Odnos lekara i farmaceuta

Started by Bred, 16-10-2007, 14:09:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Smrda

verujem,ali zato na svu srecu imamo svoja moralna nacela(iz porodice,nadam se)
pa necemo gresiti...

Bred

Kremenko

Time sto nas bombarduju sujetom i govore da smo preskromni,a iz te price se jasno vidi beskrajnost njihove sujete(koja im je apsolutno nepotrebna jer su ostvareni ljudi,moze se reci i VEOMA USPESNI ).

zoe

Хеј, ви што идете на поменута предавања,

Покушајте да ту ствар сагледате из лепшег угла (јер тиме исто показујеш какав си човек). Поента може бити у уздизању пољуљане самосвести и самоуверености фармацеута. Ако те све то што се тамо прича иритира, значи да си ти имун на лекарску/фармацеутску сујету и зато, свака част! :wink:

AquArius

Ne sme niko da te doji idejom da si bolji od drugog, i samo tome da te uci i da pri tom misli - ja sam u sustini bolji od drugog. To je lako, to  je linija manjeg otpora. Sujeta, slabost.. kako god, nedopustivo je, to sebi pricaj pred ogledalom. Profesor bi trebalo da da najbolje od sebe.

Tesko je nekog nauciti! Nauciti studenta kako sebe da ceni i pronadje, sto ce ovom omoguciti da stoji rame uz rame sa svojim kolegom, sa lekarom, sa biohemicarom! To treba da nas uce.

Nismo mi mali da to ne znamo, ali kad dodjemo na faks, ne mozes, a da se ne zapitas, u cemu je problem, u kome je problem. Sta je zapravo smisao..

A vreme prolazi.

Ne moze.
Ne damo se.

:>

pig_am_am

bas je lepo cuti pametne devojke,kao sto ste vas dve. postujem vas vise od doticnih profesora.

ono sto je mene prodrmalo,na jednom lepom predavanju,je to sto sam ocekivala sve vreme da profesor kaze:
"e,vidite-ovako nije eticki razmisljati".
umesto toga,predavanje se zavrsilo,a ja sam podigla glavu i umesto studenata,u amfiteatru je sedelo 60 % naduvanih zaba  :shock

Duke

Razumite malo i te profesore, oni su isto dipl. farmaceuti, a predaju predmet tipa uvod u farmaciju. Pored sebe imaju zveri od profesora sa instituta koji se bave naukom i bas ih briga sta ce da misli neki lekar ili drugi farmaceut, jer su priznati i poznati u struci

Rekoste iz ranijih postova za onu devojku: "farmaceuti imaju vecu platu i stalno nesto muljaju... a ja lekar... "  :hmm :hmm :hmm

Zar ne vidite iz svih prethodnih izjava licnu tragediju i zal za nekim licnim neuspehom, ajde da cujem bas Ugresica ili Sotea kako se zale da su manje cenjeni, pardon kako su manje cenjeni zato sto su farmaceuti...  :nene: :nene: :nene:

A ljudi i zaboravljaju da za uspeh i srecu u zivotu nije potrebna samo ova skola za koju se dobija diploma, treba i malo lukavosti, snalazljivosti, da znas sa ljudima, hrabrosti, strpljenja. Na kraju krajeva taj fakultet je samo ulaznica u neki svet obrazovanjih ljudi, a ne nesto oko cega treba da se pravi klasifikacija, to prave samo naduvani ljudi koji misle da su povukli boga za moshus ako su zavrsili fax, a da to nije tako, demantuje ih praksa i ostaje im samo ogorcenost

I zato onda dodju nama da predaju o ovim razdorima i glupostima

pig_am_am

MiKy

pa meni sve bude jasno kad bacim pogled na gomilu iskompleksiranih koleginica kojima se vec sad(iako jos uvek bez dilome)cini da su dotakli zvezde...mogu samo da ih zamislim sutra  :wall: ali mislim da se ti komleksi nose iz porodica(najcesce lekaro-apotekarskih)

katarina

Sreca pa nemam predispoziciju. Kod mene sve inzinjeri i ekonomisti. Mada,nikad se ne zna, oduvek sam bila izrod u porodici,il po dobrom il po loshem :K
Mada, upoznala sam u citaonici par studenata medicine, i postoji tu nesto,al ne mogu da definisem.

