Poginuo Tose Proeski

Started by Kremenko, 16-10-2007, 07:56:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

josefina87

Ne znam sta bih dodala..
I ja sam ga obozavala i kada su mi rekli juce..Stvarno nisam mogla da verujem..Mada i sada kada gledam slike i spotove na tv-u imam utisak kao da se nista od toga nije desilo,kao da je i ovaj kao i svaki drugi dan,da ce se ipak,moja najveca zelja da odem na njegov koncert ostvariti.. a005 a005
Jass,jako si lepo to rekla..
Quote from: Al-Jasmina on 16-10-2007, 22:38:04
Da li primecujete koliko je Tose imao neki prodoran a opet tako mio pogled... nekako sam se uvek jezila na to,
iako nisam bila neki veliki obozavatelj...
ali primecivala sam da se nekako vrlo specificno krece na pozornici, da ima neku vrstu vecnog samopouzdanja i zracio mi je totalnom neiskvarenoscu...  :happy:
Mozda to nije slucajnost...

parafraziracu se
"Boziji ljubimci umiru mladi"

To je definitivno tacno..Vecna mu slava!Naka pociva u miru!

BK

Neprilagodjena brzina i umor...svi negde zurimo...pitanje je GDE?
NE BRZE OD ZIVOTA!!!!
Tragedija...

josefina87

Jutros poceo ispracaj Toseta Proeskog (blic)
http://www.blic.co.yu/index.php (http://www.blic.co.yu/index.php)

lane

Зашто овакве ствари морају да се дешавају?!  a005
Људи, само 26 година, ФЕНОМЕНАЛАН глас, прелеп осмех и поглед, добар, неискварен и хуман човек!!!
Јуче сам цео дан била ван себе, као и сви који су чули за њега...
Њега су СВИ волели!!!
Гледала сам синоћ филм о њему, колико је човек пун вере, а на наступима му се види у очима да му је срце пуно када пева и када види да публика неизмерно ужива у његовим песмама...
Све му се видело у погледу и осмеху...
И то је онај тренутак када је рекао да ће му то вече продужити живот, која страшна иронија...
Тек када се овако нешто деси видиш колико су наши наизглед велики проблеми, тако мали и небитни...
Најбитније је бити жив и здрав, као што је и он сам рекао...
Никада ме нису много потресале вести о смрти неке познате личности, али ово...
Као да ми је умро неко јако близак...
Када се сетим да сам пропустила његов концерт сада у Београду због неких глупости, али мислила сам ,,Идем на следећи обавезно! Па, имаће он још безброј концерата!"... Ни у најстрашнијим мислима нисам могла да претпоставим да ће се нешто овако десити...
Не могу да верујем да више неће бити његових наступа, нових песама... a005
Ретки су људи као што је он, шта би све он урадио за још 50 година када је оволико за само 6-7 год.
Као што је овде неко већ рекао, свет би тада био лепши...
Али, он сигурно неће никада бити заборављен, такви се људи никада не заборављају... :(

milicica

Poljsko cvece nek me mladog pokrije...  jos uvek ne mogu da poverujem.

Bred

#65

Tadiæ izrazio sauèe¹æe porodici Proeski
Predsednik Srbije Boris Tadiæ uputio je telegram sauèe¹æa porodici makedonskog pevaèa To¹eta Proeskog, reèeno je danas Tanjugu u kabinetu predsednika Republike.
"Primite izraze najdubljeg sauèe¹æa zbog tragiène smti va¹eg sina To¹eta Proeskog. Bio je izuzetno darovit mladiæ koga smo i mi u Srbiji do¾ivljavali kao svog. Delimo va¹u tugu", navodi se u telegramu predsednika Tadiæa.
Potpredsednik Vlade Srbije Bo¾idar Ðeliæ uputio je danas makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom telegram sauèe¹æa povodom pogibije To¹eta Proeskog. U telegramu se navodi da je Proeski bio "vrhunski pevaè i istinska balkanska zvezda", reèeno je Tanjugu u kabinetu vicepremijera Djeliæa.

