Narko-dileri slobodno šetaju među đacima

Started by *, 23-10-2007, 09:41:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

*

Narko-dileri slobodno šetaju među đacima



Školska dvorišta u Leskovcu omiljena su mesta uživalaca ali i dilera droge, koji uglavnom uveče, u neosvetljenim delovima koriste i preprodaju narkotike. Slična, alarmantna situacija je i u skoro svim gradovima Srbije.

Poslednji slučaj, kada je u po bela dana, prošle nedelje narkoman iglom kojom je prethodno sebi ušpricao drogu, ubo desetogodišnjeg učenika T.B. u školskom dvorištu leskovačke OŠ „Vožd Karađorđe“ ponovo je aktuelizovao problem droge i dilera među najmlađom populacijom. I ovog puta pokazalo se da država suštinski nije preduzela adekvatne mere koje bi iskorenile drogu iz škola. I dok roditelji strahuju za bezbednost dece, ceo problem se sveo na prebacivanje odgovornosti između policije i školstva.

U leskovačkoj policiji tvrde da se narkomani i dileri skoro svako veče okupljaju u školskim dvorištima.
- Više puta smo zahtevali od škola da nas obaveštavaju o svim karakterističnim pojavama. Nažalost, saradnja sa školama je veoma loša - kaže Slađan Ristić, načelnik Odeljenja kriminalističke policije u Leskovcu.

Većina dvorišta oko tridesetak osnovnih i srednjih škola u Leskovcu je neosvetljena, a samo u osam škola dežura policajac za vreme nastave. U večernjim časovima i tokom noći, tvrde u policiji, sve škole obilaze policijske patrole. Uprkos tome, nijedna leskovačka škola se ne može pohvaliti da ujutru u njenom dvorištu ne osvane po koji narkomanski špric.

Svetislav Prokopijević, direktor OŠ „Vožd Karođorđe“, kaže da su preduzeli sve mere da se dileri odstrane iz dvorišta ali bezuspešno.
- Reflektorima smo osvetlili dvorište, ali ni to nije sprečilo narkomane da se okupljaju u dvorištu, koje je većim delom neograđeno. Nismo dobili školskog policajca, a škola nije u situaciji da plaća obezbeđenje - kaže Prokopijević.

Takav odnos društva prema školama doprineo je i alarmantnom povećanju broja učenika koji uzimaju ili su probali teške droge. Prema letošnjoj anketi Koordinacionog odbora Jablaničkog okruga za prevenciju bolesti zavisnosti, od 1.700 anketiranih učenika, 0,9 odsto osnovaca probalo je esktazi, a njih 0,7 nastavilo da ga koristi. Heroin je probalo 0,5, a tim opijatom redovno se drogira 0,3 osnovaca. U istom procentu ima zavisnika kokaina, LSD, marihuane - 2,8 odsto, a 1,6 odsto osnovaca koristi sedative sa alkoholom. Posle ekstazija (0,7 odsto), heroin i kokain su droge koje srednjoškolci najčeće koriste i to u daleko većem procentu od osnovaca.

Nimalo bolja situacija nije ni u Novom Sadu gde je prema podacima Doma zdravlja, trećina srednjoškolaca probala ekstazi, 42 odsto dece konzumira marihuanu, dok je heroin i kokain probao svaki stoti osnovac.

(BLIC, 23.10.2007.)
__________________________

Ljudi, pa Le je mali grad, tu se svi znaju i mogu do sutra da pricaju da ne znaju ko su dileri, samo ne znam DOKLE VISE?  :bljak:


dirigent

Kazna za dilere droge treba da se preuzme iz serijatskog prava.

Adonis_Vernalis

Upravo tako, dirigente.

Jer, u suprotnom, sve i da ga osude, on ce za koju godinicu izaci iz buvare. I? Cija ce kuca goreti? Onog ko se drznuo da svedoci.

Ne kazem da podrzavam, vec kazem da razumem. Ljudi mogu trpeti teror pojedinaca jako, jako dugo, sve zbog straha. Na taj strah nasilnik i diler racunaju. Retka su sela, vrlo retka, koja su nasla nacin da onog ko ih na bilo koji nacin terorise - odstrane iz zajednice.

AquArius

Ovo nije nista novo, ali jeste strasno. Strasno je i treba da nas plasi, svi treba da ga se bojimo. Zbog dece koje imamo, zbog dece koje cemo imati i zbog dece koja jesmo.

Pre neki dan gledah emisiju o maloletnickoj prostituciji na RTSu, gde je oformljeni tim (da tako nazovem) isao od grada do grada u Srbiji (Krusevac, Kragujevac, Vranje..) i snimao razgvore sa makroima, devojcicama, u jednom trenutku i sam seks u nekom zbunju pored puta, gde su akteri - muskarac od 50 i devojcica od 17 (ili 16, ili 15) izgledali kao zecevi. Da, snimak pusten, bez cenzure ili sa vrlo malo. Boze sta li je on osetio, to je mogao i sam sa sobom da uradi. Jadne te devojcice (sta god da ih navodi na to - rodjaci, beda i nemastina ..).

Ovo sve pisem na konto onoga - Ne znamo, ne zna se, nije to kod nas ..

Valjda neke stvari covek mora da uzme u soje ruke. Ali kako jedan dipl. farmaceut, profesor, umetnik, vojnik ili prodavac da hapsi ubice, narko dilere, pedofile, lazove i lopovcine?


Adonis_Vernalis

Uzimanje stvari u svoje ruke - kaznjivo je. I pri tome, vasa krivica u eventualnom lincu - lakse dokaziva nego krivica nekog fantomski nedodirljivog makroa ili dilera. Oni svoju slobodu kupuju. Vi svoju imate. Samim tim, mozete je i izgubiti.

Ovo je problem i u razvijenijim drustvima, ne samo u nasem. Nije opravdanje, no konstatacija. Izmedju prava i pravde postoji jedan mali procep, u koji se uguralo mnogo sljama i olosa.

Smrda

A sta reci na ovu temu,a da ne zvuci kao osuda?!??!
Ne znam...
Znam samo da sam dozivela da dete moje drugarice pokupi spric ispred zgrade,
na igralistu....onako detinje,krisom...Videle smo tek kad smo dosle kuci...Ja sam se sledila,kako je njenoj majci bilo,ne mogu ni da zamislim.
Dobih zelju da ih sve  puc
a pravo i pravda..hm...nesto ne stoje sa iste strane...
sljam i olos,lepo rekoste..

cvjetic

narko dileri su se setali skolskim dvoristem,i zato sad ta klinka od 15 mora da se krese sa matorcem od 50 da bi sebi otplatila narkomanske dugove...
nista novo,tako je svuda u svijetu...a posto smo mi zemlja u tranziciji,ocigledno je da pokusavamo prvo da se prilagodimo drogiranjem,prostitucijom,masovnim ubistvima i organizovanim kriminalom...

Bred

hm da ja sam cuo da u Nsu dileri daju deci bombone i znacke koje kace na odelo i povremeno mirisu [jer ima prijatan miris] a to je ustvari neka psihoaktivna supstanca. koliko je to tacno ne znam ali da je zabrinjavajuce jeste jer se radi o osnovcima u nizim razredima [do IV]o.s. :hm

*

Ok, kapiram ja da je droga=novac, i da je posao sa drogom sinonim za sve siromasne zemlje, pa i za one u tranziciji, ali da li je novac vredan toga da deca zaglave u zacaranom krugu narkomanije i tako mladi pokucaju na vrata pakla? :hmm

Bred

moj utisak je da ce pod ovim uslovima sve rizicnije biti odgajati decu u velikim gradovima...  :hm

cvjetic

ne,vjeruj mi,sada je mnogo gore odgajati dijete u manjoj sredini!

*

Ma, ne znam vise nista...
Ajde, mi smo vec velika deca, taj period smo preziveli nekako, a kako li ce nasa deca? Da li cemo znati da im objasnimo?  :hmm a005

Adonis_Vernalis

Quote from: cvjetic on 23-10-2007, 13:19:10
narko dileri su se setali skolskim dvoristem,i zato sad ta klinka od 15 mora da se krese sa matorcem od 50 da bi sebi otplatila narkomanske dugove...
nista novo,tako je svuda u svijetu...a posto smo mi zemlja u tranziciji,ocigledno je da pokusavamo prvo da se prilagodimo drogiranjem,prostitucijom,masovnim ubistvima i organizovanim kriminalom...

Tranzicija ne objasnjava nista. Uvek mozemo odabrati da li cemo se prikaciti na zapadnu CIVILIZACIJU ili zapadnu KANALIZACIJU.

pig_am_am

danas neka klinka u autobusu prica kako im je drug iz razreda svima stavio nesto u pice na ekskurziji i sad je pred iskljucenje (manje bitno)... drug iz razreda? klinka ide max prvi srednje,ako ne i osnovnu.

sve potice iz porodice.ako das dobar primer deci i odgajas ih u zdravoj zajednici,ona ce ti vratiti tako sto ce biti dovoljno pametna da kazu drogi "ne".

narkomana svuda ima isto,samo sto se u manjim sredinama to vise vidi,a i lakse je doci u kontakt s tim,jer se svi znaju.
a i ovde u beogradu je uzasna situacija.
pogledajte medak,zemun,karaburmu... ja toliko slucajeva znam da mi je muka. cak i neke "slavne" licnosti.

*

E, a ja sam mislila da je sipanje droge u pice odavno izaslo iz mode :hmm :nene: