Odnos lekara i farmaceuta

Started by Bred, 16-10-2007, 14:09:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Quote from: pahuljica on 20-09-2007, 15:01:02
Naime pretpostavljam da si veæ upoznat sa èinjenicom da je kod nas farmaceut daleko manje cenjen od lekara, naime u svesti veæine pacijenata to je prodavac, izdavalac lekova koje je lekar prepisao i tu je kraj. Ovo su samo neke ali svakodnevne situacije:

1.   gre¹ka lekara: prepisati u velikom broju sluèajeva neregistrovan lek (mislim zar je toliko te¹ko pogledati u registar lekova koji se btw izdaje jednom godi¹nje) i jo¹ agitovati da se ide u apoteku koja ga sigurno dr¾i (a to su obièno najveæe rupèage)
        problem farmaceuta:objasniti pacijentu da se lek ne mo¾e nabaviti legalnim         putem( tako da ti je moj odgovor manje vi¹e iz fazona: NE NE NE, mi ne dr¾imo ¹vercovanu robu)
2.   gre¹ka lekara :u jo¹ veæem broju sluèajeva propisuje se lek koji je deficitaran veæ mesecima
        problem farmaceuta: objasniti pacijentu da farmaceut nije kriv ¹to fabrika ¹trajkije ili veæ slièno i pri tome trpeti uvrede kako smo nesposobni da nabavimo najosnovniji lek. Pritom ukoliko farmaceut pacijentu ponudi generièki isti lek ali bo¾e od drugog proizvoðaèa ni tad ne valja jer nije ista kutija . Veruj mi jednom sam za sebe prokomentarisala „Pobogu gospodine pa ne pijete kutiju“
     3. gre¹ka lekara: propisuju se lekovi generièkih grupa koje ni pod raznim ne bi smele da se konzumiraju zajedno( primer aminofilin i fluimucil) ili pak lekovi za cirkulaciju ( mislim na¹im pacijentima je skroz ok ako uzimaju u isto vreme i tanakan i cardiopirin i trental i redizork i na kraju naravno andol)   
        Problem farmaceuta- Objasniti da to ba¹ i ne treba tako jer kao povratnu informaciju dobija ne¹to tipa:“ ©ta ti zna¹, meni je to rekao lekar“.   

4.  gre¹ka lekara: u potpunosti pogre¹iti formu leka: mislim bebi se ne daju kapsule niti joj se u nosiæ prskaju aerosol kapi, ali moram priznati da je farmaceutu sa mladim mamama znatno lak¹e jer su i one zabrinute pa kad zajedno proèitamo uputstvo doðemo do zakljuèka da je doktor verovatno mislio na sirup, ali....
Meðutim sa starijima je daleko te¾e jer ako je DR napisao oikamid tablete ona hoæe oikamid tablete a ne oikamid kapsule iako se proizvode samo u obliku kapsula. D¾aba registar, d¾aba sve lekar rek’o i taèka. 

jecapereca

komunikacija na relaciji lekar- farmaceut mora podhitno da se poboljsa da ne bi trpeli pacijenti!
Ne bi bilo lose da postoji komisija koja ce da prati rad lekara i da opominje ili na neki 2. nacin sankcionise njihove propuste, posto je ocigledno da pacijenti uvek vise veruju lekaru nego farmaceutu

Bred

DA. I gro lekara su veoma veoma sujetni imisle da su bogom dani. I to mora da se ispravlja kao nista bar ovim sudskim procesima koji ce valjda doprineti tome da se i lekari malo spuste na zemlju

Darker

Mislim da je malo pogre¹no u startu bacati hejt prema lekarima, mislim uæiæemo u celu tu prièu sa dozom animoziteta, kako da gradimo normalan radni odnos onda?
Mislim da je edukacija na na¹em faxu po tom pitanju katafstrofalna, poèev¹i od etike...

Cecilly

Quote from: Darker on 25-10-2007, 15:52:26
Mislim da je malo pogre¹no u startu bacati hejt prema lekarima, mislim uæiæemo u celu tu prièu sa dozom animoziteta, kako da gradimo normalan radni odnos onda?
Mislim da je edukacija na na¹em faxu po tom pitanju katafstrofalna, poèev¹i od etike...

Prva godina je na vezbama iz Uvoda u farmaciju obradjivala razne vrste komunikacija, pa izmedju ostalog, i komunikaciju izmedju lekara i farmaceuta. Cak smo i glumili prikaz dobre i lose komunikacije. :happy:
Vezba je imala za cilj da ukaze da farmaceuti i lekari treba da saradjuju jer su i jedni i drugi zdravstveni profesionalci. Mada,spomenuto nam je da lekari sa visine gledaju na farmaceute, ali uce nas kako da se postavimo u takvoj komunikaciji, a da ipak sacuvamo normalan radan odnos.

katarina

Trebalo bi svi da se spustimo malo na zemlju! Ne znam kako ta netrpeljivost izgleda u praksi ali vidim da profani malo-malo pa pomenu taj odnos. Ipak, mi imamo zanat u rukama i mozemo da se izvucemo sta god da se desi. Mislim da su lekari u Srbiji u mnogo goroj poziciji od farmaceuta.

