Rasprostranjene astmatiène tegobe

Started by Bred, 16-10-2007, 10:15:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- U svetu od astme boluje oko 300 miliona ljudi, broj obolelih, posebno meðu decom, u poslednjoj deceniji naglo raste.

U Srbiji svako 7. ¹kolsko dete ima neki oblik astme. Pojaèano zagaðenje vazduha, naroèito zimi, pogor¹ava stanje obolelih. Meðutim, ako odmah poène da se leèi, bolest se uspe¹no dr¾i pod kontrolom. Astma je hronièna upala disajnih puteva koja izaziva neprijatno stezanje u grudima i te¹koæe pri disanju. Kod dece se uglavnom javlja u bla¾em obliku, a u vi¹e od 80 odsto sluèajeva alergijskog je tipa.

Duvanski dim, pra¹ina, plesan, grinje, dlake kuænih ljubimaca, polen, ali i neprikladna hrana u ranom detinjstvu, mogu da izazovu alergiju koja æe pospe¹iti napade astme.

Zagaðenje vazduha jedan je od uzroka pojave astme, naroèito kod dece. U Beogradu, posebno u zimskim mesecima, nivo zagaðenja uveliko prelazi dozvoljenu granicu. U saobraæaju uglavnom se koristi dizel-gorivo, a u benzinu ima i kancerogenog olova. Saobraæaj je, meðutim, samo jedan od zagaðivaèa

"U urbanim sredinama ima mnogo izvora zagaðenja. To su saobraæaj, mnoga individualna lo¾i¹ta, toplane, kotlarnice. Sve te zagaðujuæe materije koje se ispu¹taju u vazduh utièu i dovode i mogu dovesti, tokom du¾eg izlaganja, do bolesti respiratornih organa", ka¾e Sne¾ana Matiæ-Besarabiæ iz Zavoda Beograda za javno zdravlje.

Astmu je va¾no otkriti na vreme i odmah poèeti leèenje. Uz redovne kontrole dete mo¾e da vodi normalan ¾ivot, pa èak i da se bavi vrhunskim sportom. Ali, ako se bolest zapostavi, prelazi u te¾ak oblik, od kog boluje 15 odsto dece.

"Uvek valja misliti na astmu kada se javi nekoliko uzastopnih epizoda ote¾anog disanja, praæenog èujnim ¹kripanjem, ka¹ljem koji je takoðe izra¾en tokom noæi, na poèetku ili neposredno posle zavr¹etka fizièkog napora", ka¾e Predrag Miniæ, naèelnik Slu¾be za leèenje bolesti pluæa pri Institutu za majku i dete.

Najvi¹e problema sa astmom deca ipak imaju s duvanskim dimom, koji sadr¾i 4.600 otrovnih sastojaka. Bebe èije majke pu¹e èe¹æe se raðaju slabije razvijenih pluæa, èe¹æe imaju sklonost alergijskim oboljenjima i èe¹æe oboljevaju od astme.

b92