Bezuslovan upis godina - Stav Parlamenta

Started by hulio_salinas, 08-10-2007, 18:11:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

cvjetic

ja imam najbolji prijedlog do sad ubjedljivo..a to je da svi clanovi Studentskog Parlamenta daju ostavku ovog trenutka i da se sacini novi Parlament...

u tom Parlamentu bi bili Djole,anica_maja,Misika27,vucko81,sokobiv,anja i oprostite ako sam nekoga zaboravila...sve kolege koje su potpisale peticiju(koja inace uopste nije bila na faksu kako je receno nego je bila u 4. aprilu),sigurno ce glasati da oni budu novo studentsko tijelo,jer oni ocigledno zele da ucine nesto za nas studente,za sta sadasnji Parlament boli guzica,jer samo gledaju svoju korist...
inace,svako ko se upetljao u studentsko organizovanje,a koga ja poznajem,je stao sa fakultetom i vec godinama cupka u mjestu...toliko o koristi kod profesora...

Darker

Quote from: anja on 09-10-2007, 15:22:54
Nije bilo ni p od peticije kada ste brze bolje zatvorili temu u kojoj je bilo reci o istoj!

Na ovo je veæ odgovoreno, ali da dodam: ja sam PRE BILO KAKAVE informacije na forumu, dobio 4 sms-a sa tom sadr¾inom :hm
Na forumu smo dozvolili raspravu u JEDNOJ za to namenjenoj temi, èim je bilo O ÈEMU da se raspravlja :wink:

Molim da dobro proèitate Perecin post i da se dobro zamislite...

Uragoga

Ja dobih 7 pozivnih SMSova za tu peticiju, i posle prvog pomislio sam - jeste da cemo spustiti nivo kvaliteta obrazovanja na fakultetu, ali kad smo tako dobro organizovani da se obavestavamo SMSom - pa nek ide...
Kada su poruke nastavile da pristizu, pronasao sam pravu rec za njih - pravi  s p a m, bas kao u mail sanducetu!

Daca

I ja sam dobila bar jedno sest poruka sa istim sadrzajem,i stvarno nisam od onih koji su veciti pesimisti,ali smatram da su ipak zelje jedno-a mogucnosti nesto drugo,a posebno na nasem faksu.
Sto se tice ljudi koji su u Studentskom parlamentu,mogu samo da im kazem-SVAKA CAST,jer iako nikog od njih licno na poznajem,postujem to sto neko ulaze sebe da bi bar malo popravio stanje na nasem fakultetu  jer verujem da nije lako boriti se sa nasim nadmenim profesorima(cast izuzecima).I ja sam za to da se akcija sprovodi tokom citave godine,i verujem da ce dugotrajan pritisak biti efikasniji od neke kratkotrajne"hajke",a i shvatice nas mnogo ozbiljnije.
PERECO- :Bog :Bog :Bog

Ksenija

Jeco Pereco reci mi da li je moguce da neko ko sledece godine obnovi trecu u toku te obnovljene godine uz sav niz olaksica i dodatnih rokova(pa i da uvedu svakog meseca rok) polozi vise od 20 ispita razlike koja postoji izmedju novog i starog studijskog programa?!Znaci pricam ti o najugrozenijoj generaciji,koja je sad 2 godina..spojeni smo prosle godine sa bolonjom,evo i ove...a sledece je nerealno,apsurdno i prakticno neizvodljivo...

Slazem se sa tim olaksicama,ali za ljude koji nisu u ovakvom polozaju,a to su sadasnja 3 i 4 ...da na taj nacin svi oni "pobegnu" od bolonjaca..

Slazem se da je potrebna zajednicka borba od prvog dana i to podrzavam...