Oti¹ao balkanski kralj popa
Jedan od najpopularnijih pevaèa na prostorima biv¹e Jugoslavije Todor - To¹e Proeski (26) poginuo je juèe u 6.25 èasova u saobraæajnoj nesreæi na autoputu Zagreb - Lipovac, na ulazu u Novu Gradi¹ku u Hrvatskoj. Tridesetdvogodi¹nji Makedonac Georgij Georgijevski, vozaè automobila u kojem je Proeski bio na mestu suvozaèa, te¹ko je povreðen, a menad¾erka Ljiljana Petroviæ (49) zadobila je lak¹e telesne povrede, potvrdila nam je Kata Nujiæ, portparol Policijske uprave Brodsko-posavske.
Nujiæeva je navela da se nesreæa najverovatnije dogodila zbog nepo¹tovanja obaveznog razmaka izmeðu vozila, jer je automobil „folksvagen tuareg“ u kojem je Proeski bio, prednjim delom udario u zadnji deo poluprikolice kamiona italijanskih registarskih tablica.
- Zbog udarca u kamion, „tuareg“ se zaneo i nakon toga udario u centralnu za¹titnu ogradu, usled èega je na licu mesta poginuo suvozaè To¹e Proeski - rekla je Nujiæeva.
Ona je dodala da su To¹etova menad¾erka i vozaè, uprkos zadobijenim povredama, van ¾ivotne opasnosti, kao i Beograðanin Slavi¹a Kuzmanoviæ koji je upravljao kamionom koji je uèestvovao u nesreæi. Hrvatski elektronski mediji javili su i neproverenu informaciju da je vozaè „tuarega“ neposredno pre nesreæe zbog umora zaspao za upravljaèem. Samo minut nakon nesreæe, na mesto tragedije stigao je Sa¹a Mustapiæ koji radi u „Hrvatskim cestama“.
- Vozaè je bio pri svesti, ali nismo komunicirali. Pozvao sam policiju i Hitnu pomoæ koja je stigla za 15 minuta. Poku¹ao sam da sklonim delove vozila sa puta da se ne bi dogodila jo¹ neka nesreæa. ®enu koja je bila u ¹oku i koja je trèala okolo poku¹ao sam da smirim - isprièao je Mustapiæ za rijeèki „Novi list“.
Pojedini mediji preneli su da je vozaè kamiona Slavi¹a Kuzmanoviæ policiji na mestu nesreæe izjavio da je vozaè „tuarega“ vozio prebrzo i da se zabio u prikolicu njegovog kamiona.
- Vozaè „tuarega“ me je najverovatnije hteo preteæi, ili me je spazio u poslednjem trenutku pa je skrenuo ulevo. U jednom momentu sam osetio udarac i pomislio sam da mi je pukla guma. Onda sam u retrovizoru video ¹ta se dogaða. Zaustavio sam tegljaè i zajedno sa radnicima koji su obavljali radove na autoputu pritrèao u pomoæ - isprièao je vidno potreseni vozaè. - Iz auta se èulo zapomaganje To¹ine menad¾erke koja je sedela pozadi. Plakala je i vikala: „Pomerite lim, izvadite To¹u, izvadite To¹u!“ - isprièao je Kuzmanoviæ, koji tvrdi da je udarac u prikolicu bio toliko sna¾an da bi i sam sleteo s puta da kamion nije bio natovaren sa 25 tona graðevinskih elemenata.
Autoput kod Nove Gradi¹ke je potpuno ravan, a u vreme kada se nesreæa dogodila, svanulo je i preglednost je bila dobra, bez magle.
U novogradi¹koj bolnici, na odeljenju hirurgije sme¹ten je povreðeni vozaè Georgijevski.
- Vozaè nije u ¾ivotnoj opasnosti. Zadobio je te¾e telesne povrede glave, ima potres mozga i nekoliko rana po licu, a pregledao ga je i neurolog - potvrdio je za „Novi list“ de¾urni hirurg dr Ivan Ivanoviæ.
- Ljiljana Petroviæ nema te¾ih povreda, ali je u te¹kom ¹oku - dodao je doktor.
Proeski je progla¹en i zaslu¾nim graðaninom Makedonije, a danas æe u toj zemlji i biti dan ¾alosti, odluèila je makedonska vlada. Makedonske radio i televizijske stanice juèe su emitovali pesme nastradalog pevaèa. Delegacija makedonske vlade oti¹la je sinoæ vojnim helikopterom u Zagreb kako bi preuzela telo Proeskog. Zbog smrti popularnog pevaèa, makedonski parlament juèe nije zasedao. Zvaniènici iz Kru¹eva, rodnog grada preminulog pevaèa, rekli su da æe u tom gradu biti progla¹ena tri dana ¾alosti.

