Nema novca za leèenje side

Started by Bred, 17-10-2007, 13:41:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: N. Erac |
Primenom nove terapije pacijentima zara¾enim virusom side ¾ivot je produ¾en pet puta, pa je sada srednja mera pre¾ivljavanja deset godina, ali su tehnolo¹ka zaostalost i nedostatak novca i dalje najveæi problem.

Antiretrovirusnom terapijom obuhvaæeni su najugro¾eniji od ukupno 800 pacijenata zara¾enih virusom side, koji su tokom dugogodi¹njeg leèenja postali otporni na uobièajene lekove.
- Detaljnije molekularne analize doprinele bi boljem i efikasnijem leèenju. Mi poku¹avamo da napravimo neki pomak i da iskoristimo iskustva na¹ih lekara, koji su se obuèavali za takve tehnike u inostranstvu. Poku¹avamo i da ubedimo zdravstvene vlasti da za neki mali broj pacijenata izdvoje sredstva, bar kada je to najnu¾nije - ka¾e profesor Ðorðe Jeftoviæ, naèelnik odeljenja za leèenje side u Klinici za infektivne bolesti.
Po njegovim reèima, leèenje pacijenata ote¾ava tehnolo¹ka zaostalost. Komplikovan i skup naèin leèenja primenom molekularne dijagnostike zahteva dodatna novèana izdvajanja od 1.500 do 2.000 evra po pacijentu samo za specijalne testove, koji se veæ koriste u drugim zemljama. Za sve ostale detaljnije analize koje bi doprinele boljem i efikasnijem leèenju, godi¹nje bi trebalo izdvojiti od 6.000 do 8.000 evra po bolesniku.
U Kliniku za infektivne bolesti trenutno na kontrole dolazi 800 pacijenata, njih 600 koristi lekove, dok ih 200 smatra da im nisu potrebni i koriste alternativnu medicinu pravdajuæi se da ne mogu da podnesu nuspojave, poremeæaj metabolizma, anemiju ili zapaljenje perifernih nerava, koji mogu da se jave.
- Ti poremeæaji nisu tako ozbiljni da bi naru¹ili op¹ti pozitivan efekat leèenja. Takvi pacijenti doðu kod nas ponovo, kada je bolest veæ u odmakloj fazi, a razlog èeste opredeljenosti za nadrilekare i alternativnu medicinu jeste jednostavan - ka¾e profesor Jeftoviæ.
Prema podacima Ministarstva zdravlja, krajem pro¹le godine u Srbiji je 1.137 osoba ¾ivelo sa HIV-om, dok se u proseku godi¹nje registruje oko 90 HIV pozitivnih osoba.

Lekovi za decu iz donacija
U Srbiji od side boluje i 23 dece i za njih je najte¾e nabaviti terapiju. Lekovi za decu nisu registrovani jer se kompanijama ne isplati da plaæaju registraciju leka za tri kutije, koliko se godi¹nje potro¹i. Nabavka neregistrovanih lekova veoma je komplikovana, pa zato mali pacijenti zavise iskljuèivo od stranih donacija.

blic

darusaz

У несрећи срећа да је како тако барем део лекова доступан и у Србији и то о трошку државе. Али далеко смо још увек од нпр. Словеније.

Овде неки од лекова чак нису ни регистровани!!!!!!!!!!!!!!!  :F  :box