Bezuslovan upis godina - Stav Parlamenta

Started by hulio_salinas, 08-10-2007, 18:11:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Masha

Zvecarko, ta tema je zakljucana i od tada se o rokovima prica u okviru ove teme. Studentski parlament je danas tj. 9. posto je sada vec 10. trebao da preda zahtev fakultetu za taj jedan dodatni rok, pa sad, videcemo da li cemo ga dobiti i koji ce to biti.

nasty girl

Quote from: zvecarka on 09-10-2007, 23:43:18
oni koji nisu dali uslov za drugu godinu i predju na bolonju po kom programu polazu zaostale ispite koje su odslusali iz druge god?

po straom programu...

vorda

OK 11 strana razlicitih misljenja a ono sto mene zanima jeste da li ima jedna osoba koja moze da da odgovor.Ko zna koliko ljudi je potpisalo peticiju a mene zanima sta je uradjeno onda, da li predata nekome, treda ba bude ili se na tome zavrsilo pa je nadjena zamena - jos jedan ispitni rok.Komentari i mislinja tipa nerealno ili ne, nisu mi vazna, samo me zanima da li je nesto uradjeno osim potpisa.
Ako neko moze da mi odgovori, hvala!

willie the scot

ovde je pereca jedina rekla nesto konstruktivno.

najgori smo streberi- prihvatamo sve sto nam stave na grbachu, jer, zaboga, nas je dobar fakultet jer mora mnogo da se uci... elita...
mi smo debili, bre! kad pricam sa studentima farmacije iz amerike...jaoooo...znate gde su oni po ZNANJU u odnosu na nas! po kolicini informacija, po prakticnoj primeni, po mogucnosti brze reprodukcije tog znanja!
...a ja znam da napisem formulu tubokurarina i treba da budem srecan...

jel mislite da su profesori samoinicijativno dozvolili onakve uslove studiranja na medicini? to je bre stalna borba! i to borba njihovih studentskih organizacija, a ne posledica dzangrizavih i zajedljivih komentara ljudi koji ne veruju ni u sta, pa ni u sebe.

philoserbiana

AquArius

Imala sam priliku da ovog leta provedem mesec dana na jednom univerzitetu u Americi, na koledzu farmacije, ciji je program tzv. od 0 do 6 godina (sto je negde slican program kao kod nas, jer je poslednja - sesta godina, u stvari godina rotacija, tj. ciste prakse, a kod nas recimo da vecina ode na staziranje posle faxa, s tim sto mozemo diskutovati koje i kakve razlike tu postoje. A postoje). Inace, uobicajeni programi za farmaceute u Americi traje osam godina i razlikuju se od pomenutog.

Ne mogu da kazem da znaju vise od nas, oni su samo usmereniji na farmaciju i praksu. Njihovi predmeti (kako koji) su malo sazvakaniji, ali daleko od toga da im je gradivo manje obimno, jer farmaceut ovde, u Americi ili u Tunguziji bi trebalo da zna isto. Sve sto uce je up to date, uce ih kako da se snalaze u pravom poslu, pa cak i sa tim ima studenata koji su nezadovoljni.

Ono sto je mene obarilo s nogu je jednostavnost u komunikaciji izmedju profesora i studenata, profesor koji stoji na zemlji, koji je dostupan. Ono sto kod njih postoji je mogucnost ucestvovanja u razlicitim projektima (sa tim istim poprilicno neopterecenim profesorima), bez obzira da li si polozio neki ispit ili ne, vazno je samo da si zainteresovan i da zelis da ucis. Neretko su studenti koji rade na tim projektima placeni (u zavisnosti od znacaja projekta, sa li se radi u saradnji sa nekim drugim ili je samostalan).

Da se razumemo i njihov sistem nije bez mana, i to oni sami priznaju. Oni imaju vise novca, za koji se tacno zna gde ide (pa tako fakultet npr. moze da ima masine koje kostaju desetine hiljada dolara, na kojima zaista! rade studenti, cak i internacionalni :happy: ).