pig_am_am

kad sam kupovala mantil,u radnji je bila jedna devojka i probala isti.
lepo smo se konsultovale kojoj koji model lepse stoji i sve.
i onda ona ode da pogleda stetoskope i prodavac je pita sta studora i koja je godina. i devojka rece da je sa medicine.
posto sam i ja zabola nos u stetoskop, rekoh malo razocarano kako je steta sto to necu koristiti. i onda ona mene pita sta ja studiram i ja rekoh sta studiram i ona se narogusi i rece:
"pa ti onda uzmi onaj mantil sa ruskom kragnom,on je fensi".
a ja se zbunih i rekoh:"sto?"
"pa kod tebe na fakultetu su svi fensi"

da je neko gledao,sem prodavca,bilo bi mu smesno, jer devojka bese fensi, sa pola kg sminke, a ja bejah kezual,sa sve neocesljanom kosom  :>

predrasude su glupa stvar  :wink:

MiKy

jos malo dok odslusate etiku bice vam jasno da je oduvek bilo tog rivaliteta lekar-apotekar...a sto,nemam pojma  :hmm

Adonis_Vernalis

Zbog para.

I to nije od juce, ni od prekjuce.

Do Salernskog Edikta 1108. godine (ako se ne varam), lekar i apotekar behu jedna te ista osoba. Onda su se lekari otcepili od apotekara ili vice versa. I tada je onaj koji je odabrao lekarom biti poceo da mrzi svoju drugu polovinu, koja je odabrala apotekarom biti, jer je lekar vazda morao da polaze kojekakve Hipokratove zakletve (ne smes da uradis ovo, ono, ovo-ono), a apotekar (mada je i on morao da se nekome nekada zakune) uglavnom je svoj ducan punio prominclama, kutijicama i inim drangulijama koje je uvek (iz)davao za novce. I tako.

Onda su medicina i farmacija pocele nezavisno da se razvijaju, ali jedna bez druge nisu mogle. I u razvoju su otisle jako daleko.

Onda u Srbiju dodjose devedesete. Ne znam zasto su se u SFRJ lekari i farmaceuti nadgornjavali, ali znam zasto su se jetko mrzeli krajem XX veka. Sredinom devedesetih je nezaposlenih lekara u Srbiji bilo na hiljade, a nezaposlenih farmaceuta (brojem i slovima): nijedan. Razlika u plati: ogromna. Nisu ni svim farmaceutima cvetale ruze, ali su bar imali solidne plate. Neki i mnogo vise od toga. I onda, krajem devedesetih, zeleni od zavisti, lekari u potaji potegose jednu akciju, koja je umalo rezultirala potpisivanjem ukaza tadasnjeg ministra zdravlja, koji bi omogucio lekarima da mogu da otvore apoteke, da rade za recepturom i da izdaju lekove. Drugim recima, da rade sve sto rade i farmaceuti. Ministar, na vasu i nasu srecu, ipak nije automatski potpisivao akta koja mu sekretarica donese na sto, pa se malo konsultovao, pa je aber dosao do Fakulteta, pa je odrzano jedno NNV gde smo zauzeli stav da cemo zakatanciti fakultet ukoliko ta odluka prodje, pa odluka nije prosla...

A sto se "mrzimo"? Uh, a zar je bas potrebno nekog mrzeti s racionalnim razlogom? U, bre, uvescemo novu filozofsku kategoriju: racionalna mrznja...

Licno, ni sa studentima medicine, ni sa lekarima, nikada nisam imao problem. Ukoliko znam da sam u pravu, smireno i argumentovano, u tri poteza im dokazem DA SAM JA U PRAVU, a ne DA ONI GRESE. Ukoliko u razgovoru osetim da su oni u pravu, otvorenog uma to prihvatim i u sebi im se zahvalim na prilici koju su mi pruzili, a to je da nesto novo naucim.

Uvek mi je bilo zao onih koji su me mrzeli. Jer nisu imali pojma koliko je lepo ne mrzeti me. Taj stav mozete ekstrapolirati i na sopstvene "slucajeve". Devojka s belim mantilom i stetoskopom vam je mogla biti dobra koleginica i saradnica, ako ne i prijateljica. Ovako, odabrala je da vam bude losa rivalka. A to je vec njen problem...

katarina

QuoteUkoliko znam da sam u pravu, smireno i argumentovano, u tri poteza im dokazem DA SAM JA U PRAVU, a ne DA ONI GRESE. Ukoliko u razgovoru osetim da su oni u pravu, otvorenog uma to prihvatim i u sebi im se zahvalim na prilici koju su mi pruzili, a to je da nesto novo naucim.

A zasto ste im se u sebi zahvaljivali?

Adonis_Vernalis

Sto sam im se uopste zahvaljivao, ili sto ne glasno?