Veliki pevaè, veliki èovek

Todor - To¹e Proeski bio je veliki pevaè i veliki èovek. Osim po svom anðeoskom glasu i hitovima zbog kojih je stekao ogromnu popularnost u celoj biv¹oj Jugoslaviji, ostaæe upamæen i po humanitarnom radu. Odr¾ao je veliki broj humanitarnih koncerata, uèestvovao u akcijama za pomoæ deci sa posebnim potrebama i deci bez roditelja, pomagao siroma¹nima... Zbog toga ga je Unicef 2004. godine proglasio za ambasadora dobre volje. Uprkos ogromnoj popularnosti, bio je izuzetno skroman, neposredan, drag, kulturan, vaspitan i fin mladiæ. Publika ga je zbog toga obo¾avala. Mu¹karci su ga cenili, a devojkama je bio san. Bio je dobar uzor mladima; zavr¹avao je muzièku akademiju, bavio se sportom, a kao vernik trudio se da èini ¹to vi¹e dobrih dela i da poma¾e ljudima.
Muzièku karijeru poèeo je nastupom na festivalu „Melfest“ 1997. godine. Ubrzo je postao najpopularniji pevaè u Makedoniji, a zatim i jedna od najveæih zvezda u biv¹oj Jugoslaviji. Izdao je sedam albuma, a CD „Pratim te“ smatra se jednim od najuspe¹nijih albuma balkanske muzièke scene. Na srpskom festivalu „Beovizija“ pobeðuje 2003. godine sa pesmom „Èija si“ koja postaje ogroman hit na celom Balkanu. Predstavljao je Makedoniju na „Evroviziji“ u Turskoj 2004. godine, a evropski mediji i muzièki kritièari isticali su njegove fantastiène glasovne moguænosti. Apsolvent Muzièke akademije u Skoplju odu¹evio je Evropu svojim izvoðenjem „O sole mio“ na pres konferenciji u Istanbulu. Tada su i stigle prve ponude evropskih producenata da snimi album za svetsko tr¾i¹te.
Svaki novi CD donosio je To¹etu sve veæu popularnost, a koncerti ¹irom biv¹e dr¾ave ostavljali su publiku bez daha.U avgustu ove godine izdao je poslednji album „Igra bez granica“ koji je za samo mesec dana dostigao zlatan tira¾, a pre 12 dana, 5. oktobra, odr¾ao u Skoplju svoj poslednji veliki koncert. Trebalo je to da bude poèetak njegove velike turneje.
U poslednjem intervjuu za „Blic“ koji je nedavno dao, prièao je To¹e o svojim velikim planovima: da napravi veliku eksjugoslovensku turneju; da jo¹ jednom napuni „Arenu“; da do Nove godine promovi¹e album na engleskom i napravi svetsku karijeru... Ko zna dokle bi stigao ovaj mladi, vredni, uvek nasmejani èovek izuzetnog glasa i dobrog srca da ga smrt nije zaustavila.
Simonida Stankoviæ

U Skoplju plakali na ulicama

Vest o tragiènoj pogibiji makedonske zvezde To¹eta Proeskog odjeknula je u svetskim medijima koji prenose kako u Makedoniji vlada neverica i tuga. „Nakon ¾alosne vesti, mnogi stanovnici Skoplja su plakali na ulicama, a lokalne radio stanice vrte njegove najveæe hitove“, pi¹e Rojters. To¹eta Proeskog inostrani mediji zbog neverovatnog uspeha na podruèju cele biv¹e Jugoslavije nazivaju „balkanskim Elvisom Prislijem“, a njegovu tragiènu smrt opisuju kao „veliku tragediju koja je pogodila brojne obo¾avatelje ¹irom Balkana“. Slu¾bene stranice „Eurosonga“ takoðe su prenele vest o smrti To¹eta Proeskog, podseæajuæi na njegov spektakularni nastup na tom takmièenju 2004. godine.

To¹e i¹ao u Zagreb na snimanje
To¹e je inaèe putovao za Zagreb. Juèe je u studiju poznatog hrvatskog kantautora Nik¹e Brato¹a trebalo da snimi englesku verziju jednog od svojih hitova, prenosi Vecernji.hr.
"Pre svega, ova tragedija je za mene totalni ¹ok. Èuo sam se s njim pre nekoliko dana i trebalo je da doðe do mene. Nekad se èovek upita za¹to takvi ljudi odlaze u trenutku kad jo¹ mogu toliko puno da daju. Bila je privilegija saraðivati sa njim. Bio je toliko divna, skromna i pozitivna osoba. Premalo je reæi da je prerano oti¹ao", izjavio je juèe Nik¹a Brato¹ za Veèernji list.

Jedan od najpopularnijih pevaèa na Balkanu
To¹e (Todor) Proeski rodio se u Kru¹evu 25. januara 1981. godine. Bo je jedan od najpopularnijih izvoðaèa na celom Balkanu, èije su mnoge pesme nedeljama na vrhu top lista Makedonije, Srbije, Crne Gore, BiH  i Hrvatske. Nagradu "Majka Tereza" za humanitarni rad dobio je 2003. godine, posle èega je i postao je ambasador dobre volje UNICEF-a 2004. godine. Snimio je pesmu "Ovaj svet" koja je postala himna UNICEFA-a.
Slu¾beno je propevao na jednom deèjem festivalu, a 1998. godine po prvi put nastupa i na makedonskom izboru za pesmu Evrovizije sa pesmom ("Ostani do kraja").
Takoðe zapoèinje uspe¹nu saradnju sa kompozitorom Grigorom Koprovim i stvara prvi veliki hit ("Rane na usnama"). Kako bi pobolj¹ao svoje pevanje, To¹e je uzimao èasove u Njujorku kod maestra Vilijama Rajlija, koji je takoðe poduèavao i èuvenog operskog pevaèa Luèana Pavarotija. Po povratku iz Njujorka, To¹e je odr¾ao humanitarne koncerte u celoj Makedoniji.
Njegov do sada najuspe¹niji hit je pesma "Èija si" koja je mesecima bila najslu¹anija pesma u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.
Za makedonskog predstavnika za pesmu Evrovizije izabran je 2004. godine, gde je s pesmom "Life" zauzeo 14. mesto.

blic

shiky

Quote from: lane on 17-10-2007, 10:27:52
Када се сетим да сам пропустила његов концерт сада у Београду због неких глупости, али мислила сам ,,Идем на следећи обавезно! Па, имаће он још безброј концерата!"...
I ja sam isto tako razmisljala.."ma bice jos njegovih koncerata,idem sigurno!"
ali nece.. :ohwell:
a005
Neverica i dalje...26 godina nije nista  :(
A decko koji stvarno vredi..i pleni..i ocima,i sarmom,i glasom,i osmehom,svime!

MiKy

VELIKI gubitak...kako za Makedoniju tako i za sve zemlje ex Jugoslavije
ja i dalje ne mogu da verujem,od 3 ljudi bas on...sudbina

Bred

eto, da nije sedeo na suvozacevom mestu sad bi bio ziv verovatno  :ohwell:

ne shvatam kako neko moze da sedne za volan ako je umoran pogotovo ako jos nekog vozi u kolima  :namcor


---

Sahranjen To¹e Proeski
17. oktobar 2007. | 07:36 -> 15:27 | Izvor: B92, Beta
Kru¹evo, Zagreb -- Makedonski pevaè To¹e Proeski sahranjen je danas u svom rodnom mestu Kru¹evu ne¹to posle 14.00, uz najvi¹e drzavne i crkvene poèasti.


Na sahrani stradalog pevaèa govor je odr¾ao makedonski premijer Nikola Gruevski, zvaniènici Kru¹eva i njegovi drugovi i kolege.

"To¹e je u¹ao u legendu. Makedonija je u suzama, izgubila je mnogo. To¹e je bio taj koji se uvek trudio da Makedoniju svetu prika¾e u najboljem svetlu", rekao je Gruevski.

On je svoj govor zavr¹io reèima: "To¹e, ti si na¹ anðeo".

Govor je odr¾ala i menad¾erka poginulog pevaèa Vesna Petru¹evska, koja se nalazila u kolima u kojima je Proeski poginuo.

"Makedonija je izgubila svoje najveæe blago, svog najveæeg muzièara. Nema utehe. On nije bio umetnik. On je bio remek delo. Pozdravljam te u velikoj tuzi i boli zbog toga ¹to si nas ostavio prerano", rekla je Petru¹evska.

Mnogi obo¾avatelji Proeskog nosili su majce sa njegovim likom uz poruku da nikada neæe biti zaboravljen,

Grob To¹e Proeskog se nalazi iznad grada sa pogledom na celo kru¹evo.

U Makedoniji je danas progla¹en dan ¾alosti.

To¹e Proeski poginuo je juèe ujutro u saobraæajnoj nesreæi na putu Zagreb-Nova Gradi¹ka, u Hrvatskoj.

Portparolka Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nuiæ izjavila je da je vozaè automobila u kom se Proeski nalazio bio umoran i da nije po¹tovao saobraæajne propisa. Policija nastavlja istragu.

b92

Kremenko

Ja sam imala ispit 15.februara i razmisljala sam da li da idem.Sad mi je jos draze sto sam 14.februara bila u Areni(bila sam sigurna da cu ga opet slusati uzivo  a005 ).Bio je VELIKI,hvala mu na iskrenim emocijama koje je delio sa svima nama.Jeste da je imao jedinstven glas,ali imao je nesto mnogo vaznije VELIKO SRCE.

pig_am_am

ih...pa koliko njih seda za volan u svakakvim stanjima.

a auto-put je cudo- uspava te za sekund. dosadno je,ne osetis da zaspis (desilo mi se odmornoj,a ne nekomi umornom posle tolikog predjenog puta,al zato je lepo imati drustvo u kolima da te razbudi)

mislim taj vozac sigurno je iskusan vozac,ali greska kad se desi-kasno je.sta bi bilo kad bi bilo-ne vredi. njega vise nema i to jeste tragicno. zato sto je bio malo stariji od nas. a tek posle zato sto je bio slavan i uspesan i hteo da se bavi operom i to...

Girl

Da samo nije bio na suvozackom mestu... I kako je smeo vozac da vozi s tolikim umorom jednu zvezdu i tolikom brzinom!!?? Pa, nije bio sam ukolima! uzas! Ne znam, nemam nikakvo opravdanje za to..
Jako mi je zao!!!

anavi

Na televiziji FOX bilo je uzivo ukljucenje na makedonsku TV koja je prenosila sahranu. Ono je jezivo, nisam uspela da zadrzim suze kad je jedna njegova koleginica zamolila sve prisutne da daju Tosetu poslednji aplauz...i sad sam se najezila. Vrhunski pevac,bogovski glas... :ohwell: :(

pig_am_am

ali ljudi,nije ga namerno ubio. zamislite kako je tom coveku?
taj verovatno zeli da je on mrtav umesto,a ne moze. bog ima drugi nacin. a vozac vecu kaznu ne moze dobiti. meni ga je zao.

Bred

Da svinjo ali se zato o svemu mora misliti pre nego sto se sedne za volan  :wink: