Akreditacija fakulteta

Started by pereca, 14-10-2007, 15:41:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

- Razumemo neizvesnost i potrebu javnosti da ¹to pre saznaju ko je dobio akreditacije, ali mi moramo da se za¹titimo. Ukoliko fakulteti ne izmiruju tro¹kove, mi neæemo moæi da platimo recenzente, a samim tim celokupni proces akreditacije bio bi doveden u pitanje. Prema informacijama kojima raspola¾emo, fakulteti su veæ poèeli da uplaæuju novac, tako da se nadamo da æe najdalje do ponedeljka sve biti re¹eno. Nije taèno da fakulteti nemaju novca jer pojedini ostvaruju milionske profite - ka¾e za „Blic“ Slobodan Arsenijeviæ, predsednik Komisije za akreditaciju.
Za razliku od prvog kruga akreditacije kad su svi fakulteti dobili dozvole za rad, ovog puta na adrese èak pet kandidata upuæeni su akti upozorenja. Drugim reèima, njima je nalo¾eno da isprave utvrðene nedostatke od kojih su mnogi èisto tehnièke prirode.
- Tri fakulteta koji su provereno dobri hteli su da upi¹u 200 do 300 studenata vi¹e nego ¹to im sme¹tajni kapaciteti dozvoljavaju. Takve stvari jednostavno neæemo tolerisati jer je poznato da prekobrojan broj studenata ide na u¹trb kvaliteta. Pojedini fakulteti su prevideli neke stvari, odnosno nisu odradili dokumentaciju kako treba. U svakom sluèaju, akt upozorenja ne znaèi da su odbijeni, veæ da treba da dorade neke stvari. Takoðe, studenti nemaju razloga za strah - dodaje Slobodan Arsenijeviæ.

Elektronski fakultet sigurno pro¹ao
Zvanièno obave¹tenje nisu dobili ni na Elektronskom fakultetu u Ni¹u, ali su, kako ka¾u obave¹teni, dobili visoku ocenu.
- Intenzivno se spremamo od 2000. godine i za drugi krug akreditacija smo prijavili osam studijskih programa. Èuli smo da smo zadovoljili sve kriterijume i dobili visoke ocene. ©to se tièe plaæanja, smatram da bi dr¾ava koja je na¹ osnivaè trebalo da pokrije sve tro¹kove jer mi nemamo pravo da nenamenski tro¹imo dodeljeni novac. U stvari jedini problem jeste to ¹to prilikom raspodele sredstava nadle¾ne vlasti nisu raèunale na akreditaciju - prièa Dejan Antiæ, dekan ni¹kog Elektronskog fakulteta.


blic

Enea

sta je elektronski fakultet?  :hmm

Bred

KAPK: Lonèar izdao tri dozvole za rad bez re¹enja o akreditaciji
Autor: Tanjug | Blic

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) saop¹tila je danas da su tri visoko¹kolske ustanove u osnivanju dobile dozvole za rad bez neophodnih re¹enja o akreditaciji.

Dozvole za rad bez prethodno obavljenog procesa akreditacije izdate su Univerzitetu Edukons iz Sremske Kamenice, Visokoj ¹koli za poslovnu ekonomiju i preduzetni¹tvo iz Beograda i Visokoj ¹koli modernog biznisa iz Beograda. To je utvrðeno uvidom u dozvole za rad, a kako je navedeno u saop¹tenju, ove tri dozvole "izdao je prethodni ministar prosvete dr Zoran Lonèar".
"Dozvole su izdate zloupotrebom mi¹ljenja KAPK, koje je na zahtev Ministarstva prosvete dato ustanovama u osnivanju iskljuèivo radi registracije kod Trgovinskog suda", navela je Komisija.
U saop¹tenju je istaknuto da "Komisija navedenim ustanovama nije izdala re¹enje o akreditaciji koje je zakonski preduslov za izdavanje dozvole za rad".

Enea

Quote from: Enea on 23-08-2008, 20:05:57
sta je elektronski fakultet?  :hmm

dobro je dok nije elektrichni.  :K2:

Walentina

da li je privatni fakultet farmacije mega ms u novom sadu akreditovan?