Amerika je ogromna. Nije svuda ovako. Postoje manji i veci, bogatiji i manje bogati univerziteti..

I uteha mi vise nije : ali nasi studenti kad odu, sa tom teorijom ruse zidove, ali nasi studenti su potkovani znanjem, ali nasa deca su ucila mnogo, ona su jadna preucila i znaju da se sluze i stapom i kanapom.

Tacno treba i to znati.
Ali NE samo to.

Uragoga

Quote from: willie the scot on 10-10-2007, 10:19:23
...a ja znam da napisem formulu tubokurarina i treba da budem srecan...
Ne treba da znas strukturu tubokurarina!!! A zasto kada govorimo o propustanju studenata na naredne godine bez uslova navodimo kao opravdanje neuspeh starog sistema? To sto je nama 'nebolnjcima' jedan od velikih zivotnih problema sta iz knjige/predavanja/skripti treba a sta ne treba, to je potpuno druga tema (njoj takodje pripada i da li je gorepomenuti problem takodje i problem bolonjaca, ili su ga oni resili (?)). Konstatovali smo da se fakultet mora resiti nebolonjaca, i TO ce, jednoga dana biti opravdanje sto su neki studenti propusteni da se upisu na sledecu godinu uz prenosenje ispita. I tada se nece govoriti kako nam je program bio dobar/los, pa smo zato mi nebolonjci bolji/gori.

Reci da smo 'streberi', jeste priznavanje. Medjutim, mora se praviti razlika medju studentima, postoje izuzeci. 'Streberi' su samo proizvod snalazenja u sredini koja promovise streberizam. A ko je odgovoran za to? Uveren sam da je krivica podeljena izmedju studenata i profesora! Iz tog razloga nisam zadovoljan postom u kojem se tvrdi da su studenti farmacije na univerzitetu BGa 'debili' kojima je cilj da sto vise bespredmetnog sadrzaja svale sebi na grbacu da bi u svojim mozgovima stvori sliku da su 'elita'. To jednostavno nije tacno (naravno, mozda postoje negativni izuzeci koji to tako dozivljavaju). Profesori se uglavnom ne bave problemom kako studenti dozivljavaju gradivo, studije itd. bar na predavanjima. - Prezauzeti su zurenjem da stignu da ispredaju sve sto je zacrtano po udzbenicima ili programu. I taj deo problema je njihov. Postoji li i studentski, ili cemo se i dalje baviti sa time sta treba da se uci a sta ne?

Maslacak

Quote from: vorda on 10-10-2007, 08:35:06
OK 11 strana razlicitih misljenja a ono sto mene zanima jeste da li ima jedna osoba koja moze da da odgovor.Ko zna koliko ljudi je potpisalo peticiju a mene zanima sta je uradjeno onda, da li predata nekome, treda ba bude ili se na tome zavrsilo pa je nadjena zamena - jos jedan ispitni rok.Komentari i mislinja tipa nerealno ili ne, nisu mi vazna, samo me zanima da li je nesto uradjeno osim potpisa.
Ako neko moze da mi odgovori, hvala!

Nisu uraðeni ni potpisi kako treba jer se peticija nije pojavila na fakultetu! Ko ¾ivi u èetvrtom aprilu, ili mu je blizu, taj je potpisao. Studenti koji su to tako lepo organizovali, rekli su da æe peticija biti na faxu od 8. do 10. oktobra, ali se pojavila nije.
Iz toga mogu da zakljuèim, da niti je predata, niti je vi¹e bilo ¹ta uraðeno po tom pitanju, osim dreke na studentski parlament.
Eto, ja toliko mogu da ti odgovorim.

olgica

Drugari, moram da vas pitam nesto. Da li se zna nesto za taj oktobar 2?
Hvala puno!

jecka

Ja sam danas bila na faksu.U studentskoj sluzbi su mi rekli da za sada nema novih rokova.Tako da nista od oktobra 2.

schonne

ma naravno za oktobar 2 je kasno nego ajmo sada svi  za decembar  :Bog  :Bog  :Bog

Adonis_Vernalis

Namerno dolivam ulje na vatru. Crknite - puknite!  :namcor

Da se JA pitam, posle prezivljenog danasnjeg dana (a bese oktobarski rok, hvatanje zadnjih vozova, pa ko stigao - stigao, a ko nije, zao mi je), ukinuo bih i oktobar 1. I uveo bih samo Juni i Septembar. A ocekivao sam znanje koje prsti!

Izbusili ste mi auru ko sir ementaler vristecim neznanjem. A pitam osnovne stvari. Podeli. Nabroj. Imenuj. Zakljuci. Ako vec pricas, potvrdi. Ako vec govoris, dokazi. Ili, nemoj govoriti. Nemoj traciti svoje, pa moje vreme, jer vremena nemamo. Formule prihvatam ko crteze: ume da crta - ne ume da crta. Tubokurarin (sem osnovnih informacija) nikoga nisam terao da mi napise/nacrta, sta god vec. Nikotin je derivat nikotinske kiseline. A sta bese nikotinska kiselina? Uh, oh, pa bas ne bih znao/znala reci. Da, kardiotonicni heterozidi... sta to bese? Ima veze sa srcem. Da, naravno.

Sve ima veze sa srcem. Ali i sa mozgom.

Nek vam bude i decembar, i januar i februar... i svaki mesec. I svaki dan u nedelji ako treba. Ali, znajte barem o cemu se prica kad vec izvucete pitanja i procerdate sat vremena da dodjete + sat vremena da razmislite + sat vremena da oznojite i profu i sebe + sat vremena da se vratite kuci. Barem koliko u Politikinom Magazinu pise...

A ko ce moju auru da zakrpi?

igrackica

Profesore, izvinite, ali to je neki prirodni zakon. Na jednom institutu se profesori izivljavaju, na drugom institutu su profesori vrhunski, pa se studenti izivljavaju i tako sve u krug!
Slazem se da je zadnji voz, mrzim svaki oktobar, to je rok u kome uglavnom nista ne plazem, a kamoli jurim uslov, a sad zamislite, eto i ja u oktobru jurim uslov i svakom se nekad desi. Tesko da cemo pucati od znanja kada smo pod uzasnim stresom, kada vise ne znamo ni da li spavamo, ni kada ucimo, ni koliko jos imamo da predjemo...
Inace, moram da se usprotivim, farmakognoziju retko ko i daje pre tog oktobra, jednostavno je ta treca godina takva da je to tesko uklopiti, cast izuzecima!
Na kraju, ne znam zasto se nervirate, ako ne zadovolje minimum znanja, zao nam je, vidimo se u sledecem roku! Dobar deo studenata izlazi na ispit "na blef", sa pola nepredjenog gradiva, sa stavom "snaci cu se vec nekako" i prolazi im, kako, ni dan danas mi nije jasno, ali to je masovna pojava!
I sve ovo nema bas mnogo veze sa temom, ali ajde...
A, da, na pr. da je godina bezuslovna, ti isti studenti danas ne bi polozili taj ispit, tj. verovatno pojedine ne bi pustili. Ili, da postoji oktobar 2, ti studenti opet ne bi polozili, pa bi morali da nauce za oktobar 2!

Masha

Postoje primeri koje je Adonis naveo, uopste u to ne sumnjam, ali ne sumnjam ni da postoje oni koji dodju na ispit i pucaju od znanja. Ako ovi prvi revoltiraju, onda bi ovi drugi trebalo da plene, ako prvi dovode do zelje za redukcijom rokova, onda bi ovi drugi trebalo da izazovu suprotnu reakciju.

katarina