Plaæaju i ono ¹to ne moraju

Started by Bred, 10-10-2007, 14:57:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Ivan Mi¹koviæ |

Svi neophodni lekovi za odr¾avanje trudnoæe nalaze se na pozitivnoj listi. I pored toga, trudnice kupuju brojne lekove i preparate, jer im pojedini ginekolozi èesto ka¾u da su lekovi drugih proizvoðaèa bolji i savetuju im da ih kupe. Zbog toga odr¾avanje trudnoæe meseèno ko¹ta i desetak hiljada dinara, iako je zvanièno besplatno.

Veoma èesta terapija tokom odr¾avanja trudnoæe su preparati gvo¾ða koji su trudnicama neophodni. Iako se, prema reèima ginekologa dr Neða Èuture, na pozitivnoj listi nalazi adekvatan preparat, trudnice vi¹e vole da kupe gvo¾ðe drugog proizvoðaèa i plate 300 i vi¹e dinara.
Beograðanka Marija T. (33) odr¾ava veæ treæu trudnoæu i trenutno kupuje praparat gvo¾ða i lek koji slu¾i kao hormon i daje se kod riziènih trudnoæa.
- Nisam sigurna da li postoje paralele za ove preparate, ali mi je ginekolog rekao da su proizvodi ovih farmaceutskih kuæa bolji i sa manje ne¾eljenih dejstava, tako da moje odr¾avanje trudnoæe ni u kom sluèaju nije besplatno. Neophodna mi je i folna kiselina koja slu¾i za bolju resorpciju gvo¾ða, koju takoðe plaæam nekoliko stotina dinara, jer je èesto nema u dr¾avnim apotekama - rekla je za „Blic“ Marija T.
Dr Neðo Èutura je izrièit da se svi neophodni lekovi za odr¾avanje trudnoæe nalaze na pozitivnoj listi i da nema potrebe za kupovinom preparata drugih proizvoðaèa.
- Imamo sve ¹to je neophodno, ali pacijentkinje su èesto nagovorene da uzmu ba¹ odreðeni lek ili preparat i onda mora da ih ko¹ta. Poku¹avam da ih odgovorim, ali èesto bez uspeha - ka¾e dr Èutura.
Na primedbu da preparat gvo¾ða koji je na pozitivnoj listi izaziva muèninu i da trudnice zato kupuju one drugih farmaceutskih kuæa, ginekolog dr Mirjana Velimiroviæ iz Doma zdravlja „Savski venac“ odgovara:
- Pa svaki preparat gvo¾ða izaziva muèninu. Moj stav je da trudnice vole da budu u trendu, pa èim èuju da je ne¹to novo i da je to neko koristio, i one bi htele. Trudnicama kojima ja vodim trudnoæu savetujem iskljuèivo preparate koji se dobijaju o tro¹ku Fonda - rekla je za“Blic“ dr Velimiroviæ.
Cena hormona koji se daju u sluèajevima riziènih trudnoæa iznosi od 100 do 500, folna kiselina ko¹ta oko 70 dinara, lekovi za spreèavanje kontrakcija izmeðu 100 i 550 dinara, dok su cene preparata gvo¾ða izmeðu 100 i 600 dinara.
Trudnice ne plaæaju samo lekove veæ i ako po¾ele da ih porodi doktor koji im je vodio trudnoæu. Naravno, ne po zvaniènom cenovniku, jer takva usluga nije predviðena. Jelica Raduloviæ iz Gradske zdravstvene inspekcije ka¾e da je relativno jednostavno otkriti ginekologe koji ovu uslugu naplaæuju.
- Ako naèelnik zatekne ginekologa koji je zavr¹io de¾urstvo prethodne noæi sledeæeg dana u tri posle podne u sali, mo¾e da se posumnja da taj ginekolog radi za pare, odnosno naplaæuje usluge trudnicama. Zvanièno, ne postoji moguænost da se insistira na prisustvu odreðenog lekara na poroðaju, jer èemu bi inaèe slu¾ili de¾urni lekari - rekla je Raduloviæeva za „Blic“.
Izgleda da trudnice veæinom same nutkaju novac medicinskom osoblju ubeðene da ba¹ tako treba. Problem je ¹to, ako je verovati brojnim èitateljkama „Blica“ koje su nam se javile povodom naplaæivanja epiduralne anestezije u porodili¹tima, medicinsko osoblje ne odbija ove vrste poklona.
- Ponudila sam 200 evra babici i jo¹ toliko ginekologu koji mi je vodio trudnoæu. Oboje su prihvatili novac. Babica je dobila i cveæe. Jedino tako bila sam sigurna da æe proteæi sve kako treba. I zaista je bilo tako, a moji najbli¾i su iz minuta u minut bili informisani kako se odvijao poroðaj. Nije me poraðao lekar koji mi je pratio trudnoæu, veæ de¾urni, koji je „pro¹ao“ samo s fla¹om viskija - isprièala je za „Blic“ Nina P. (27).
Prema reèima inspektorke Raduloviæ, Inspekcija nije dobila nijednu prijavu trudnica kojima je tra¾en novac u nekom od porodili¹ta. ®ene su zabrinute za svoj i ¾ivot bebe, pa nikoga ne prijavljuju, a bez konkretnih prijava nije moguæe nikoga goniti. Hrabri koji se ipak odva¾e da prijave bilo kog lekara odmah se upuæuju u Odeljenje za privredni kriminal pri MUP-u.

Uhvaæeni na delu
Tokom proteklih nekoliko godina dva lekara su uhvaæena u primanju mitra, zahvaljujuæi prijavi pacijentkinja. Krajem 2005. godine prijavljena je dr Sonja Ðuroviæ iz KBC „Zvezdara“, jer je od porodilje tra¾ila 500 evra, a uhvaæena je pomoæu obele¾enih novèanica. Primer dr Sonje Ðuroviæ je gotovo identièan sa sluèajem dr Vesne Mrðenoviæ, anesteziologa u GAK „Narodni front“, koja je bila u pritvoru, jer je takode tra¾ila novac od porodilje.

Bezbolni poroðaj i dalje zabranjen
Upravni odbor Porodili¹ta KC Srbije u Vi¹egradskoj jo¹ nije doneo odluku o ceni epidurala i njegovom stavljanju na listu komercijalnih usluga. U GAK „Narodni front“ epidural ko¹ta 10.000 dinara, od èega 1.385,14 dinara ko¹ta set za epidural, klinici pripada 4.495,24 dinara, a 4.120,62 dinara se odvaja za naknadu anesteziologu i anestetièaru, ali samo ako je usluga pru¾ena van radnog vremena.

Lekovi po preporuci
Delom, kupovini lekova koji se ne izdaju o tro¹ku Fonda „kumuju“ i ginekolozi. Nezvanièno, mnogi od njih su u dogovoru sa brojnim farmaceutskim kuæama i za dobijeni procenat preporuèuju trudnicama da kupe lek odreðenog proizvoðaèa.

blic