KaBoom

Jeste. Rekli su da æe krenuti sa upisom studenata tek nakon akreditacije. Studenti se upisuju, tako da... Prolazio sam ba¹ veèeras pored njega, ima neki plakati na staklima i tako, izgleda da poleæu.

Adonis_Vernalis

KOliko se meni cini, i nasa stara, dobra, Farmacija je vec odavno akreditovana...

Enea

Quote from: Enea on 30-08-2008, 21:09:05
Quote from: Enea on 23-08-2008, 20:05:57
sta je elektronski fakultet?  :hmm

dobro je dok nije elektrichni.  :K2:

[off]u medjuvremenu saznala sam i  sta su 'trans' masti.. margarin[/off]  :kul:

Adonis_Vernalis

Vi se mozete sprdati sa beogradskom Farmacijom, ali i ona je akreditovana. Niko o tome nista ne prica, jer se to, jelda, moglo i ocekivati.

Mnogo su toplije vesti sa NNV one o budzetima, i uslovima, i ESPB...

Ova vam je promakla... ;)

Enea

Sto znachi da je sve okay?  :ok:

Pravo da Vam kazem bash nisam znala kako da odreagujem kada mi je drugarica, srecjom jedan fakultet vec zavrshla, saopshtila da je odustala od studija, defektologije, gde je polozila vise od dve godine, zato sto je fakultet izgubio akreditaciju i prema nekim izvorima nikada je vise nece ni dobiti. Defektolog, kao poziv i kao struchni medicinski saradnik, vise se time nece zvati ni baviti..
Ne znam kuda sve to vodi..

Adonis_Vernalis

Nisam siguran da se defektolog, kao poziv i kao strucni medicinski saradnik, nece time ni baviti, ni zvati. Treba da se uradi jos jedan, vrlo vazan dokument, a to je Kategorizacija radnih mesta. No, drzava ima preca posla. Odbranu nacionalnih granica, na primer. Sta cemo u medjuvremenu mi koji smo ovde raditi, manje je vazno od onoga kako cemo se zvati. I dokle ce nam se pasaluk prostirati. Nisam bezobrazan, samo me malo vise boli uvo.

Enea

Mene ne bolE uvo.
I nije mi neka fora da zato sto sam pglu pa fax nisam mogla da zavrsim ranije padam u zagrljaj majchici ovoj ili onoj... praznog ili nakrcanog glupostima CVjem.

@ topik
Super za akreditaciju!
Ochekivalo se naravno.
x+y=B... ide dalje, vreme ce uciniti svoje..


Adonis_Vernalis

A gde su hvalospevi, slavoluci...?

Gde su pozivi svoj farmaceutskoj mladezi da se druzimo, da sirimo ruke, da ne gledamo na barijere, nego da ih prevazilazimo?

Pretece zvuci ono vase "vreme ce uciniti svoje"... Ja se u to isto vreme uzdam... ali, katanac na vratima ne bih mogao podneti.

Enea

#28
Ja ne znam sta da kazem da Bredov omiljeni ajkon od nekog drugog sada ne dobijem.
Ako sve vodi onome, a vodi, dve laboratorije + sto vise prakse, onda sve do sada iz glave moram sebe da nateram da izbijem. Rekli ste negde "marketing sucks" , yeah big time..  Zasto pre kategorizacije radnih mesta mora 80% istih prvo da bude shift deleted?
Ne zanima me farmacija.

:gnjec:

Valjda je NNV dalo jedno veliko hvala u ime svih.
Da nije drugara vecina nas ne bi opstala.

Bred

Enea odakle tebi info da defektologija u Bgu nije dobila akreditaciju?

Sumnjam.

Drugo, sto se tice naseg faxa, ako je vec dobio akreditaciju, tek bar plati Komisiji za akreditaciju kintu pa da to moze i javno da se objavi.

Licno mislim da je bolje da smo je dobili u I krugu ali bolje ikad nego nikad ...  :wink:
:K2: