vau mjau salter-pomoc zivotinjama

Started by pig_am_am, 15-10-2007, 12:14:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

:) :)

da
0 (0%)
ne
1 (100%)
mau
0 (0%)
waw
0 (0%)

Total Members Voted: 1

pig_am_am

ovo je pitanje koje cu postaviti tamo... a volela bih i da postavim ovde,zato sto me interesuje da cujem sto vise moguce misljenja...

moja mala sestra,koja je do pre sest meseci zivela sa mamom i tatom,ima macu...
obicna maca,nije neka rasa. i ta maca nije bila u stanu samo. mama ju je pustala napolje i ona je znala da se vrati. dodje do vrata,pa komsije zvone kad prolaze (trip je to,zvoni ti neko,ti otvoris,a ono macak :happy:)
znaci,tu teritoriju oko zgrade (ko zna koliko),macak dobro poznaje i obelezeno je njegova.
(izborio se za nju posle mnogo tuca,znate kakvi su macori)

medjutim. pre sest meseci,roditelji su nam se razveli. sestra i mama su otisle u drugi kraj,a tata nece vise da drzi macka u stanu. on je ostao na ulici. komsije su ga hranile, sestra je isla povremeno i ne mislim da mu je mnogo toga falilo.

medjutim. sad ce zima. a on je na ulici. komsije su bile dobre sto su ga hranile,ali ne mozemo nikome da trazimo i da ga puste u stan.
razlog sto ga nisu povele mama i sestra je samo taj sto on ima "svoju" teritoriju, sto ne bi smele da ga puste u novi kraj da se ne izgubi, krene nazad,prebije ga macor neki cija je to vec teritorija...a da ga samo drze u stanu-on nije navikao...

e,posto ce zima,a zimi je on uglavnom u stanu...mi ne znamo da li da ga dovedemo i kako da ga,ako ga ipak dovedemo,naviknemo na novo?

da li neko mozda,ko se razume bar malo o macama,moze da predlozi nesto.
molimo vas,strasno nam je zao  a005

Maslacak

Koliko je snala¾ljiv i borben, to jest, koliko ima naravi obiène "uliène" maèke? Misli¹ li da je ipak suvi¹e naviknut na stan, da ne mo¾e da pre¾ivi zimu napolju?
Pitam po¹to ja o maèkama znam 2 stvari... jedna je da su vrlo samostalne i snala¾ljive, a druga je da se ne vezuju za ljude veæ za prostor, okolinu, kuæu... posmatrajuæi to, logiènije mi je da ostane tu gde je...

Sa druge strane, to je surovo, jer ipak je to dobrim delom kuæni maèak...a i volite ga...i kako ga tek tako ostaviti da se sam snalazi :ohwell:
Ba¹ imate jednu neobiènu prièicu.

Mislim ipak da ne bi bilo toliko stra¹no za njega da ga dovedete u novi stan. Maèka ko maèka, snaæi æe se :> Mo¾da je va¾nije da mu bude lepo i toplo... A kako se izborio u prethodnom kraju, tako æe i u novom. Pa polako, mo¾da bi mogli u poèetku s njim napolje, èisto da vidite kako funkcioni¹e, i hoæe li ga neko napadati... Bitno je i kakav je kom¹iluk, tu je vrlo va¾na podr¹ka, kao ¹to je imao u tom prethodnom stanu...ljudi umeju biti veoma namæori, mnogi ne vole maèke...raspitaj se oko toga.
A na kraju krajeva...ako vidite da ne reaguje dobro na novu okolinu, uvek ga mo¾ete i vratiti.

Javi obavezno ¹ta su rekli u Orci :)  :cvet

olgica

Povediti macu, ne samo zbog nje nego i zbog vas. Prilagodice se.
Ja svog psa nokad ne bih nigde ostavila.

jecapereca

Povedite ga obavezno u nov stan jer ce i vama biti lakse kada je tu uz vas ikada ne mislite gde je i kako se snalazi po zimi, a i on ce se lako uz vas i vasu ljubav vezati za novu teritoriju.
Ja imam macke i ne mislim da se one iskljucivo vezuju za teritoriju, mada sam cula za tu teoriju.
Tako da glasam da je povedete, meni licno bi bilo mnogo tesko da je ostavim.

pig_am_am

i meni je strasno tesko. pogotovo kad padne noc,a jos ako je kisa i grmi ili je hladno... uh! mozete da zamislite...

pa po svoj prilici ce ga dovesti. ne znam kako ce to prihvatiti. nadam se da nece hteti kroz terasu. a nece... da vidite samo kako sve razume.

hvala vam sto ste podelile misljenje sa mnom.

ne bih ni ja psa ostavila,pas se veze za ljude,al drugacije je s mackama... to i jeste problem,sto je nama to izgledalo surovo,otrgnuti ga sa svoje teritorije...

Maslacak

Quote from: jecapereca on 15-10-2007, 23:39:33
Ja imam macke i ne mislim da se one iskljucivo vezuju za teritoriju, mada sam cula za tu teoriju.

Nije iskljuèivo, ali vi¹e nego za ljude. To jest - prvo za teritoriju, pa onda za ljude.

Stvar i jeste u tome kako ovde razmi¹ljati...da li ¹ta je najbolje za VAS, ili za NJEGA... za vas je naravno bolje da ga dovedete, jer ste i vezani za njega, i volite ga, i crkli bi od brige...

a za njega...to te¹ko mo¾emo da znamo...  :ohwell:
ali glasam za to da ga ipak povedete :wink:

pig_am_am

evo,dodala sam anketu. pisala sam vau mjau timu. cekam odgovor i od njih  :happy:

Maslacak

mislim da je ovo "samo preko zime" najgora varijanta :K

pig_am_am

pa ne znam...da izbacim to? mislim,ti si realnija. kroz moj mozak su svakakve opcije promarsirale...

Maslacak

nemoj da izbaci¹, vidi ¹ta æe reæi jo¹ neko.

naravno da je opcija, i meni je pro¹lo kroz glavu, ali mislim da je to za jednu macu najgore, cimati je tamo vamo  :cvet

tarantulica

Pigi, poslusaj publiku!
Povedite macu sa vama!!!  :happy:

pig_am_am

u pravu si,maslacak...ali kako god da okrenem-maca pati zbog necega.
veterinar koga smo pitali cak kaze da ga sterilisemo!!! a mi ne bismo...

cekam jos malo publike da glasa. sa mojim glasom ima 3 da. :happy:

pig_am_am

dosao je  :happy:

mnogo je srecan!  :happy:

uziva. non stop nas gleda i mazi. :happy:

hvala vam puno sto ste me ohrabrile. mnogo sam srecna sad.

Enea

Quote from: pig_am_am on 16-10-2007, 14:47:53
u pravu si,maslacak...ali kako god da okrenem-maca pati zbog necega.
veterinar koga smo pitali cak kaze da ga sterilisemo!!! a mi ne bismo...

postoji zakon, do koje godine zivota smeju da budu ne sterilisane.
to je neshto iz eto nam eu.
dodatni problem je to shto nigde nema progesterona,
muchili smo se da nadjemo i onaj za ljude, pa divide in doses equales. NEMA GA NIGDE... a gledati ih kako loode, nije nimalo lako.

nadam se da cjete doneti pravu odluku.

ej i ako nadjesh progesteron, obavezno me cimni!

Smrda

piggy
evo info iz prve ruke...
ja sam se selila par puta...
imam dve macke...
Cicka,sijamca,divnog,ali malo tupog...
e njega selimo stalno,cas je kod mene,cas kod bake,cas kod tetke(jer ja zivim u jaaaakooo malom stanu) i on se odlicno prilagodjava...
samo da napomenem da je kastriran i kucna macka...
i Smrda(kahm,kahm...neke su stvari jasnije...),
koji je pravi avlijanerski macor...on nije kastriran i navikao je da izlazi...
ako imate gde da ga pustate(ako nije kastriran), na toj novoj lokaciji,slobodno ga povedite sa sobom....
a sad,efekat zima,hladnoca...znam da zabrinjava,ali ako je ulicni macor,on je i onako ceo februar napolju,bar su moji bili   uvek...
dakle....
nosi ga sa sobom,
ne brini o prilagodjavanju...macka jeto..uvek se doceka na noge...