Vrtlarenje kao psihoterapija

Started by Bred, 20-07-2006, 20:41:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Poput mnogih osoba koje vole vrtlarenje, Gavin McCabe u ovo je doba godine zauzet zalijevanjem i njegom biljaka u svojem vrtu, no za Gavina je vrtlarenje vi¹e od hobija - za njega je to terapija, s obzirom da boluje od shizofrenije. 

Gavin McCabe boluje od shizofrenije no jedanput tjedno sudjeluje u radionici koja se odr¾ava u Londonu pod nazivom Battersea Garden, pod okriljem dobrotvorne udruge "Thrive". Ondje se u posljednjih pet godina provodi tzv. "terapeutsko vrtlarenje", a svrha mu je osobama poput Gavina pomoæi da se ¹to uspje¹nije nose sa svojom bole¹æu. Ondje McCabe zajedno s drugim osobama koje pohaðaju radionicu dobiva praktièna znanja, uz posebno obuèeno osoblje koje im mo¾e pru¾iti i odgovarajuæe terapeutske savjete.

Nakon prve shizofrene epizode koja se manifestirala tijekom studija, prije dvadeset godina, Gavin je rijetko bio zaposlen. Novinaru BBC-a je kazao kako mu je projekt Battersea ponudio nove moguænosti suoèavanja i no¹enja s njegovim psihièkim problemima.

"S osobljem ovdje uvijek mo¾ete razgovarati i o va¹im osobnim problemima iako smo fokusirani na vrtlarenje. Ovdje imam osjeæaj da sam koristan i da sam postigao ne¹to pozitivno. Veæina nas nakon ¹to pogledamo na¹ djeliæ rascvjetalog vrta osjeæa veliko zadovoljstvo. Mislim da je ovo najbolja stvar koju sam uèinio za svoje mentalno zdravlje", rekao je McCabe.




Zaklada za mentalno zdravlje pojedinca donirala je dobrotvornoj udruzi Thrive 32.000 funti da precizno utvrdi korist od ovakve vrste socijalne i terapeutske hortikulture na osobe s mentalnim problemima. U sliènim projektima sudjeluje vi¹e od 24.000 oboljelih.

Terapeut koji radi u udruzi Richard Jones izjavio je kako on i kolege usko suraðuju sa zdravstvenim osobljem i socijalnim slu¾bama kako bi rezultati kod pacijenata bili ¹to bolji. Direktor Thrivea Nicola Carruthers rekao je kako su on i kolege iznimno zadovoljni zbog ovog pionirskog poku¹aja i uspjeha. "Iz dosada¹njeg iskustva poznato nam je da vrtlarenje dobro utjeèe na psihièko zdravlje svakog èovjeka, a ovdje smo ustanovili da ono mo¾e biti od velike koristi i kod osoba koje imaju ozbiljnih psihièkih problema."


Jane Harris iz dobrotvorne udruge za mentalno zdravlje Rethink izrazila je potporu ovom projektu. "Radi se o tomu da ljudi imaju moguænost izbora. Nije sve u uzimanju odgovarajuæih lijekova. Ovo djeluje kao psihoterapija", rekla je.