Smrda

e,ovako....ja bas imam misljenje na ovu temu... :>
Lm,slazem se sa D i Katarinom...
I smatram da lekari jesu sujetni(iz lekarske sam familiuje,tako da mislim da mogu cak i da potpisem tu izjavu :K ),
ali ni farmaceuti nisu daleko od toga...
Ono sto je najbitnije je naci se na pola puta...
Lekari se ljute jer smatraju da im uzimamo deo kolaca,
sto i nije da nije tacno...
A sa druge strane farmaceuti su drcni jer misle da mogu da stanu rame uz rame sa lekarima...
Mislim da bi bilo najbolje shvatiti
da su farmaceuti tu da pomognu lekarima,
a ne da ih ispravljamo i oduzmemo neko njihovo pravo...
sa druge strane mi smo trenutno bolje pozicionirani materijalno,
pa i tu ima malo zavisti od starne lekara,sto nije da nije razumljivo...
Lm,naci se na pola puta...to je resenje...bar po mom misljenju...

xxx

potpuno se slazem sa bredom...evo npr ja sam isla na casove kod branislave,devojke koja je zavrsila medicinu i daje casove farmaceutima i medicinarima iz farmakologije,ona je toliko iskompleksirana jedna osoba,toliko pljuje po farmaceutima,tipa da mi sve gledamo kako cemo na mucku da odradimo,a oni su jadni pa se muce(sve ako nije tako),da smo  niza rasa,da ona kao doktor ne moze da se zaposli ni posle 3 godine nego da volontira,a mi kako zavrsimo tako imamo 600e platu i milion jos nekih katastrofalnih njenih recenica i sta ti da kazes takvoj osobi,sem da joj kazes sta imas na koji god hoces nacin,kolegama kazes da je u sirokom luku obilaze da ne bi imali neprijatnosti... i sto je najgore drugarica s kojom sam isla i ja smo provalile da nas je za masu stvari na pogresno navodila,e pa takva devojka ni ne treba da ima diplomu,jer i sa njom i bez nje ona je jedna velika nula...

Smrda

ok,moze biti,ali ona je jedna..
cinjenica je da u oni u goroj poziciji od nas,
to ne bi trebalo da bude opravdanje,ali tako je...
No,mislim da iskljucivo treba posmatrati stvari kroz nauku i znanje...
i da u tom smislu bi trebalo da se dopunjujemo,
samo sto ja bas nisam sigurna da mozemo...

a btw,ja znam gomilu takvih i farmaceuta i lekara,stomatologa,itd....to je do coveka..

Darker

Ne uzimamo mi nikome  deo kolaèa, mi smo kompatibilni, a skroz odvojene struke... A kad ti neko nameæe i drobi u vuglu takav stav, ako ipak sutra bude¹ radio u apoteci mo¾e¹ imati velikih problema, makar tvoj lekar bio zlatan...I to je sve indidvidualno, jer ne mo¾e¹ govoriti o generalnom stanju lekarske i farmaceutske profesije na mikroplanu tebe i tvog lekara :wink:

Bred

iz mikroplana izvodis globalne zakljucke. sto iz svog sto iz tudjeg iskustva
mislim da je ovde najvazniji problem taj da farmaceuti imaju OBAVEZU da u izvesnim slucajevima ispravljaju lekare sto oni nece da priznaju ni u snu jer misle da su nepogresivi. e pa nisu, zato se i desavaju ovakve katastrofalne medicinske greske. I rekao bih da je veci problem do lekara nego da farmaceuta ili stomatologa.  :wink:

pig_am_am

na medicinskom fakultetu profesori treniraju studente da su "bogom dani",na farmaceutskom ista prica, kao i na arhitekturi,etf-u.
rezultat- gomila dignutih noseva,koji ZNAJU,ali samo za svoje dobro!

kad si etf-ovac ili arhitektonac,to je bezbolna stvar,
ali kad si FARMACEUT ili LEKAR ja bih ti rekla ovo:
na**jem ti u d**e svo tvoje znanje! ucio si skole da bi drugi tapsali?

zato,budite LJUDI,a ne FARMACEUTI ili lekari.

ne dozvolite da vas pogadja neljudskost,bilo cija! i radite svoj posao iz srca! i trudite se oko COVEKA koji je bolestan,a ne oko rata sa lekarom.

(ja sam malo ljuta sto profesori na predavanjima seju seme mrznje prema lekarima a i sto nam ispiraju mozgove da bez farmaceuta nema zivota,da je farmaceut ravan isusu hristu!!! a dotle jeste doslo)

ne dam da mi neko remeti sistem vrednosti. covek se vrednuje na skali osobina a ne zanimanja.

malena

E Pigi svaka cast  :Bog ,i mene nervira jer su poceli sa tim ispiranjem mozga o lekarima,pa nije ni cudo sto dolazi do takvog odnosa,jer njima sigurno mnogo vise seju "mrznju" prema nama farmaceutima... A zasto pa mi smo i jedni i drugi tu da bi pomogli ljudima,a ne da se takmicimo...  :hmm

Smrda

piggy,
ja se slazem...i to htedoh reci..
i nas i njih drukaju istim vrednostima,
i uveravaju nas da jedni drugima uzimamo deo kolaca( na to sam mislila D!!)
poenta je naci se na pola puta,
i obe struke bi trebalo to da shvate..

Kremenko

Ja sam kod kuce vezbala govor,tj.pitanje koje bih postavila toj osobi koju pominju neki ucesnici u ovoj temi  :wink: Na srecu ,pa sam na prethodnom predavanju odbrojala do deset,a ono sledece nije bilo toliko iritantno.Mislila sam da ce se bar u okviru tog predmeta promovisati prave ljudske vrednosti.Dzabe im sva ona nacela i principi humanosti...Jako sam razocarana...