Èavrljanje je znaèajno

Started by Bred, 11-10-2007, 11:05:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Neformalni razgovori na radnom mestu mogu uèiniti velike stvari! To je onaj prvi kontakt, takozvani small talk koji nikada nije pogre¹an jer pokazuje „deliæ pa¾nje“ prema sagovorniku zbog kojeg se osoba oseæa ugodnije.

Komunikativnost i sposobnost èavrljanja s kolegama s posla danas je tra¾ena ve¹tina. Struènjaci smatraju da poslovni ljudi moraju znati da vode „small talk“ i biti informisani o aktuelnim dogaðanjima ako ¾ele da budu uspe¹ni.
Kako steæi ve¹tinu èavrljanja?
Mo¾ete zapoèeti razgovor o svakodnevnim temama o kojima razgovarate sa prijateljima. Te¾ak dan, vreme, kolièina posla i slièno. Ukoliko ste osobu sreli ranije, poku¹ajte da se setite neèega o njoj, na primer prati li sportski program, pa je poku¹ajte ukljuèiti u razgovor o nekoj va¾noj utakmici.
Prvi pozdravite. Nasmejte se i rukujte na poèetku razgovora. Ako primetite da vam sagovornik nije upamtio ime, sami ga izgovorite.
Ako ¾elite da se pribli¾ite odreðenoj osobi, tada je najbolji naèin da vas upozna i predstavi osoba koja je bliska osobi s kojom ¾elite da stupite u kontakt. Zamolite kolegu za uslugu.
Ako vam osoba da podsetnicu, rukujte se s njom i proèitajte ¹ta taèno pi¹e na vizitkarti. Zatim je stavite u d¾ep ili na mesto predviðeno za podsetnice. Na taj naèin osobi pokazujete da je cenite i da vas zanima na kojoj poziciji radi.
Poku¹ajte da upamtite imena svih kolega.
Ukoliko ste osobu upoznali na nekom od seminara ili slu¾benom putu, mo¾ete je upitati nekoliko poslovnih pitanja. Na primer, koliko dugo se bavi tim poslom, da li je prvi put na seminaru i slièno.
Saslu¹ajte osobu koja vam govori. Nije dovoljno da samo klimate glavom, kljuèite se u razgovor.
Poku¹ajte vi¹e da slu¹ate nego da prièate. Nemojte zapoèinjati razgovor o negativnim temama.
Pazite na pokrete tela. Va¹ govor tela ostavlja prvi utisak na osobu.

blic

philoserbiana

mlogo volem da cavrljam,nekad i previse kada me uhvati inspiracija  :lol2:

Al-Jasmina

 :> Chavrljanje je potcenjena umetnost, ako mene pitate  :)):

Darker

Zato si ti nekrunisana kraljica iste :K :K

philoserbiana


pig_am_am

sto se mene tice - kad bi moglo samo da se cuti... :D
mozda volim da kucam, ali da pricam ne volim :ohwell:

mozda ima neke veze s tim sto malo mucam :D
ne znam...