Sto se tice peticije,ona se i dalje potpisuje u 4 aprilu..

pereca

Ja sam izuzela iz mog predloga tu generaciju. Oznacila sam je kao najugrozeniju.
Ako neko od vas ove godine padne, ima razliku od dva ispita, sto nije nepremostivo.
Ako sada upise trecu, daje mu se mogucnost da uz olaksice uhvati redovno uslov za cetvrtu.
Manji broj ljudi ce da obnovi trecu u tom slucaju. U svakom slucaju mnogo manji broj nego sto je slucaj sa sadasnjim pravilima.

Svesna sam da ce ipak biti takvih, ali pazi, ne mislis valjda da ce neko uvesti bezuslovan upis od trece do poslednje godine. Moramo priznati da je to onda cirkus.
A ako vam uvedu samo za cetvrtu, naci cete se na cetvrtoj sa jos vecom razlikom ispita.
U svakom slucaju, ajde da probamo sa olaksicama, a ako se ispostavi da veliki broj ljudi ipak padne godinu, treba razmisliti o bezuslovnom upisu.
Dakle, ajde da damo sve od sebe da regularno damo uslov, a ne unapred da racunamo na bezuslovno.
Prosto je nezahvalno tako.

Nemoj da mislis da vas ne razumem. Razumem, u slicnoj sam situaciji.
Ali moramo realno pogledati na stvari.
Po mom misljenju i olaksice ako izborimo bice sa teskom mukom. A zamisli kako je onda sa bezuslovnim upisom.

A sto se tice peticije, ja cu je potpisati. Nista me ne kosta.
Samo nisam uverena da ce proci.
Zato sam predlozila nesto sto moze da se razvije. Nadam se i da urodi plodom.
Samo ne bih da gubimo vreme.

Nadam se da me razumes. Ja tebe razumem itekako.

maxy

Pereco svaka cast :Bog
I ja sad obnavljm trecu i s jedne strane nisam bila za to da bude bezuslovna cetvrta upravo zbog tog opustanja i gomolanja ispita,jer garantujem,bar za sebe da bih se opustila kad bih znala da ne moram da jurim uslov,i verovatno bih bila duze apsolvent nego kad sledece godine (nadam se)upusem cetvrtu.Cekalo bi me jos 10 ispita iz cetvrte i pete i ovi preneti,oduzilo bi se to...
Bolje da se potrudimo oko jos rokova,nekih olaksica...
Svi koji su potpisali sada tu cuvenu peticiju neka potpisu opet,ali sad na pocetku godine,a ne tri dana pred kraj upisa,bice bolje sigurno...jer gore ne moze

vucko81

Pa "parlamentarci" organizirajte nas da vam pomognemo u dobijanju novih rokova decembar je jako blizu,mora se poceti na vreme. 

Masha

Perecin post zista vredi procitati. Ja imam jedno pitanje, neko ko ove godine redovno slusa trecu godinu, ide na vezbe, on ce moci da iskoristi olaksice u polaganju ispit npr. preko kolokvijuma, ako to nravano uspe, ali sta ce da rade oni koji sada obnove trecu? Hoce li i njima biti dozvoljene te olaksice? Ksenijino pitanje takodje razumem i mislim da se nesto treba uraditi da sledece godine studenti ne bi bili u situaciji da moraju da polazu vise ispita nego sto su za 3 godine pozlozili kako bi nastavili svoje skolovanje.

Al-Jasmina

:hm Tesko da ce neko ko obnavlja a na vezbama nije imao doticne kolokvijume(kao oslobadjajuce za neke delove ispita) moci da ide na kolokvijume i time stekne olaksice... :ohwell:
Demantujte me slobodno  :cvet

pereca

Nisam mislila na kolokvijume na vezbama, nego za sve studente. Tipa na polovini semestra.
Olaksice imaju smisla samo ako se uvedu za sve studente. I redovne i u obnovi.

