Akreditacija fakulteta

Started by pereca, 14-10-2007, 15:41:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pereca

У реду за дозволе чека 180 факултета

Провера квалитета рада факултета или акредитација почеће 1. новембра и трајаће две године, а прве дозволе за рад Министарство просвете требало би да изда до јуна. Према Закону о високом образовању, акредитацију морају да прођу сви државни и приватни факултети, а ко не добије дозволу за рад, неће моћи да уписује нове генерације студената.

Проф. др Слободан Арсенијевић, председник Комисије за акредитацију, каже да ће провера факултета бити подељена у четири циклуса, а остављен је и пети, резервни.
- У Србији има 180 факултета и акредитоваћемо их у циклусима који трају по четири месеца. Било је прво планирано да се факултети оцењују по областима, међутим, одлучили смо да се сами пријављују. Интересовање је велико и факултети су већ попунили прва два циклуса - објаснио је Арсенијевић.

У првом кругу пријавили су се факултети који су раније почели са усклађивањем наставе са Болоњском декларацијом. Међу њима је неколико новосадских факултета, девет нових универзитета, а има доста и факултета са осталих државних универзитета.
- За први циклус факултети треба да предају документацију до 1. новембра. Сви се припремају и стално комуницирамо како не би дошло до неких проблема. Очекујемо да ће акредитација факултета бити завршена на време и да ће све добро проћи, а исто важи и за више школе. Неће бити пропуста и све ћемо радити онако како прописује закон - каже Арсенијевић.
Он наглашава да има довољно рецензената који ће оцењивати факултете, а у акредитацији ће учествовати и страни рецензенти.

Стоматолошки факултет у Београду ће у процес провере квалитета ући 1. новембра. Декан проф. др Драгослав Стаменковић каже да овај факултет већ четири године има стандард ИСО 9001:2000.
- Добијање стандарда је само корак ка акредитацији. У овом послу смо већ 59 година и знамо да нас акредитација чека. Пошто је предлог Универзитета био да се из сваке групације пријави по један факултет који је најспремнији како би после помогао осталима, одлучили смо се за први циклус акредитације - објашњава Стаменковић.
Он каже да је посао око акредитације велики, а потребна документација огромна.

Географски факултет у Београду је један од ретких који нема своју зграду, а декан проф. др Србољуб Стаменковић каже да по студенту имају само 0,6 квадрата, иако је прописано два квадрата.
- Захваљујући Министарству просвете решићемо проблем простора. Имамо обећања да ће ћемо добити зграду, још ништа конкретно није урађено, али биће ускоро. Због тога смо се пријавили за акредитацију за новембар 2008. године.

Добро је што чланови Акредитационе комисије проблем простора флексибилно посматрају, па простор може да се закупи. Да није тако ко зна колико би факултета морали да затворе. Остале услове смо испунили и полако припремамо документацију - објашњава Стаменковић.


www.blic.co.yu

bambi

 sve je to u redu ? da li ce niski farmaceutski fakultet dobiti akreditaciju ? ako nastave ovako da otvaraju farmaceutske fakultete postacemo kako i lekari HRONICNO NEZAPOSLJENI.

bambi

ej drustvo niski farmaceutski dobio akreditaciju !

Bred


stef

 Da. Ni meni nije jasno na koji fazon.

pereca

Kakvu bre akreditaciju?  :hm
Tek su se pre 10tak dana poceli podnositi zahtevi i dokumentacija.
A procedura ce trajati mesecima.

Niski faks ima dozvolu za rad vec par godina za odsek Farmacija i studenti redovno studiraju.
Ali akreditacija je nesto drugo. Nesto u sta fakulteti tek sada ulaze.

Bred

i ja bih rekao da prijava za akreditaciju jos nije ni zavrsena al nisam bio siguran.
drago mi je da si razresila dilemu.  :cvet

alexica

sta sve znaci kada neki fakultet dobije akreditaciju? a sta kada je nema?

mikele

Quote from: alexica on 22-12-2007, 22:28:59
sta sve znaci kada neki fakultet dobije akreditaciju? a sta kada je nema?
Akreditacija je postupku kojim se utvrðuje da li visoko¹kolska ustanova ispunjava uslove koji su predviðeni Zakonom o visokom obrazovanju, pre svega, u pogledu prostora, studijskih programa, nastavnog kadra i opreme.Akreditaciju  moraju da proðu sve vi¹e ¹kole i svi fakulteti i univerziteti.Tek nakon uspe¹no obavljene akreditacije pomenute ustanove (vi¹e ¹kole,fakulteti i univerziteti) dobijaju dozvolu za rad.

mima140186

Da li postoji visa farmaceutska skola koja ima akreditaciju i dozvolu za rad?

Adonis_Vernalis

Nista vi ne brinite.

Fakultet (barem onaj profesorski deo) ovih meseci zuji kao kosnica. Farmacija u Beogradu je resila da se akredituje. Mislite da ne moze?

Sipak svima. Moze. Bez napora.

Enea

naravno da moze, kada mora  :wink:

Adonis_Vernalis

Enea,

u rukama drzim obrasce koje treba popuniti za akreditaciju. I osecam se prilicno nadmocno, u odnosu na okruzenje. Jer, ono za cime je neko crncio samo za tu famoznu akreditaciju, mi imamo u opisu redovnih dnevnih duznosti. Da pojednostavim: ono sto neko MORA da uradi, ja sam vec uradio, zato sto me je to interesovalo, a ne zato sto to MORAM da uradim.

Ne mogu da verujem da tako malo poverenja u svoje profesore imate...

Bred

#13
Privatni fakulteti neæe nove dozvole
Autor: V. Nedeljkoviæ |

Pojedini privatni fakulteti namerno taktiziraju sa prijavom za drugi ciklus akreditacije, jer dok nisu akreditovani mogu da upisuju koliko god hoæe studenata. Zbog toga æe prijavljivanje za drugi krug akreditacije poèeti 15. marta, a ne kao ¹to je prvobitno najavljivano 1. marta - upozorio je Slobodan Arsenijeviæ, predsednik Komisije za akreditaciju.

- Izgleda da se tu radi o biznisu, a ne o ¹kolama. Mi smo komisija za akreditaciju, a ne za profit. Iako postoje treæi, èetvrti i peti ciklus za prijavu fakulteta za akreditaciju, mnogi neæe dobiti dozvole za rad jer se nisu prijavili na vreme. Ako se veliki broj fakulteta prijavi u poslednjem momentu, komisija neæe moæi da obradi sve zahteve - rekao je Arsenijeviæ.
Proces akreditacije fakulteta u Srbiji treba da se zavr¹i u drugoj polovini 2009. godine, ¹to znaèi da bi ¹kolska 2009/10. godina u celoj Evropi morala da poène po sliènim kriterijumima.
- Nema to veze sa politikom i Evropskom unijom. Mi moramo da uðemo u univerzitetski prostor Evrope - rekao je Arsenijeviæ.
Meðutim, Vlada Mijailoviæ, portparol Univerziteta „Braæa Kariæ“, ka¾e da su oni ozbiljno shvatili proces akreditacije u koji ¾ele da uðu potpuno spremni, pa zbog toga ne ¾ure sa prijavom.
- Ovo nije nikakvo taktiziranje veæ odgovoran pristup - ka¾e Mijailoviæ, nagla¹avajuæi da æe se Univerzitet „Braæa Kariæ“ uskoro prijaviti za akreditaciju.
Na Univerzitetu „Singidunum“ ka¾u da jo¹ nisu doneli odluku kada æe se prijaviti za proces akreditacije.
- Pravo je svakog univerziteta da o tome sam odluèi - ka¾u na Univerzitetu „Singidunum“.

Èekaju „bolja“ vremena
Za prvi krug akreditacije, pored dr¾avnih, prijavio se samo jedan privatni fakultet iz Novog Sada i sedam privatnih visokoobrazovnih ustanova koje su u osnivanju. Komisija za akreditaciju saop¹tiæe poèetkom aprila da li su ovi fakulteti pro¹li akreditaciju.

blic


Akreditacija na Farmaceutskom fakultetu (http://www.pharmacy.bg.ac.yu/studije/akreditacija.html)



:news:
Privatni fakulteti jo¹ bez dozvola za rad
Autor: V. N. |

Komisija za akreditaciju objaviæe 5. aprila prve odluke o dozvolama za rad visoko¹kolskih ustanova u Srbiji, najavio je Slobodan Arsenijeviæ, predsednik Komisije.

Prijavljivanje za drugi ciklus akreditacije dr¾avnih i privatnih fakulteta u Srbiji poèeo je 15. marta, a rezultati za tu grupu visoko¹kolskuh ustanova trebalo bi da budu poznati tokom juna.
Arsenijeviæ upozorava da postoji opasnost da, i pored toga ¹to postoje treæi, èetvrti i peti krug za prijavu fakulteta za akreditaciju, mnogi ne dobiju dozvolu za rad jer se nisu prijavili na vreme.
- Ukoliko se mnogo fakulteta prijavi u poslednjem momentu, komisija neæe moæi da obradi sve zahteve - rekao je Arsenijeviæ.
Za prvi ciklus akreditacije prijavilo se ¹est fakulteta Univerziteta u Beogradu, pet dr¾avnih fakulteta sa Novosadskog univerziteta i po jedan dr¾avni fakultet iz Kragujevca i Ni¹a. U trku za dobijanje dozvola u¹ao je i jedan privatni novosadski fakultet, kao i sedam privatnih ustanova koje su tek u osnivanju. Ostale privatne visoko¹kolske ustanove - upozorio je Arsenijeviæ, jo¹ nisu podnele zahtev za akreditaciju.
Treæi rok za prijavu fakulteta biæe u julu, a èetvrti u novembru. Predviðen je i peti, dodatni rok, u martu 2009. godine. Poslednji rok namenjen je fakultetima koji su u nekom od prethodnih ciklusa akreditacije dobile „akt upozorenja“. Proces akreditacije fakultata u Srbiji trebalo bi da se zavr¹i u drugoj polovini 2009. godine.
Bez dozvole za rad fakulteti neæe moæi da upi¹u novu generaciju bruco¹a, a tek za godinu dana mogu ponovo da konkuri¹u za akreditaciju.

blic



Ja sam cuo negde na vestima da su svi fakulteti koji su do sad podneli zahtev za akreditaciju, akreditaciju i dobili ali ne mogu da nadjem nigde tu vest u "stampanoj" formi.
:ohwell: :wink:

Bred

#14
Autor: J. D. I. |  Izvor: Blic
Akreditaciona komisija trebalo bi da do kraja nedelje saop¹titi koji fakulteti su dobili dozvolu za rad. Osim 11 visoko¹kolskih ustanova, u drugom krugu uèestvuju i vi¹e ¹kole koje pro¹le godine nisu ispunile uslove za dobijanje akreditacije.

Nakon 13 fakulteta i integrisanog Univerziteta u Novom Pazaru koji su dobili dozvole za rad jo¹ u prvom akreditacionom krugu, do kraja nedelje biæe poznato ko je uspe¹no prebrodio drugu rundu.
- Komisija za akreditaciju intenzivno radi, sastanci su u toku i oèekujem da u najkraæem moguæem roku saop¹timo ko je dozvolu za rad - ka¾e Slobodan Arsenijeviæ, predsednik Komisije za akreditaciju.
U drugom krugu akreditacija uèestvuju dva beogradska fakulteta - Rudarsko-geolo¹ki i Farmaceutski fakultet, dva iz Novog Sada - Poljoprivredni i Filozofski, zatim Elektronski, Pravni i Ekonomski fakultet u Ni¹u, kao i Ekonomski fakultet u Subotici i Ma¹inski fakultet u Kragujevcu.

