Studentska jedinica za los rad profesora

Started by pereca, 14-10-2007, 15:43:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Студентска јединица за лош рад професора

Анкете у којима студенти оцењују рад својих професора побољшаће квалитет наставе на свим факултетима у Србији, показују истраживања која су неколико пута спроведена међу студентском популацијом. Али, како кажу академци, да би све то имало смисла резултати анкета морају бити јавни, а професори који редовно добијају лоше оцене треба да буду кажњени.

Студенти Београдског универзитета од прошле школске године имају могућност да на крају сваког семестра оцењују рад професора. Усвојен је и правилник о студентском вредновању педагошког рада наставника који предвиђа да сваки факултет има обавезу да спроведе анонимну анкету у којој ће студенти давати оцене од један до пет својим професорима. Резултати се достављају Универзитету.
Анкете које су до сада рађене, према сазнањима Студентске уније Србије, показују да се студенти свих факултета жале на исто - нереално оцењивање, незанимљива предавања и обимно градиво.
Али, анкете показују и да многи професори од студената нису добили пролазну оцену, већ „чисту јединицу“.

Нема праве примене

- Студенти се највише жале да се Болоњска декларација не примењује на прави начин, јер професори нису спремни да промене свој застарели приступ настави - кажу у Студентској унији Србије.

Академци се радују што ће коначно моћи да оцењују професорски рад, док већина професора каже „да ће они анкете искористити да негативно окарактеришу наставнике који захтевају ред, рад и дисциплину, па ове резултате треба узимати са резервом“.

- Наши професори нису навикнути да се њихов рад вреднује. Неће ни да сами објективно сагледају свој рад и евентуалне грешке. Сујетни су, бахати... Навикнути да никоме не полажу рачуне за оно што раде.
У Америци, ако је професор лош, студенти неће бирати предмет који он предаје. Ако нема довољно пријављених студената, предмет се брише, а ако се професору предмет стално брише, његов посао је доведен у питање.
Не знам да је код нас неки наставник добио отказ зато што су му предавања досадна, а пролазност никаква - прича за „Блиц“ Наташа Н., која је неколико година провела на студијском усавршавању у Америци.
Слично размишљају и студенти са Филозофског факултета у Београду.

Споре промене

- Анкете за нас немају никакав значај док не будемо видели да се професори који не раде добро кажњавају. Сви знају да није добар онај професор код којег од 100 студената на испитном року прође само пет. Али нико ништа не предузима - кажу студенти и додају да се управа потрудила да резултати анкете која је рађена на њиховом факултету за њих остану тајна.

Да се неке ствари ипак мењају набоље показује пракса на Факултету организационих наука у Београду где студенти последњих пет година имају могућност да путем три анкете годишње вреднују рад својих професора, студентских служби, библиотеке, рачунарског центра...

Позитиван утицај

- Анкете су утицале на то да просечна оцена рада на нивоу факултета буде боља. Професори који су на почетку имали лоше оцене потрудили су се да поправе квалитет свог рада.
При избору наставника у звање сада се узима у обзир и мишљење студената, односно резултати анкета. Млађи сарадници који добију лоше оцене не могу да напредују.

Старије наставнике који су негативно оцењени, такође упозоримо на оно што морају да промене у свом раду. Ако би неко константно имао лоше оцене, наравно да би био искључен из наставе.
Професоре који имају добре оцене награђујемо тако што их пошаљем о трошку факултета на међународне семинаре - каже за „Блиц“ проф. др Милан Мартић, продекан за организацију и финансије на ФОН-у.

Најважније је, каже професор Мартић, што се резултати анкета јавно презентују научно-наставничком већу и студентском парламенту.

Студенти: Годинама се ништа не мења

На Електротехничком факултету у Београду студенти већ традиционално оцењују рад својих професора, али...
- Резултати су, чини нам се, из године у годину исти. Најбољи и најгори професори су они који су то били и раније. То значи да управа факултета није довољно радила на решавању овог проблема - кажњавању најгорих и награђивању најбољих - кажу студенти електротехнике.

www.blic.co.yu