Farmakokinetika

Started by luki, 06-10-2007, 20:45:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zekszeks

Evo da sam odgovorim na sopstveno pitanje: ne postoji usmeni iz kinetike, bar u ovom roku nije nikoga ni pozvala na tako nesto.Pozdrav svim sapatnicima

Jovana Bg-Bl

Evo vam mali doprinos sa ispita odrzanog u BL 24.2.
Za 25 bodova:fk parametri(SS,depo preparati),metod superpozicije
za 10:inhibicija i indukcija enzima
Za 1:def ADME,sta je Tmax,nabroji subcelul frakcije,nacrtaj grafik za dvoprostorni p.o.,kada su 2 preparata biol. ekvivalentna,HPLC odredjuje:a)ukupan,b)slobodan,c)vezan lek;gde se desavaju kruzni procesi,recovery,def preciznost i kako se racuna;ako se povecava doza leka koji podleze FPE,kako to utice na SBR;sta cini GIT;sta je disperzioni koeficijent;

Zadatak:ne znam tacno vrednosti,uglavnom,lek se izlucuje iz organizma...neka konc u 8 satu(to je Ae8),a neka druga u 10 satu(to je Ae10)...i na kraju ukupno nekoliko mg(to je ono Ae beskonacno) ....potrebno je izracunati CLtot preko Vd . beta
Vd je dat,a beta se racuna preko one formule za izlucivanje urinom sa Ae i Ae beskonacno.

Nea

Hvala Jovana!

Mala pomoc... HPLC odredjuje: ukupan, slobodan ili vezan lek?

Hvala

Jovana Bg-Bl

Ja sam stavila ukupan lek...tako pronadjoh na nekim papirima koje sam dobila od kolega :)

Nea

Jeste, tacno je da se tako odredjuje ukupan lek, uspela sam da nadjem odgovor na drugom mestu...
Hvala Jovana!

milena

Evo pitanja iz marta..

25 poena -> Neprostorna kineticka analiza. Fizioloski (perfuzioni) modeli. Populaciona farmakokinetika. Farmakokineticko/farmakodinamicko modeliranje.
10 poena-> Lek-protein interakcija.
1 poen-> Sta je matematicki model? Ako je alfa= 0.8, koliki procenat leka je u nedisosovanom obliku? Sta je adsorpcija, resorpcija, penetracija? Sta je periferni prostor? Koje r-je metabolizma se odigravaju u GIT-u? Raspodela lekova u krvi? Kapacitet procesa glukuronidacije, visok/srednji/nizak? Kod kog mehanizma renalne ekskrecije postoji kompetitivna inhibicija, i navesti primer? Koji fk parametri definisu biolosku raspolozivost? Kada se prate metaboliti lekova? Biofarmaceutska klasifikacija lekova? Klasifikacija pedijatrijskih bolesnika? Mehanizmi kojima jedan lek moze da utice na brzinu renalne ekskrecije drugog?
Bilo je i da se nacrtaju neki grafici, tipa jednoprostorni, dvoprostorni model..
Ne secam se vise..
Zadatak-> Data doza i.v bolus injekcije i poluvreme eliminacije. (ova doza nam ne treba) Koliku kolicinu leka treba da primi pacijent brzinom infuzije Ro=12mg/min, da bi terapijska conc. bila 6mg/L.
(Izracunati beta iz t1/2.. Izracunati vreme infuzije.. I onda ga pomnoziti sa brzinom infuzije.. i to je doza koja se trazi.. P.S. pretvoriti brzinu infuzije u mg/h.)

Srecno!  :~

Jovana Bg-Bl

A ovo je bilo u BL,u martu:

25 poena:parametri koji karakterisu resorpciju(pdl,prostorno,neprostorno,ravnoteza;plazma,urin)
10 poena:TM kao faktor varijabilnosti
1 poen:Sta je t-lag,nabrojati prekursore lekova,opisi populacioni model,formula za Vp kod 2prostornog modela,formula za SK(sekret kolic leka),definisi SVZ,faktori organizma koji uticu na resorpciju,spoljasnji faktori koji uticu na ADME(to su oni spolj f.varijabilnosti),liposol jedinjenja brze prelaze u a)cns b)cst...tacno pod a;inhibiciju enzima karakterisu fk promene parametara?(smanjena Kel i povecano t1/2),koje su prednosti depo preparata nad konvencionalnim;fk parametri koji karakterisu fizioloski model,formula za "tau"-interval doziranja,koji lekovi dovode do opasnih interakcija(sa malim TI i strmom krivom odnosa D/E),napisi formulu za ukupnu konst elim-K za 2prost model,sta je metabolicki status,karakteristike L-P kompleksa,kada je brzina resorpcije konstantna-napisati formulu.

Zadatak-Zaboravila sam vrednosti,ali ovako ide:
dat je neki lek iv infuzijom(dato t1/2)brzinom(dato Ro) u toku 20h.Prosecna konc je bila Css-dato.Izracunati:
a) CL i Vd(izraziti u L/min(pazi kod prevodjenja h u min)
CL=Ro/Css
Vd=CL/beta          beta racunamo po formuli 0,693/t1/2

b)ako se brzina infuzije poveca ZA 1,1 mg/h,kolike su koncentracije posle 4h i u ravnotezi?Konc izraziti u mikrog/L!!!

Cpt=Ro/CL . (1-e^beta.tau)
za ovo -posle 4h-za tau stavljamo 4h
za stanje ravnoteze uvrstimo 20h(dato gore u zadatku).

Meni je bilo srecno...,a srecno i vama koji polazete! :ok:

shmizla

Ljudi htela bih da pitam da li postoji realna sansa da na ispitu dobijemo zadatak u kome ce se racunati onaj PIKM i PIK onako iz nekih ogromnih tabela, pa onda iz njih SBR%?
Nije to sad neki problem, ali ima toliko da se pise i racuna, bojim se da ne pogresim u brojevima...Tj da ih ne pomesam pri prepisivanju sa digitrona..
I da li dolaze zadaci gde se crtaju grafici pa sa njih ocitavaju vrednosti?
Hvala unapred  :wink:

Nea

Crtanje grafika i ocitavanje koliko ja znam ne dolazi u obzir kao zadatak. Nemamo bas tehnickih mogucnosti za takvu preciznost na ispitu.
Samo sam jednom procitala na forumu da se pojavio zadatak sa racunanjem pika, tako da mislim da je mala verovatnoca. Takvi zadaci uglavnom dolaze na kolokvijumima.

shmizla

Pa i ja tako mislim.... Prosto to nisu teski zadaci, a rade se po 10-15 minuta i vrlo lako se pogresi, poesbno pri ocitavanju sa grafika...

maki

ljudi zna li neko kada su rezultati,ja sam bila u nekom transu na ispitu,nisam to registrovala  :K2: :K2:

shmizla

18. u  12h. Ne znam samo zasto joj toliko treba...

iwi

ljudi da li neko moze da napise sta je bilo na aprilskom roku u Beogradu

bebica111

Sta treba da se pise za pitanje metod superpozicjie? to je jedno od onih vecih pitanja, a u praktikumu ima par recenica? jel to dovoljno ili ima jos neki izvor informacija :)

dekky

Napises tih par recenica i treba da das primer - tabelu(sa svojim izmisljenim ciframa).
offtopic: to je bilo sad u septembru, ne verujem da ce biti u oktobru. :K2: