Do zdravog srca pomoću grupne terapije

Started by Bred, 18-10-2007, 11:42:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: I. Mišković |
Nikolas Džejkobs, direktor Medicinskog centra "Vindber" u Pensilvaniji u Sjedinjenim Američkim Državama, predstavio je učenicima 16. kongresa udruženja kardiologa Srbije jedinstven program preventive i lečenja oboljenja srca, koji podrazumeva jednogodišnji rad u grupama uz dijete, meditaciju, jogu i fizičke aktivnosti.

Džejkobs je prezentovao rezultate obimnog istraživanja kako ponašanje pacijenata utiče na zdravlje, a kao glavne faktore u lečenju kardiooboljenja naveo je dijete, vežbanje i kanalisanje stresa.
- Grupni rad sa obolelima od srca potpuna je novina i u Americi. Rad u grupama uključuje i slušanje posebne muzike koja opušta, sve s ciljem smanjivanja negativnog uticaja stresa. Nakon jedne godine znatan procenat pacijenata koji prođe ovaj program poboljša zdravstveno stanje, a mnogi u potpunosti ostave lekove za srce - rekao je Džejkobs za "Blic".
Ogroman problem pacijentima sa srčanim oboljenjima jeste depresija, koja nastaje zbog nemogućnosti da se normalno živi. Nakon godinu dana programa, kod mnogih pacijenata primećeno je poboljšanje - u smislu da više nisu bili žrtve njihovih srčanih problema.
- Širom sveta ljudi jedu nezdravu hranu, ne posvećuju pažnju fizičkim aktivnostima, što sve utiče na stvaranje naslaga u arterijama i zakrčenje krvnih sudova. Nakon našeg jednogodišnjeg programa te naslage u arterijama se znatno smanjuju, a kod nekih polaznika programa čak i potpuno nestaju. Naravno, ovaj program zahteva disciplinu i odricanje i mnogi zbog slabe volje odustanu, jer nisu spremni da se odreknu loših životnih navika. Takođe, neophodno je da sebi jasno kažu da ne žele da budu žrtve srčane bolesti. Na sreću, oni koji su uporni, nakon godina dana više ne osećaju bolove u grudima koji im remete život - objasnio je Džejkobs.
Nakon njegovog predavanja mlađi kardiolozi su reagovali prilično znatiželjno i zainteresovano, pa Džejkobs smatra da ova metoda ima budućnost i u Srbiji. Ovakav pristup lečenju kardiooboljenja u Americi postoji već šest godina.

Leči vojsku
Medicinski centar "Vindber", gde je Nikolas Džejkobs direktor, specijalizovan je za bolesti srca i ginekologiju i tesno su povezani sa američkom vojskom. Pošto čak 20 odsto američke vojske čine žene, "Vindber" pruža usluge prevencije i dijagnostifikovanja svih ženskih oboljenja.

blic