Osim njih dozvolu za rad zatra¾ili su i beogradski privatni univerzitet „Singidunum“, kao i Fakultet za ekologiju i za¹titu ¾ivotne sredine pri Univerzitetu „Union“. Takoðe, Komisija bi trebalo da se izjasni i o akreditacijama za 17 fakulteta i vi¹ih ¹kola, odnosno studijskih programa. Reè je o fakultetima koji nisu na vreme dostavili dokumentaciju i vi¹im ¹kolama koje u pro¹logodi¹njem ciklusu akreditovanja nisu dobile dozvole za rad.
Da podsetimo, proces akreditacije visoko¹kolskih ustanova u Srbiji odvija se u èetiri redovna ciklusa, dok æe peti krug biti namenjen iskljuèivo onim fakultetima kojima tokom akreditacionog ciklusa bude upuæen akt upozorenja sa zahtevima za korekcije u njihovoj organizaciji i nastavnim programima. Bitan kriterijum koji fakulteti treba da zadovolje, prema akreditacionim standardima, jeste broj nastavnika koji mora da odgovara potrebama studijskih programa, a njihovo anga¾ovanje ne mo¾e biti veæe od 12 nastavnih èasova nedeljno. Od ukupnog broja predavaèa, 70 odsto mora biti u stalnom radnom odnosu. Fakulteti moraju da obezbede i odgovarajuæe urbanistièke, tehnièke i higijenske uslove za rad.


blic



:news:
Pet fakulteta i jedan univerzitet dobili akreditacije

Autor: Tanjug |

Od deset fakulteta i jednog Univerziteta koji su se prijavili u drugom akreditacionom ciklusu, dozvolu za rad je dobilo pet fakulteta i jedan univerzitet, izjavio je danas predsednik Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta Slobodan Arsenijeviæ.

Arsenijeviæ, koji nije mogao da precizira koji fakulteti su dobili akreditaciju, a koji nisu, rekao je novinarima da æe informacije o akreditaciji pojedinaènih fakulteta i studijskih programa biti dostavljene javnosti i tim ustanovama kada budu ispunile zakonom utvrðenu obavezu da plate tro¹kove akreditacije. U meðuvremenu je stiglo i saop¹tenje Akreditacione komisije, u kome je istaknuto da je to telo zavr¹ilo proces akreditacije fakulteta i univerziteta priljavljenih u drugom akreditacionom ciklusu.
"Neispunjavanjem zakonske obaveze plaæanja ugro¾ava se dalji proces akreditacije, odnosno rad recenzenata Komisije. Istovremeno se ovakvim pristupom visoko¹kolske ustanove koje su ispunile zakonske uslove dovode u neravnopravan polo¾aj", navedeno je u saop¹tenju.
Akreditaciona komisija, èija je sednica zapoèela juèe, dozvolu za rad dala je Elektronskom fakultetu u Ni¹u, koji je, kako je rekao Arsenijeviæ "jedan sjajan fakultet".
"Od 157 studijskih programa, akt upozorenja dobilo je 27, dok su ostali akreditovani", rekao je Arsenijeviæ napomenuv¹i da akt upozorenja ne znaèi da su odbijeni, veæ da moraju da naprave izmene u programima kako bi dobili dozvolu za rad. Napomenuv¹i da je i pet fakulteta dobilo akt upozorenja, Arsenijeviæ je ocenio da su pojedini fakulteti zbog nespretnosti u pripremanju dokumentacije praktièno "pucali sami sebi u nogu". On je naglasio da akti upozorenja nisu takvi da se u kratkom vremenskom roku ne bi mogli ispraviti.

blic