Dajana Ros

Started by Bred, 22-07-2006, 20:22:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Poznata glumica i pevaèica roðena je 26. marta 1944. godine u Detroitu. Mnogima æe ostati u seæanju po sukobu sa koleginicom iz grupe "Supremes" usred novogodi¹njeg koncerta, ili po nezaboravnom incidentu povodom nestanka dela novca od koncerta koji je odr¾ala u humanitarne svrhe. Bilo je jo¹ puno incidenata koji su kvarili sliku o ovoj dami, ali joj i podizali popularnost. Ipak, njena biografija veoma je interesanta zbog pozitivnih dogaðaja; Rosova je svojim prisustvom obele¾ila èitave dve decenije u ¹ou-biznisu.

Deset godina je ova pevaèica predvodila èuveni ¾enski trio iz ¹ezdesetih godina, "Supremes". Sa 12 hitova koji su bili na prvim mestima amerièkih muzièkih top-lista i milionima prodatih albuma, ova grupa je po popularnosti bila odmah iza "Bitlsa". Zbog harizme ove pevaèice, sredinom ¹ezdesetih menad¾er grupe menja naziv grupe u "Diana Ross and the Supremes". Godine 1969. Dajana Ros napu¹ta grupu i kreæe u solo karijeru. Dva singla koja je izdala do 1970. godine bila su veoma popularna i Rosova postaje jedna od najpoznatijih solo izvoðaèica u svetu.

Godine 1970. Dajana Ros se oprobala u glumi. Glavna uloga u filmu "Dame pevaju bluz", gde je igrala legendarnu Bili Holidej, donela joj je nominaciju za Oskara. Film je imao ogroman komercijalni uspeh, ali je primio i odliène kritike. Prvi uspeh ju je zavarao. Naime, dva naredna filma, u koje je polagano puno nade, "Mahagonija" i "Èarobnjak iz Oza", do¾iveli su debakle.

Te¹ke godine u glumaèkoj karijeri Dajana Ros je nadoknaðivala uspesima u muzici. Njeni albumi su konstantno prodavani u milionskim tira¾ima, a hitovi su gotovo bez izuzetka bili na vrhovima muzièkih top-lista. Verovatno je najveæi uspeh u muzièkoj karijeri bila njena pesma snimljena za potrebe filma "Endless Love", a kasnije izdata na singlu, koji je prodat u vi¹e od dva miliona primeraka, ¹to je za poèetak osamdesetih godina bio neverovatan tira¾.

Postepen pad popularnosti ove dive osetio se tek krajem osamdesetih i poèetkom devedesetih godina. U to vreme ona se oprobala i u pisanju, a poèela je da se bavi i biznisom. Objavila je dve knjige o svom ¾ivotu, od kojih je prva, prilièno kontroverzna, prodata u vi¹e od pola miliona primeraka. Godine 1990. kupila je veæinski paket akcija jedne velike amerièke izdavaèke kuæe, koja joj je u poèetku objavljivala muzièka izdanja.

Dajana se tri puta udavala i razvodila. Iz tri braka ima tri æerke i dva sina. Poslednji brak, sa norve¹kim biznismenom Arneom Naesom, raspao se krajem 1999. godine.