Skidanje dioptrije operacijom

Started by Bred, 11-10-2007, 11:46:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Na Vojnomedicinskoj akademiji juèe su promovisane dve nove hirur¹ke metode koje æe ubuduæe raditi lekari u toj ustanovi. Prva se odnosi na jetru i takvim hirur¹kim naèinom to do sada nije raðeno, a druga je smanjenje dioptrije laserom, ¹to je proteklih meseci bilo moguæe samo u privatnim beogradskim klinikama.

Portna hipertenzija je jedna od najte¾ih operacija kod hronièno obolele jetre, u grupi je takozvanih operacija spasavanja ¾ivota.
- Uspehom ove prve operacije uèinjen je veliki pomak u istoriji zdravstva Srbije. Spasen je ¾ivot pacijenta i kupljeno je vreme do transplantacije jetre - ka¾e naèelnik VMA, general-potpukovnik Miodrag Jeftiæ.
Operator profesor Darko Mirkoviæ objasnio je da je pacijent operisan polovinom avgusta, kada mu je postavljen ¹ant, sintetski materijal koji je premostio zaèepljenje na izlazu iz jetre, i otvorena glavna vena koja odvodi krv iz trbuha, da je jetra bila naduvena i zauzimala je 50 odsto trbuha. Pacijent je krajem septembra otpu¹ten kuæi i biæe na do¾ivotnoj koagulativnoj terapiji. Operisani Rastko Mariæ ima 25 godina, uzrok njegovog problema jesu uroðene promene u genima.
Drugi hirur¹ki zahvat je manje komplikovan i mnogo je lak¹i za pacijenta, a sve traje znatno kraæe. Naime, na Vojnomedicinskoj akademiji poèela je i primena lasera „za skidanje dioptrije“ aparatom „alegreto aj ku 400“ koji se koristi samo na tri klinike u Evropi. Tim zahvatom uklanjanje dioptrije laserom traje od pet do deset minuta, na oba oka, a pacijent veæ posle 72 sata mo¾e da se vrati svakodnevnom poslu. N. Erac

Cena operacije oka
Operacije refraktivne hirurgije na Vojnomedicinskoj akademiji su besplatne za vojna lica, dok civilna plaæaju 64.000 dinara za zahvat na jednom oku. Ovakve operacije u privatnim beogradskim klinikama skuplje su do 30 odsto, dok u pojedinim ordinacijama ko¹taju i do 2.000 evra. Termini za lasersko skidanje dioptrije na VMA popunjeni su do polovine decembra.

blic

hulio_salinas

Ne znam kako da se izrazim, ali poku¹aæu da pitam, pa protumaèite kako tako:
da li uklanjaju dioptriju 100%? Da li posle zahvata vidi¹ kao potpuno zdrav, ili ti je ostaje procenat "lo¹eg vida"?

Ovo stvarno nije lo¹a stvar. Mal' nepristupaèna za nas obiène, ali nije lo¹e.

darusaz

ВМА је закон!  :a  :pljes:  :cvet

Enea

Quote from: hulio_salinas on 11-10-2007, 14:00:02
Ne znam kako da se izrazim, ali poku¹aæu da pitam, pa protumaèite kako tako:
da li uklanjaju dioptriju 100%? Da li posle zahvata vidi¹ kao potpuno zdrav, ili ti je ostaje procenat "lo¹eg vida"?
DA, DA, ne ostaje..

frckica-j

Hm, ja sam malo æorava i pitala sam svog oènog docu za tu lasersku operaciju vida. I on ba¹ i nije za to. Uop¹te, kako mi je objasnio, postoje diskusije oko te operacije jer su neki struènjaci za a neki protiv. Jer tim operacijama se nanose tanki rezovi na ro¾njaèi da bi se ispravile nepravilnosti u ispupèenosti ro¾njaèe koje dovode do nepravlne refrakcije svjetlosti. Elem, upravo ti mali o¾iljci su problem jer tovode do o¹teæenja ro¾njaèe. I inaèe ima neka medicinska izreka koja ka¾e da su o¾iljci slaba mjesta tkiva. Tako da mi je preporuèio da se ipak dr¾im soèiva.
A operacija ne mora da bude do¾ivotna. Naime, tom operacijom se popravlja trenutna dioptrija. Ako se dipotrija nije ustalila, onda mo¾e da doðe do ponovnog rasta i poslije operacije. 

Enea

frckica-j

No sikiriki Enea! To je posledica propagande. A tek kad se èovjek dobro raspita shvati neke stvari... :jub:

Enea

cjuti enea, cjuti.

raspitaj se malo bolje.
peace

frckica-j