Programi za mr¹avljenje

Started by Bred, 12-05-2006, 11:45:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Bred

Èesto pred leto razmi¹ljamo koji je najlak¹i i najbr¾i naèin da izgubimo poneki kilogram? Kao prvo, ukoliko poènete o tome da razmi¹ljate u aprilu, mo¾da ste veæ zakasnili.

Pi¹e: prof. Tamara Ratkoviæ

Naime, ve¾banje pred samo leto je krajnje kampanjski, onda ste i sami svesni kakav je rezultat. Vrlo èesto uhvati nas panika, pa umesto da skinemo poneki kilogram, mi se jo¹ i ugojimo. Odlazimo u aerobik i fitnes klubove u potrazi za najdelotvornijim i, po moguænosti, najjaèim treningom koji postoji. Tu opet zaboravljamo na neke stvari.

- Ne postoji najdelotvorniji program; svaki je delotvoran ukoliko se radi pod struènim voðstvom edukovanog instruktora i ukoliko se radi najmanje tri puta nedeljno.

- Krenuti sa najjaèim treningom posle duge pauze "zimskog sna" jeste, na kraju krajeva, veoma opasno. Sa ve¾banjem treba da poènete postupno i iz meseca u mesec da menjate programe, kako biste osetili promene na svome telu (jer se telo vremenom prilagodi na odreðenu aktivnost). Primera radi, trenirate redovno i mislite da ste fit, a onda odete na skijanje ili planinarenje i dobijete upalu mi¹iæa. To nije znak da ste u lo¹oj kondiciji, veæ da ste promenom aktivnosti prosto anga¾ovali druge mi¹iæe ili iste, ali na drugaèiji naèin.

S obzirom na to da smo veæ za¹li u proleæe, preostaje nam malo vremena do leta za predloge kako i odakle poèeti.  U svakom sluèaju, budite svesni svojih moguænosti i fizièkog stanja. Ukoliko ste odluèili i da poènete s dijetom (ne zaboravite, ishrana je veoma bitna) nemojte krenuti sa jakim aktivnostima.

Ranije se smatralo da visokointezivni aerobni programi pri kojima ste gubili dah (setite se èasova aerobika gde ste na mestu skakali i trèali do iznemoglosti) utièu na smanjenje masnog tkiva. Meðutim, vi¹e i jaèe, ne znaèi i bolje.

Dana¹nja istra¾ivanja pokazuju da niskointezivni aerobni programi  (aero sculpt, body definition, razlièiti workout programi, spinning, brzo hodanje...) najefikasnije dovode do redukovanja potko¾nog masnog tkiva. Ovaj oblik treninga koristi masti kao izvor energije dok zalihe ugljenih hidrata ostaju pune. Intenzitet takvog "fat burn" (sagorevanje masti) treninga trebao bi biti izmeðu 55-65% maksimalne frekvencije srca za neutrenirane ve¾baèe, a za one redovnije 60-70% maksimalne frekvencije srca. Da biste bili sigurni u kojoj ste trening zoni, svakako nabavite heart rate monitor (sat koji æe vam meriti srèanu frekvenciju; mo¾e se nabaviti po ceni od 45 evra pa navi¹e).

Mi vam sugeri¹emo samo neke od programa sa kojima mo¾ete poèeti:

Aero sculpt, Step, Circular (kru¾ni treninig), Body definition (ili drugi workout programi), Spinning (workout, basic), brzo hodanje - svi ti programi moraju biti ni¾eg do srednjeg intenziteta rada.

Stoga, drage moje, razmi¹ljajte na vreme i brinite o svome telu . Ono æe vam biti veoma zahvalno. Slu¾iæe vas jo¹ bolje i du¾e.

U narednim tekstovima svaki od ovih programa detaljnije æemo opisati.

http://www.b92.net/zivot/zdravlje.php?nav_id=196727