Luk Peri

Started by Bred, 22-07-2006, 20:19:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Luk Peri (Luke Perry) roðen je 11. oktobra 1965. godine u Ohaju. Jo¹ u srednjoj ¹koli osvojio je titulu najveæeg flertera godine. Ovaj epitet ga je pratio i tokom èitave karijere posveæene filmskoj umetnosti. Film ga je zainteresovao jo¹ u osnovnoj ¹koli, kada je sa drugovima iz razreda snimao amaterske filmove porodiènom kamerom.

Iako je najpoznatiji kao glumac, Luk Peri se oprobao i kao producent, scenarista, ali i kao reditelj. Prve uloge dobio je krajem osamdesetih godina. Debi je imao u filmu "Bliznakinje", sa slabim komercijalnim uspehom. Svi se, meðutim, sla¾u da mu je uspeh u Holivudu donela uloga Dilana Mek Keja u legendarnoj tinejd¾erskoj seriji "Beverli Hils", koja je snimana poèetkom devedesetih godina. Ova serija do¾ivela je neverovatan uspeh ¹irom sveta, pa je, glumeæi u njoj, Peri stekao ogromnu popularnost. Serija je snimana do 1995. godine, kada je snimanje prekinuto, ¹to zbog problema sa veæim delom glavnih glumaca, ¹to zbog pada popularnosti u javnosti.

Pa ipak, krajem XX i poèetkom XXI veka, ova serija je u nekoliko navrata do¾ivela svoj reciklus: glavni glumci serije poku¹ali su da se okupe i snime nastavak o tinejd¾erskim ¾ivotima posle srednje ¹kole. Sav posao se, meðutim, sveo na nekoliko epizoda za televizijske kuæe koje su do¾ivele osrednju popularnost.

Luk Peri je do danas snimio 15 filmova. Iako nije imao glavne uloge u filmovima "Neprijatelj" i "Peti element", ovi filmovi su svojim velikim uspehom uveæali i Perijev. Pored filmskih uloga, oprobao se i kao producent i re¾iser u filmovima ni¾eg bud¾eta. Takoðe, pozajmljivao je svoj glas u nekoliko crtanih filmova, meðu kojima je najpoznatija animirana verzija "Mortal kombata".

Javnost je bila prosto ¹okirana 1996. godine, kada je Luk odluèio da se venèa sa obo¾avateljkom koja mu je u paketu poslala svoj brushalter. Uprkos brojnim sumnjama, ovaj brak je potrajao do danas!