, a onaj zadatak u praktikumu za SVZ koristi parcijalne PIKM I PIK. Eto, pa ko zna nek' odgovori, koristice mnogima. Unapred hvala.

iwanna 87

beta je uvek jedno beta,nemas sto konstati za brzinu eliminacije!! Kako god da ga izracunas,to je to., kada god mozes ,kod neprostorne,betu racunas iz PIK-a ili iz poluvremena eliminacije ili iz klirensa...SZV uvek ide iz ukupnog-jer je SZV srednje vreme zadrzavanja leka u organizmu,a PIK predtavlja kolicinu leka koja se nalazi u sistemskoj cirkulaciji,pa ti zato treba ukupan PIK,a ne neki do npr 8 casa, ,koji ti je to zadatak u praktikumu da ide iz parcijalnog ( ja to nisam nasla)-to nema logike,mora ukupno...

Djordje_L

Ok,upravu si, beta je uvek jedno, nego sam ja razmisljao matematicki( kako doci do nagiba krive PIKM, ali to je nepotreno jer je data aproksimativna formula). Tako da sam i sam na kraju uspeo da razjasnim. U svakom slucaju hvala ti. Inace imam stari praktikum i u njemu je jedini zadatak sa SVZ, uradjen na osnovu parcijalnih PIKM i PIK (kao sto sam vec rekao),ali to sigurno nije dobro. Pozdrav

zoksa

Ako neko ima testove neka mi posalje na mail [email protected] .Unapred puno zahvalna...
P.S. 500 postova je jako mnogo,vecina ljudi ne moze da vidi testove,sto je bezveze

maki

Ljudi,treba mi vase objektivno misljenje..Koliko je dana potrebno da se spremi ispit,uzevsi u obzir da sam ga slusala pre godinu dana-znaci niceg se ne secam.
Ja sam 'hrabro' mislila da ga spremim za maj,hm..to su nekih 15ak dana?
Unapred zahvalna :)

Bred

Pa tesko, al mozda te u*ere. :D

maki

A koliko dolaze pitanja sa onih testova?

lingvaleta

Pozdrav kolegama...jel moze neko da mi posalje testove na private iz kinetike-ovaj limit od 500 postova me zeza.Pozdrav iz Banja Luke.

lingvaleta

ova molba je jos uvijek aktuelna....pa zar ih niko nema?:)

jellena s

ako iko zna kako se rade zadatci ovog tipa neka pomogne

IV Infuzija brzine R=12 mg/30min je trajala 4 sata.t1/2 je 5h.Dat je CL.
   a) kolika je konc. leka na kraju infuzije.Nacrtati profil leka.
   b) ako je 2 sata nakon zavrsetka infuje brzom i.v. injekcijom dat isti lek u dozi 100mg,kolika je konc. leka 5 sati od davanja injekcije?