Sve je ovo hipoteticki, dakle ako uspemo.
Nista nije jos ni zapoceto.

vucko81

Neka nam lepo vrate dva roka sto su nam oduzeli.  :PI:

Weishaupt

Mislim da je problem cele price, to sto nas dragi fakultet nije dobro osmislio ceo koncept studiranja.
Sa jedne strane imamo stare studente, koje sada i profani boze me oprosti gledaju ko neki sljam, propalitet (licno prisustvovao), i bolonjce kao novu nadu,elitu...
Nije mi cilj da diskreditujem bilo koga,ili da mislim nesto lose o bolonjcima,vec da ukazem da su profani toliko usli u svet lazi,da sada tripuju da je sve novo ekstra,a sve staro bu.a.
Faks se trudi da zaradi kintu preko grbace svih nas, i njima ma koliko bizarno zvucalo, odgovara da prave ovakve haose,jer ce pola ljudi sigurno da pukne na nekom ispitu i da se boji za svoju sudbinu studenta,jer nema pojma sta ce i kako ce faks reagovati da uskladi dva razlicita programa studija,koji se vrse paraleleno na istom fakultetu.Njima je bitno da su uzeli kintu,najavljuju neke master studije (to jos nije definisano u skupstini), a zapravo cela reforma je ocigledno uradjena po principu stapa i kanapa. I sada svi ispastamo!

pereca

Ne mislim da je reforma toliko losa. Ali da ima mana - ima. I to je normalno kad se uzme u obzir da je to prvi pokusaj reforme na nasem faksu, a i vreme je bilo prilicno kratko.
Svugde gde se radi reforma, ona se menja i uskladjuje po nekoliko puta. I to ce morati i kod nas da se desi.

Profani su po meni uvek bili takvi, ako i fakultet koji gleda da zaradi.
Ali jbg, sigurna sam da se to nece promeniti.

Ono sto je nasa nada jeste da smo u problemu i jedni i drugi.
Oni imaju obaveze po Zakonu. Zamisli da ih tuzi svaki student kojem nisu omogucili da zavrsi studije po starom programu. A duzni su da to urade.

Master prica u Skupstini nas ne dotice. Nama je svakako priznat master jer on podrazumeva 300 ESPB = 10 semestara = duzina nasih studija. Ali o tome smo pricali u drugim temama.

Masha

Bolonja je unela opstu pometnju u akademski zivot Srbije. Ne mislim samo na nas fakultet nego ceo univerzitet. Sve ovo sto se desava od fakulteta do fakulteta, preko rektorata do skupstine je sramno. Bolonja je sjajna stvar, na njoj treba raditi da bi iz godine u godinu bila sto bolja. Ono sto je moja zamerka i ono sto ne razumem jeste to sto se pocelo sa novim programom, a da nema plana kako i sta sa studentima po starom programu, narocito poslednjom generacijom, posebno imajuci u vidu da fakultet ne moze da organizuje 2 studijska programa paralelno, a koliko sam nov zakon citala, to bi trebalo da moraju. Posto plana nema, onda se slazem sa perecom. Dakle, moramo se organizovati, ali ne sledeceg oktobra 5 dana pred kraj upisa, vec od sada i kulturno i civiliozovano traziti olaksice.
E sad, zasto sam ja pitala sta sa onima koji sada obnove trecu godinu tj. da li bi i oni, ukoliko se uvedu olaksice u vidu polaganja iz delova, mogli to da iskoriste. Zato sto kada je uvedeno da se analiticka hemija moze polagati iz 2 dela to su mogli da koriste samo oni koji su te godinu redovno slusali drugu godinu. One koji su drugu obnovili ta olaksica nije kacila. Dakle, ako se uvedu te olaksice i budu dostupne samo onima koji redovnu slusaju neku godinu onda oni koji obnavljaju od toga ne bi imali vajde. No, posto je to jos uvek samo ideja i jedna od mogucih vidova pomoci, verujem da pitam previse i previse idem u detalje, ali, nije zgoreg imati i to u vidu.  :wink: